A handy guide to financial support for open source

Aveți vreun proiect open source de succes? Iată câteva modalități prin care ați putea monetiza proiectul, începând de la butoane de donație, până la crowdfunding sau venture capital

5 Likes

Din păcate partea cea mai grea pentru 99.999999% din populație e să ai un proiect de succes. Fără excepții, exemplele date acolo îs proiecte populare, de succes în alte cuvinte.

3 Likes

În caz că am părut răutăcios, defapt ce mă seacă pe mine îs autorii ăștia de proiecte opensource care își distrug pur și simplu viața personală ca să aducă proiectele la popularitate/notorietate și după aia se dau în fel și chip pe Twitter și HN, că nu le plătește nimeni munca lor de eroi. Și fac istericale când vine ceva utilizator și le critică proiectul sau fac ceva bug report mai belicos. Că deh, cum își permit așa ceva fără să contribuie/plătească. Toate ieșirile astea au condus, inevitabil, la ghidul ăla. Din păcate, pe mine nu mă ajută cu nimic ghidul ăla, că n-am proiecte extrem de populare, nici timp așa mult să lucrez moca la ele ca să ajungă populare. Și cred că nici pe ăia care au proiecte populare nu îi ajută așa mult.

Ce ar fi cu adevărat util ar fi o listă de companii care angajează și iți dau „mână liberă la open-source”. Eventual cu un grad, dacă te lasă să lucrezi 100% open-source, sau mai trebuie să lucrezi și pe chestii interne.

1 Like

O colectie buna cu link-uri, nu pare prea demna de un repo. Vad ca treaba asta e la moda. Poate contribuie cineva cu detalii mai bune.

@ionelmc Cred ca adevarul este undeva la mijloc. Nu te apuci de proiecte open-source ca sa faci bani direct din ele, poate din consultanta dar este greu de prevazut.
Pe de alta parte, nu orice request de la utilizatori trebuie luat in calcul. Oricine poate face fork si sa ii dea bataie cu modificarile.

Am identificat 2 tipuri de utilizatori pana acum, cei care posteaza issue-uri public si altii care te contacteaza pe email si te roaga sa-i ajuti cu diverse implementari MOKA! De aici si frustrarea unor founderi legata de timp si bani.

2 Likes

Stiu ca o cam iau pe aratura, dar recent am observat un approach gen micro-services, in zona repo-urilor. Adica am vazut destul de multe repo-uri recente care se ocupa doar de un lucru simplu. Poate fi bine, poate fi rau, numai timpul ne poate spune.

Cred că left-pad ne-a arătat deja că e o idee proastă :slight_smile:

Atata timp cat nu ai voie sa faci fork, sau nu faci de fiecare data cand ai o versiune stabila, sunt de acord.

Ideea proasta nu e sa ai micro-repos, ci sa nu faci backup dependintelor, avand astfel salvate versiuni care convin codebase-ului existent.