A system to organise projects: Johnny Decimal


(Ionuț Staicu) #1

Plecând de la Ask HN: How do you organise your hard drive? am găsit Johnny Decimal. Un sistem care, în teorie, te ajută să-ți organizezi mai bine documentele pe HDD:

Mi se pare o idee bună și posibil să o încerc și eu la următorul reinstall al OS :smiley:


(Mihai Nica) #2

Totul e bine si frumos pana cand dai peste ceva care nu prea intra intr-o categorie (pentru ca nu te-ai gandit de la inceput). Sau ajunge in 99-01 Other :smiley: Dar exemplul dat pentru organizarea documentelor pentru o firma mi se pare relevant. Si pentru folosirea pe shared storage (ex: NAS).


(Ionuț Staicu) #3

Pe mine mă enervează cel mai tare că nu există un sistem de tag-uri în Windows. (știu că pe Mac este de câțiva ani).

De multe ori sunt în situația în care aș vrea să pun un fișier în două părți și în afară de symlinks sau aplicații 3rd party nu am altă soluție.

E.g. dacă aș vrea să-mi organizez cărțile pe autori, gen, an etc nu am foarte multe variante. Sau facturile/proiectele pe client și an. șamd. :confused:


(John Jhon) #4

in teorie suna organizat, dar in practica ma indoiesc serios ca functioneaza prea bine (pentru organizare generala, nu pentru o organizare punctuala a unui proiect anume).

cred ca e mai simplu un abonament de 1tb la dropbox sau onedrive si de acolo folosit search… si cam aia e.
arhivele nefolosite de multa vreme se pot muta pe nas / hdd storage (daca nu ai avut nevoie in 12 luni de un fisier… e putin probabil sa ai nevoie de el urgent in viitor, deci poti accepta un timp de cautare pentru el).


(Ionuț Staicu) #5

Orice fișier de pe disc intră într-o anumită categorie principală. Eu nu mă pot gândi la vreun document anume și să mă întreb „ăsta de unde e?”. Tu ai vreunul de genul? Eh, plecând de la categoria principală, te duci în jos 1-2 niveluri și gata :slight_smile:

Asta pare rețeta pentru haos :smiley:

Problema principală ar putea fi în cazurile în care ai mai mult de nouă categorii principale. Caz în care poți crește de la 10 la 100 sau poți renunța la sistemul decimal în favoarea unuia hexa (sau chiar binar):

  • 110-119, 120-129, 310-319 șamd
  • 09-0A, 0E-0F șamd
  • 0001, 0010, șamd.