Abonament, credit sau voucher de folosire al unei aplicații web

procesatori-plăți
licențe
legislație
contabilitate
magazine-online

(Andrei) #1

De sărbători, mă învârteam printr-un magazin de electrocasnice, când am dat peste produsele BitDefender. Luând o cutie în mână, am văzut că era atât de ușoară, de ai fi putut zice că nu-i nimic înăuntru. Niciun CD, niciun stick USB. Niciun suport de stocare. Și m-am gândit apoi că poate-i doar o hârtie pe care scrie cheia de activare (iar softul ar trebui descărcat de pe site-ul lor). Oare așa să fie, știți ceva legat de asta?

Na bine, chestia asta m-a dus cu gândul la vânzarea licențelor on-line. Adică, să intri pe un magazin on-line „de uz general” (sau un pic mai specializat), să găsești softul dorit în inventarul magazinului, și să plătești pentru o cheie de folosire - pe care o primești apoi prin e-mail. Nu de alta, dar chiar nu-i nevoie de curier pentru asta.

Mi se pare convenabil. Dar mă întreb, totuși: cât de bine ar mirosi un astfel de sistem din punct de vedere legal / contabil / financiar? Adică, acel magazin on-line ar vinde o grămadă de licențe pentru diverse softuri de la diverși dezvoltatori - și ar transfera banii către dezvoltatori după reținerea unui comision. Chestia e că s-ar vinde lucruri intangibile, ne-palpabile: chei software. Nu scrise pe o hârtiuță livrată de curier, ci direct prin e-mail. Există vreo reglementare care descurajează astfel de practici?

Acum o situație un pic mai concretă: m-am gândit că, dacă ar fi să dezvolt N aplicații web (fie ele utilitare, jocuri sau nu știu ce platforme web mai complexe), mi-ar plăcea ca utilizatorii să poată plăti pentru unele funcționalități sub formă de abonament / credit / voucher. Adică, cele N aplicații web să fie găzduite pe diverse domenii, dar sistemul ce permite achiziționarea unui abonament / credit / voucher de folosire să fie centralizat, să zicem pe domeniul magazinul-pentru-softurile-mele.ro. Utilizatorul intră pe domeniul din urmă, cumpără un voucher de folosire pentru o lună, primește o cheie (un cod) prin email, se întoarce la aplicația web cu pricina, aplică voucher-ul și gata :slight_smile:

Vouă cum vă sună așa ceva?


(Ionuț Staicu) #2

Presupn că un soft astfel vândut ar fi considerat drept serviciu, nu produs per se, iar Microsoft, Adobe, Jetbrains (și mulți alții) deja fac asta.


(Andrei) #3

Și eu cred la fel. Am citit asta:
Furnizarea unui program informatic este o prestare de serviciu sau o livrare de bun?

Acum îmi dau seama că ar semăna un pic și cu felul în care se cumpăra credit PrePay „pe vremuri” - când plăteai și primeai un cod de reîncărcare.


(István F.) #4

Nu îl interesează pe nimeni ce vinzi, plătești impozit pe profit. (CAEN pe alte servicii informatice)
Cred că nu joci jocuri online, toate licențele pe care le-am cumpărat în ultimii 7 ani au fost exclusiv online.

Cutiile din magazine sunt pentru cei care nu se pricep sau vor să facă un cadou.


http://store.steampowered.com
http://www.adobe.com/ro/creativecloud.html?promoid=71KW722K&mv=other
https://www.g2a.com


(Andrei) #5

Mersi mult!

Adaug și eu un link, l-am găsit adineauri: https://www.paypal-gifts.com/us/giftcardlist
De acolo poți cumpăra gift-card-uri / vouchere pentru Skype, Netflix și așa mai departe.