Abonament, credit sau voucher de folosire al unei aplicații web

De sărbători, mă învârteam printr-un magazin de electrocasnice, când am dat peste produsele BitDefender. Luând o cutie în mână, am văzut că era atât de ușoară, de ai fi putut zice că nu-i nimic înăuntru. Niciun CD, niciun stick USB. Niciun suport de stocare. Și m-am gândit apoi că poate-i doar o hârtie pe care scrie cheia de activare (iar softul ar trebui descărcat de pe site-ul lor). Oare așa să fie, știți ceva legat de asta?

Na bine, chestia asta m-a dus cu gândul la vânzarea licențelor on-line. Adică, să intri pe un magazin on-line „de uz general” (sau un pic mai specializat), să găsești softul dorit în inventarul magazinului, și să plătești pentru o cheie de folosire - pe care o primești apoi prin e-mail. Nu de alta, dar chiar nu-i nevoie de curier pentru asta.

Mi se pare convenabil. Dar mă întreb, totuși: cât de bine ar mirosi un astfel de sistem din punct de vedere legal / contabil / financiar? Adică, acel magazin on-line ar vinde o grămadă de licențe pentru diverse softuri de la diverși dezvoltatori - și ar transfera banii către dezvoltatori după reținerea unui comision. Chestia e că s-ar vinde lucruri intangibile, ne-palpabile: chei software. Nu scrise pe o hârtiuță livrată de curier, ci direct prin e-mail. Există vreo reglementare care descurajează astfel de practici?

Acum o situație un pic mai concretă: m-am gândit că, dacă ar fi să dezvolt N aplicații web (fie ele utilitare, jocuri sau nu știu ce platforme web mai complexe), mi-ar plăcea ca utilizatorii să poată plăti pentru unele funcționalități sub formă de abonament / credit / voucher. Adică, cele N aplicații web să fie găzduite pe diverse domenii, dar sistemul ce permite achiziționarea unui abonament / credit / voucher de folosire să fie centralizat, să zicem pe domeniul magazinul-pentru-softurile-mele.ro. Utilizatorul intră pe domeniul din urmă, cumpără un voucher de folosire pentru o lună, primește o cheie (un cod) prin email, se întoarce la aplicația web cu pricina, aplică voucher-ul și gata :slight_smile:

Vouă cum vă sună așa ceva?

1 Like

Presupn că un soft astfel vândut ar fi considerat drept serviciu, nu produs per se, iar Microsoft, Adobe, Jetbrains (și mulți alții) deja fac asta.

2 Likes

Și eu cred la fel. Am citit asta:
Furnizarea unui program informatic este o prestare de serviciu sau o livrare de bun?

Acum îmi dau seama că ar semăna un pic și cu felul în care se cumpăra credit PrePay „pe vremuri” - când plăteai și primeai un cod de reîncărcare.

Nu îl interesează pe nimeni ce vinzi, plătești impozit pe profit. (CAEN pe alte servicii informatice)
Cred că nu joci jocuri online, toate licențele pe care le-am cumpărat în ultimii 7 ani au fost exclusiv online.

Cutiile din magazine sunt pentru cei care nu se pricep sau vor să facă un cadou.


http://store.steampowered.com
http://www.adobe.com/ro/creativecloud.html?promoid=71KW722K&mv=other
https://www.g2a.com

2 Likes

Mersi mult!

Adaug și eu un link, l-am găsit adineauri: https://www.paypal-gifts.com/us/giftcardlist
De acolo poți cumpăra gift-card-uri / vouchere pentru Skype, Netflix și așa mai departe.

1 Like