Absolvenţii din IT din România sunt inutilizabili

Pareri despre ce zice domnu’ aici? Aveti juniori?

1 Like

Unu: sunt aproape inutilizabili după ce au ieşit direct din universitate într-un proiect real. [… ]Mie mi se pare incredibil ca un om care vine după trei-cinci ani de universitate tehnică, unde teoretic, ar trebui să aibă şi câteva sesiuni de practică, să nu poată să fie folosit efectiv.
Asta e prima concluzie foarte neplăcută şi tristă: oamenii ies după cinci ani de facultate şi sunt inutilizabili direct într-un proiect software.

Omul are așteptări nerealiste. Orice absolvent - de ORICE, nu neapărat IT related - este aproape inutilizabil imediat după absolvire.

Ai vrea să te opereze un proaspăt absolvent de la medicină? Ai vrea să-ți proiecteze casa un proaspăt absolvent de inginerie/arhitectură? Cauți ajutor la un proaspăt absolvent de Drept? Ai zbura cu un avion proiectat de un proaspăt inginer?

Apoi: mai sunt facultăți ce țin cinci ani?

Şi azi e cu totul altceva. Pe vremea mea nu exista autocomplete, să te apuci să scrii un număr de funcţie şi ţi-l completează compilerul, te duci pe Google şi afli.

Ce IDE, ce productivitate? Notepad ftw! (also: număr de funcție? Ce e aia?!)

7 Likes

Totusi, un absolvent de Automatica&Calculatoare sau Matematica Info poate sa faca task-uri simple. Noi avem interni (trec in anul 4) care fac practica si se descurca bine. Mai cer ajutor, dar este un lucru normal. Task-urile pe care le-au avut pana acum nu au fost neaparat simple. Ci cum s-au nimeri. :slight_smile:

Mai ales cei care au teminat specializarea calculatoare. Omul gandeste putin cam vechi Lucrurile s-au mai schimbat.

Cat despre restul specilizarilor, nu ma pot pronunta. Sa nu amestecam medicina. Acolo este alta poveste.

1 Like

Total de acord… Facultățile ar trebui să învețe studenții concepte de CS și metode de învățare și nu neapărat ultimul limbaj de programare care e la modă. Pe de altă parte e și de datoria studentului să exploreze și să se țină la curent cu ce se cere pe piața de muncă. Nu știu cîtă consiliere profesională se face în .ro dar cred că ar prinde bine multora la început de carieră.

Also, e greu să ții/atragi profesorii și asistenții cînd în industrie se plătește mai bine.

Dacă practica aia nu este obligatorie, nu o vor face toți. Este evident că ăștia care fac practică nu vor fi inutilizabili :slight_smile:

Este obligatorie. Dar depinde unde o faci.

Daca o faci prin facultate, in 90 % din cazuri se freaca menta. Didactic practica, practic colegi de ai nostri :slight_smile:

Ca o idee, nu toti juniorii sunt habarnisti. Le lipseste experienta.

Oare cati juniori are Endava ? :thinking:

1 Like

Exact. Omul are asteptari nerealiste.

Sa nu imi spuna mie nimeni ca un medic stomatolog cand se duce la cabinet incepe lucrul pe pacienti din ziua 1.

1 Like

Exact, nu înțeleg cum un om în poziția lui dă declarații de genul.

Orice meserie are perioadă de inițiere, ucenicie, etc. Nimeni nu e productiv din prima zi…

In primul rand nu ati citit textul (ok, nici eu):

Unu: sunt aproape inutilizabili după ce au ieşit direct din universitate într-un proiect real. Acum câţiva ani […] aveam nevoie să începem un proiect mai rapid. L-am întrebat pe directorul departamentului […] să luăm câţiva oameni înainte să termine programul […] mi-a zis că nu putem să facem asta pentru că totul o să se ducă de râpă.

Adica a intrebat el pe unul si ala i-a zis ca nu sunt buni.

Realitatea la nivel de management e ca nimeni nu stie ce fac programatorii. Unii ii considera buni, altii ii considera prosti. Si aici pe forum am vazut cu totii ca exista oameni multumiti de indieni. Clientii mei sunt multumiti de indieni chiar cand toate dovezile arata contrariul.

In realitate nimeni nu stie cat de buni sau rai sunt. Eu nu stiu nimic despre cei care sunt aici pe forum, si nimeni de pe forum nu stie cat de bun sunt. Si nici daca ar fi concursuri de programare nu s-ar obtine mare lucru fiindca a fi un bun programator e o caracteristica ce se observa in timp. Nu toate problemele au rezolvare sau trebuie rezolvate.

Asa ca eu as ignora orice afirmatie despre calitatile programatorilor date de o persoana care are in titulatura “manager”. Adica rolul managerului e sa se asigure ca clientii primesc “ceva”. Nu ca e codul usor de citit, nu ca ai o clasa bine structurata. Rolul lor a sa dea bine in fata clientilor si sa aiba o serie de “paduchiosi” care sa programeze. Ma rog, e nevoie de cineva care sa dea impresia ca totul merge ca pe roate, indiferent de ce cred eu personal.

5 Likes

Mie nu mi se par nerealiste pretentiile.

Una este sa nu poti crea un produs cap coada si una este sa nu poti fi utilizat intr-un proiect, fie si ca junior. Orice absolvent de facultate ar trebui sa poate fi utilizat intr-un mod sau altul, indiferent de domeniu, cu atat mai mult in programare unde la 2-3 mid-seniori are loc lejer si un junior.

Am avut oportunitatea sa intalnesc doi studenti in practica de la cibernetica, nu stiau nici macar HTML.
Unde lucrez acum au fost doi de la Politehnica, Automatica. S-a renuntat la ei dupa 1.5 - 2 saptamani din acelasi motiv specificat in articol. Nu aveau cunostinte, nu aveau la ce sa-i foloseasca, nu pricepeau…

S-a stat intre 3 si 5 ore/zi cu ei. Cu toate ca nu am lucrat cu ei, insa am observat cu nu stia sa faca append la o variabila cu string, nu intelegea SQL desi se face un semestru intreg la Automatica. Este posibil sa fi stiut altceva, nu stiu ce se face in facultate, dar la sfarsitul zilei nu a putut fi folosit desi aveau nevoie de oameni.

1 Like

În general, absolventul nu prea e utilizabil de cum a terminat. Există cazuri în care face practică/intership sau chiar lucrează din timpul studiilor, dar chiar și așa primește task-uri mai ușoare… că de aia intră pe post de junior.

Omul se plânge că, după ce ani de zile a avut de unde alege, oameni pregătiți de alții și pe care să-i pună relativ repede la treabă, fără să investească nimic, s-a trezit în situația în care trebuie să ia absolvenți, să investească în ei și abia apoi să fie productivi. Chiar și pentru cei cu experiență, este nevoie de o perioadă de acomodare/training, fie ea și de 3 zile.

Un absolvent care nimerește din greșeală la o firmă cu manageri cu o astfel de gândire ajunge să se scârbească de muncă încă de la 25 de ani.

6 Likes

Intr-un fel are dreptate. Am tinut training-uri de pre-employment si nivelul de pregatire era foarte jos spre inexistent. Vin multi care nici macar un pic nu se implica in timpul liber sa invete. Trec prin facultate cu examene luate la limita si se asteapta direct la job ca mna au diploma de IT. In multe cazuri puteam sa inlocuiesc un absolvent de acolo cu cineva random de pe strada si nu se simtea diferenta.

Sunt si oameni foarte buni care ies de pe bancile facultatilor dar sunt si foarte multi de genu.

Din experienta, Endava plateste foarte bine chiar si pe junior deci pentru 1000 de eur au si anumite pretentii.

Asa o fi, daca zice domnu’ manager de la compania aia care fac proiecte pe banda rulanta. :roll_eyes:

Am citit interviul si sunt uluit. Cum poate nenea asta, cu experienta pe care o are in “domeniul software” sa aiba asteptari atat de mari de la niste copii(ca sunt in continuare copii), to hit the ground running intr-un proiect software…in 2019?

Off topic sau nu chiar…Bai nene, am avut de a face cu niste interni la jobul anterior… de la poli…super super buni. Direct de pe bancile scolii. Totusi imi pare bine ca nu au ajuns la Endava la ce mentalitate are nenea asta. Si imi pun si eu un “note to self” sa nu accept vreodata nici macar sa ma duc la interviu la ei. Because personal reasons.

3 Likes

Trainingul unui junior costa de fapt extrem de mult, trebuie sa ai un middle sau un senior care sa il ajute, o sa faca enorm de multe greseli, mult cod care n-o sa treaca de review-uri si pana la urma o sa ajunga la alt coleg care sa-l rescrie impreuna cu juniorul, etc. deci este de inteles si frustrarea angajatorului.

In zilele noastre sunt atat de multe proiecte in care se pot implica studentii, atatea cursuri gratuite sau foarte ieftine, atata continut pe net, traininguri oferite de companii, workshop-uri, intalniri ale oamenilor din domeniu, competitii, etc. problema este ca multi nu se implica in nimic, ori pentru ca sunt prosti ori sunt foarte lenesi, iar a te astepta ca ce faci la facultate sa fie suficient este o dovada de naivitate greu de inteles pentru niste oameni care au ~22 de ani cand termina facultatea si nu mai sunt de mult copii asa cum zicea un coleg mai sus.

2 Likes

Outsourcing != Dezvoltare de software pentru incepatori

Cand vine o firma de afara la o firma de outsourcing din Romania vine fiindca are nevoie de oameni cu experienta sa ii ofere o solutie complexa intr-un buget cat mai convenabil. Aici ai nevoie de experienta in orice necesita proiectul.

Un om care termina o facultate de informatica are cunostiinte mai mult decat destule (chiar nu cred ca cineva poate memora absolut tot ce se preda la informatica), problema e ca nu le poate lega, nu ai intuitia necesara, nu mai trebuie doar sa inveti, trebuie sa stii cum sa faci o munca imposibila cumva posibila. De multe ori la outsourcing ajung proiecte care sunt atat de complexe incat oricarui programator i-ai da tot nu o sa stii exact ce cum functioneaza, trebuie sa investigezi orice faci. Unui incepator doar asta nu ii lipseste, sa investigheze API-ul de la un serviciu super complex si sa mai faca si task-urile. Nu o sa recunoasca ce e de fapt simplu si ce e de fapt dificil sau imposibil.

Ca specializări vorbim în special pe zona de Data scientist foarte senior, Machine Learning senior. Dar, ca volum, majoritatea nevoilor sunt pe zona de Java şi Testing Automation, asta pentru că o echipă medie are mai mulţi programatori Java şi oameni pentru testing automation decât alte specializări.

Din acest paragraf managerul de la Endava se da de gol si spune ca el de fapt habar n-are ce doreste. Vrea data scientist foarte senior iesit dupa 3 ani de facultate pe salarii din Romania cand Google/Facebook/oricine ii mananca pe +150000$/an + mancare gratis + asigurare de sanatate la absolut orice se poate + viza in SUA.

5 Likes

Presupun că lucrurile stau cam așa:

Endava: Nu găsim absovlenți capabili
Tot Endava: Interni? Este imposibil să primim interni în firmă! Avem secrete!

1 Like

Nu stiu ce se mai preda azi in facultate si in special la mate info pentru ca nu am facut mate info. Dar pe partea de fd eu nu m-as astepta ca un junior care are concepte de programare, sa imi intre in vue direct in componenta necesara, facuta pe arhitectura specifica de pe proiectul meu, si sa imi scrie codul exact in metoda necesara, ca sa rezolve un bug super simplu. Imi vine greu sa cred vine toata lumea prastie la Endava cu experienta doar in ms office

Lasand la o parte anumite derapaje din articol, nu mi se pare o imagine gresita a candidatiilor care ies din scoli acum pe zona de IT. Cineva care este interesat de programare trebuie ca in scola sa inteleaga concepte de programare si sa inteleaga structura unui cod (fara a tine foarte multe cont de limbaj) dar sa fie si expus la luni de practica obligatorie unde sa fie macar constient la ce urmeaza o data ce intra pe piata muncii.

Eu cred ca cineva care isi doreste sa lucreze in programare trebuie sa fie pregatit atunci cand iese din scoala si sa stie minim un limbaj de programare cautat pe piata si asta trebuie sa o faca pe cont propriu invatand online, la cursuri sau de la prieteni.

Este o aberatie sa ai asteptari ca o firma sa-ti plateasca undeva intre 2300 - 3400 lei lunar si tu in primele 6 luni sa nu poti produce absolut nimic. In ce domeniu se mai intampla asta? Exemplul cu medicina este unul foarte prost. Un absolvent de facultate de medicina poate face multe lucruri chiar si operatii, este adevarat ca o face ca asistent si monitorizat de un medic cu experienta.
Acelasi lucru trebuie sa se intample si in IT, unde proaspatul absolvent trebuie sa site sa programeze iar firma sa-l ajute in formarea lui dar nu sa inceapa de la zero cu el.

Cand esti deja in anul trei sau la master, mi se pare normal sa-ti pui intrebari legate de ce fel de limbaje iti plac, ce se cauta pe piata si sa incepi sa te pui cu burta pe carte si sa inveti.

Este adevarat ca in facultate sunt multi profesori depasiti de nevoile existente pe piata de IT si care functioneaza dupa o programa din anii 2000. In acelasi timp nu exista consiliere de cariera si oameni pregatiti care sa-i directioneze catre anumite joburi in functie de personalitate, pregatire si zone de interes. Dar si acestea sunt tot lucruri pe care studentii trebuie sa le ceara. Este posibil sa nu ii auda nimeni dar tot trebuie sa le ceara.

Aberatia in care companiile ofera salarii mai mari fata de ceea ce un candidat poate sa faca pentru ei se va termina in 2-3 ani. Deja a inceput un declin in aceasta practica deoarece astfel de lucruri nu se justifica financiar in fata unor actionari care asteapta rezultate.

3 Likes

Am facut efortul sa trec prin articol, care este doar un advertorial prost scris pentru Endava. Nu cautati mai mult.
A, si domnul manager isi aduce aminte ca era mai bine inainte, cand era el tanar.

1 Like

Am un junior la mine in echipa. A fost greu sa-l gasesc deoarece, cel putin in Brasov, este o situatie ingrijoratoare la interviuri ca din 20 juniori doar unul a stiut sa faca o suma de la 1 la n. Dar, se descurca foarte bine. A invatat multe in ultimul an si creste vizibil de la luna la luna.

Cine nu are juniori sa-si cumpere :slight_smile: E o satisfatie sa-i vezi cum cresc impreuna cu echipa si cred ca aduc niste energie si entuziasm bun pentru dinamica din birou. Si da, in primele luni poate ca nu produc nimic. Dar nu e asta ideea. Ideea este ca un junior bun creste exponential de la luna la luna ca ce nu are in skilluri el compenseaza cu timp si entuziasm. Si pentru timpul ala trebuie sa-l platesti cumva.

4 Likes