Acomodarea incompetentei la locul de munca

Citind articolul din thread-ul de aici:
https://devforum.ro/t/mai-angajeaza-cineva-programatori-in-2020-si-nu-gaseste-atunci-de-ce-dragi-manageri-romani-aveti-mentalitate-invechita/12071/21

Eram curios ce se intampla dupa?
Daca respectivul se plange ca interviurile sunt foarte grele, ar insemna, in teorie, ca majoritatea angajatilor sunt foarte buni.

Din pacate in viata reala nu mi-a fost dat sa vad asta.

Observ la locul de munca oameni prost/slab pregatiti care sunt in stare sa-si creeze cod plin de bugs de la 0, dezvoltare inceata si care la o evaluare din partea superiorului trec cu calificativul “suficient”.
Aceeasi oameni care au orgoliile ranite cand vine un coleg nou mai bun, li se explica unde gresesc, se supara, apoi dau vina pe colegul nou ca nu mai coopereaza. Management-ul in continuare se face ca nu vede, pentru ca… nu se gasesc oameni pe piata?

Sunt curios cate cazuri de genul ati intalnit sau am picat eu prost si e totul lapte si miere, plin de oameni buni care coopereaza foarte bine?

Nota: Nu e vorba despre mine, eu sunt pe design, am alte probleme/frustrari cu alti oameni, dar stau in acelasi loc cu echipa de dev si nu pot sa nu observ anumite chestii, pe care nu stiu daca e in regula sa le mentionez superiorului.

3 Likes

Experienta imi spune ca acolo unde exista discrepante mari intre membrii echipei, daca:

  1. Majoritatea este mediocra, inginerii cu nivel mult peste se frustreaza si pleaca, ceea ce este o pierdere pentru organizatie. Echipa respectiva nu o sa resimta impact.

  2. Majoritatea este la nivel inalt de performanta, daca inginerul mediocru constientizeaza si vrea sa invete, o va face si se va ridica la nivelul echipei. Altfel, va pleca undeva unde sa se poata integra - vezi (1).

Evident ca tine si de managerul echipei / proiectului, cum gestioneaza ambele scenarii si cat investeste in transformarea performantei echipei.

Mai este si situatia in care managerul stie exact care sunt punctele slabe in echipa, insa confruntat cu situatia raspunde ca astea sunt resursele pe care le avem si trebuie sa ne descurcam asa.

Și să convingi colegii, managerii, PMii, etc de una și alta e un skill. Poate printre cele mai importante!

Daca respectivii vin cu :axe: la colegii mai neexperimentați și se așteaptă că aceștia să vadă lumina, nu ar trebui să-i mire când întâmpină rezistență.

Alta treabă de ținut minte. Managerii in general vor să-și crească echipele - atât că skill-uri și senioritate, cât și că număr. Concedierea oamenilor nu ajuta la niciunul dintre astea :). Așa că lumea le folosește în cele mai grave cazuri de obicei

2 Likes

Pe mine partea asta nu ma deranjat niciodata atata timp cat se vede o evolutie la omul respectiv. Sa zicem ca se face o anumita greseala si se face la fel si peste 2-3 ani acolo avem o problema. In rest tine de organizare echipei sa poti prinde erorile generate.

Bafta la gasit o echipa doar cu oameni “buni”

1 Like

Eu am o echipa numai cu ingineri muc si sfarc. Am si echipe mai slabe.

1 Like

Peste tot pe unde am lucrat am intalnit oameni foarte diversi. Unii foarte buni. Unii mai putin buni. Unii foarte muncitori, dar limitati in ce pot face, altii extrem de inteligenti, insa lipsiti de motivatie. Ideea e ca in echipa sa poti lucra cu ce e acolo.
In general, oamenii foarte inteligenti cand fac parte dintr-o echipa mediocra/slaba pornesc cu un entuziasm si o dorinta de a face sa mearga lucrurile bine. Incearca sa faca diverse lucruri pentru a optimiza treaba, insa inevitabil, vor esua. Cand vad ca esueaza, am observat doua variante. Fie pleaca, fie isi fac task-urile in cateva ori si freaca menta tot sprintul. Cazul fericit e ala in care fac ce au de facut si freaca menta tot sprintul… Oamenii buni in general pleaca. Am avut ocazia sa lucrez intr-o echipa in care cam toti erau competenti. A fost o placere. Era la Endava. Din pacate s-a terminat proiectul si s-a dus care unde a apucat. Lucrurile bune parca nu-s facute sa dureze mult…

2 Likes

Și eu am fost în tot felul de echipe: de la echipe pe care le consideram slab pregătite până la echipe foarte bune de la care am avut multe de învățat. Ce am învățat eu este că trebuie să lucrezi cu toolurile pe care le ai, colegii pe care îi ai și să obții rezultate. Din fiecare echipă ai ceva de învățat, pentru că fiecare echipă este unică. De la unii înveți HOW TO, de la alții HOW NOT TO. Când ai ajuns la plafonare poți comunica conducerii care de multe ori poate aprecia și acționa ca atare. Trebuie numa să fii in-charge of your career.
Deasemenea, un “how not to” învățat într-un astfel de context este la fel de valoros ca un feedback negativ care nu te afectează. Acum mă uit în urmă și pot lua decizii în prezent bazat pe “how not to” învățate.

Binenteles, ca să poți face asta trebuie să fii corect, muncitor și să te ferești de atitudinea “buricul pamantului”.

1 Like