Adevar amar sau amagire dulce

Salutare in 2015 !

Am o situatie un pic mai delicata in legatura cu locul meu actual intr-o firma, va rog sa acordati un minut pentru a-mi impartasi o parere subiectiva.

Firma se ocupa cu dezvoltarea de aplicatii business (cum postasem intr-un post recent), dezvoltarea era facuta de un singur programator (persoana cu experienta pe ceva framework necunoscut de publicul larg), el a inceput dezvoltarea in firma acutala pe Alpha Five, aceasta aplicatie dupa cum am vazut in acelasi topic nu este cunoscuta de nimeni din web developerii “seriosi”, ei bine dupa un an de chin el a reusit sa faca un site functional, care abia isi misca oasele, insa nu sunt sigur ca l-a si comercializat, in fine.

Ideea este ca eu venind aici am fost implicit obligat sa lucrez pe acest soft (Alpha) , nefiind la curent (ca si voi) despre proprietatile lui, am crezut ca va merge bine, programatorul sus numit imi zicea ca totul va merge bine, dar dupa cam 6 luni de munca, eu am adus aplicatia intr-un stadiu destul de avansat, dar recunosc, cu mult mai multe eforturi de timp decat as fi facut-o cu un framework normal (PHP(Laravel) sau Java(Spring)). Dupa aceasta munca, aplicatia mea a ajuns la un aproximativ 9% din tot ce ar trebui sa faca ea. Eu de multe ori am insistat la manager sa trec pe altceva, dar el a zis mereu ca e prea tarziu, ca deja s-au investit bani etc. si intr-adevar la etapa actuala s-au investit pe proiectul asta cam 6000E si timp 6 luni.

CEO nu este la curent cu chestiile respective, pentru ca firma lui de baza este in alt domeniu, nu IT, acum eu vreau sa iau o decizie cruciala, si nu stiu cum sa o abordez, vreau sa emigrez pe un limbaj de ServerSide omenesc (PHP) sa renunt la acest xBasic (limbajul de server in Alpha). Problema este ca nu stiu cum sa argumentez asta din nou managerului (care nu e prea la curent cu tehnologiile actuale) si lui CEO, cu toate ca CEO are foarte mare incredere in mine. Am nevoie de sfaturile voastre relativ la aceasta problema, sa ma implic, sau nu (dar simt ca in PHP as evolua exponential mai repede decat cum o fac acum pentru ca ma blochez in probleme mici, spre ex. aia ce am pus-o aici, se putea rezolva in 3 min in PHP, iar mie mi-a luat 2 zile si inca nu am putut-o integra in Alpha, trebuie sa fac functii MySQL, care sa-mi returneze id-ul la proiect, care va trebui pus intr-unul din cele 2 view-uri ca sa fac filtrarea, deci e munca de sclav) ? Sa continuu pe drumul asta anevoios sau sa o iau de la capat ? Ce as avea de pierdut si de castigat ?

Multumesc!

1 Like

6000€ în jumătate de an nu mi se pare o pierdere atât de mare încât să justifice scuze de genul „s-au investit prea mulți bani”. Pierderea cea mai mare este în timp.

Argumentația e simplă: preferi să ai o aplicație pe un limbaj/framework fără o comunitate? Dacă da, întreabă-l și unde își găsește un alt programator atunci când tu și/sau celălalt programator veți pleca. În plus, orice problemă ai avea, vei avea șanse mult mai mici să îi găsești o rezolvare în vreo comunitate.

Dacă se pune problema și de bani, adu-i aminte cât costă Alpha vs PHP/Laravel :smiley:

Dacă te simți mai eficient într-un alt limbaj sau framework, ai putea încerca să investești câteva zile în a dezvolta aceleași features din Alpha, astfel încât să arăți CEO-ului că poți fi mult mai eficient.


N-aș zice.

Fa-i un timeline cu dezvoltarea proiectului folosind cele doua limbaje. Ia ca referinta ziua prezentarii.

Ex: daca trecem la PHP, site-ul va fi gata in X zile. Daca mergem tot cu Alpha, site-ul va fi gata in Y zile. Unde Y este muuult mai mare decat X.

In plus, spune-i cum isi recupereaza cei 6000 de EURO.

Ex: aducerea unui programator nou va fi foarte costisitoare pentru dezvoltarea in Alpha nu este raspandita. Daca folosim PHP, avem acces la o plaja mai mare de programatori care vor lucra la 100% in cel mai scurt timp. Sau ceva de genul asta.

Ideea este ca totul se reduce la timp si bani. Trebuie sa-i spui cum va iesi firma in avantaj daca se trece la PHP.

3 Likes

Ar trebui sa accepte pierderea de 6000€ si sa incepeti de la 0 cu php sau framework.
Incearca sa-i explici ca a pierdut banii aia si ca sa nu piarda si mai multi bani in viitor trebuie sa renunte la Alpha sau cum se cheama.
Pierderea aia e mica fata de cat poate pierde in continuare, parerea mea.

Merci de sfat!

De ce crezi asa ?

Pentru că, presupunând că ai venit deja cu măcar o parte din argumentele înșirate mai sus, încă nu ai reușit să-l convingi.

Ce am vrut să zic aici este să dezvolți o variantă a aplicației în timpul tău liber și, când ai ceva concret de arătat, arată.

2 Likes

asta mi se pare cea mai inteligenta abordare inainte