Agile Software Development

Din punctul meu de vedere Scrum este o gresala nu numai aplicat incorect. Chiar aplicat si ca la carte, eventual implementat si de niste consultanti platiti cu o galagie de bani :smiley:
Se porneste cu ideea gresita ca un programator poate livra azi ceva la fel ieri, la fel ca acum 1 saptamana, etc. Ceea ce e complet fals chiar si pentru un programator cu 10 ani+ experienta. Si nu, motivarea cum ca “el isi face estimarile” nu mi se pare deloc matura, mai ales in anul 2015 cand se presupune ca avem asumata ideea ca oamenii nu sunt masini.

Ideea de sprint este orientata agresiv catre “a livra” si indirect se pozitioneaza impotriva Research&Development. Cei care chiar faceti scrum de ani buni, cand a fost ultima oara cand ati dedicat sprinturi intregi pentru research? Sau macar 1 sprint? Eu am lucrat scum la 3 companii pana acum. Cred ca adun cativa ani si nu am auzit vreodata cuvantul “research”. Ala se presupunea ca trebuie sa il faci tu, in timpul tau. Doar esti pasionat de munca ta, nu?

Mentalitatea asta de a livra ceva no matter what cand se termina sprintul, determina in timp acumularea de technical debt, despre care am mai discutat.
Pe langa asta am descoperit pe propria piele ca sprinturile astea, in special cele de 1 saptamana(foarte agresive) nu sunt sustenabile pe termen lung. Sunt ok-ish pentru proiecte de 2-3 luni, insa nu mai mult. Mentinut ritmul asta, se ajunge la o demotivare a dezvoltatorilor si chiar depresie in cazuri mai speciale(am vazut asta).

2 Likes