AI is coming for your job (and mine)!

To remain relevant, you will have to learn new skills to stay ahead of the curve. Bloomberg reported, “More than 120 million workers globally will need retraining in the next three years due to artificial intelligence’s impact on jobs, according to an IBM survey.” The amount of individuals who will be impacted is immense.

The rise of artificial intelligence will make even software engineers less sought after. That’s because artificial intelligence will soon write its own software, according to Jack Dorsey, the tech billionaire boss of Twitter and Square.

Full Article here.

Pana acum (ca si multi dintre voi probabil) am considerat acest tip de stire alarmista. Dar in lumina situatiei actuale nu mai cred asta.

Situatia actuala despre care vorbesc este urmatoarea:

  1. Se cauta din ce in ce mai multi ingineri (si researchers) pe ML. Asta va duce in schimb la tehnologii ML din ce in ce mai performante.
    image

  2. Tehnologiile AI sunt integrate in din ce in ce mai multe produse si servicii, in defavoarea operatorilor umani (customer service, taxi-driving, investment, etc). Acest trend este unul ascendent.

  3. AI si ML devin din ce in ce mai capabile. Daca acum cativa ani am fi ras la idea de cod functional generat de AI astazi nu mai e amuzant. (Eg: OpenAI GPT-3). Nu-i inca perfect dar ghici ce - va fi din ce in ce mai performant si eficient.

  4. Se creeaza hardware specializat din ce in ce mai performant ptr. ML - eg: AI Chips, GPU’s, etc. Nvidia, Google, Cerebras si multi altii.

Toti acesti factori contribuie la cresterea celorlalti factori, ducand la un efect de snowball (se cer ingineri ptr. ca exista hardware si tehnologii functionale, se cere hardware ptr. ca exista ingineri si tehnologii functionale, etc)

Gamedev, design & art, software development - sunt pe duca, cel putin in starea lor actuala. Tranzitia catre AI dominated industry a inceput deja.

Singura veste buna e ca o sa fie nevoie de “AI overseers” in respectivele industrii. Artisti care sa lucreze si sa ghideze AI ptr. a genera arta, dezvoltatori de aplicatii care sa ghideze AI in generarea de aplicatii, etc.

In loc de 100 de artizani care produc manual 5-10 administratori care are dirijeaza productia automata.

Probabil in viitor pana si aceste job-uri de administrare vor deveni inlocuibile de AI sau automatizare.

Ma gandesc ca Universal Basic Income va intra in vigoare prin prisma lipsei de locuri de munca si a unei economii mai eficiente (datorita AI-ului).

Dar pana cand se va intampla asta vor fi lipsuri si surse de venit pierdute in perioada de tranzitie.

Cred ca mai e un buffer de 2-5 ani (in functie de industrie) in care skill-urile inlocuibile de AI vor mai fi necesare in proportie majoritara (mentinerea codebase-ului existent, etc).

Ce inseamna asta ptr. tine si ptr. mine?

Mie unuia imi semnalizeaza urmatoarele lucruri:

  1. Investitia de timp si energie in invatarea unui skill (nou) pe cale de disparitie e futila sau cel putin riscanta.
  2. E necesara o adaptare carierala orientata catre AI/ML. Fie ea simbiotica cu skill-urile existente, fie full. Cei ce nu se vor adapta vor avea de pierdut (sau cel putin de ne-castigat :grinning:) intr-un viitor apropiat.

Alte linkuri:
Technological Unemployement (wikipedia)

Voi ce predictii si pareri aveti despre acest subiect?

1 Like

nu imi fac griji, majoritatea task-urilor sunt descrise vagi si pe scurt, si trebuie sa vb cu x, y, sa intelegi ce sa faci, de multe ori task-ul e chiar descris gresit, odata ce stii ce e de facut partea de implementare nu e grea, de multe ori doar cateva linii de cod daca vb de un bug sau schimbari mici, la feature mai mari la fel, important e sa faci ce trebuie, nu cat de mult faci.

2 Likes

@anon31094663 joined the chat :troll:

1 Like

La game development asset-urile deja se genereaza de ML, scanarea 3D (fotogrammetria) se face cu ML, cand faci o poza cu telefonul, toata imaginea e procesata de un model de ML ca sa fie o imagine cat mai buna. (in special cu night mode)
La animatii auto-rigging-ul se efectueaza cu ML, sunetele in jocuri se realizeaza cu ML. Jocurile in sine se randeaza cu ML. Cand intr-un joc se vorbeste, modul in care sunt rostite cuvintele (cum se misca buzele) sunt determinate de ML.
Se poate face forecasting pe un set de date.
In Zoom sunetul e normalizat cu ML (ecou, volum, zgomote).

Sunt multe probleme si cu AI, nu e perfect. Programarea sigur nu se va rezolva de ML, dar sunt locuri in care poate functiona.

In rest oamenii au nevoie de oameni, nu multi vor trece pe solutii cu ML pentru ceva ce poate face un om.

1 Like

Articolul e aici:
Tasks, Automation, and the Rise in US Wage Inequality | NBER
“Economic research” Adica bullshit.
Expertii aia de mai mult o dau in bara decat au dreptate. Comparat cu aleatorul.

ML, da, e o chestie pe care va trebui să o știm bine in viitorul apropiat
E noua era industriala

Cât despre AI, personal, il consider doar un ML foarte avansat.

Cand AI, o sa scoată ceva irațional și ne mai văzut (eg. creativitate) abia atunci o sa încep să fiu atent.

Momentan tot ce am văzut la AI cu eticheta de creativitate, nu e decat o deviație mica de la ML

Si de cele mai multe ori am observat ca oamenii care zic ca AI ala e creativ, sunt ei lipsiți de creativitate

SkyNet si/sau Planet of the Apes sunt la generatii distanță de a fi macar plauzibile tehnologic

Da, cand o sa aud ca un om a reușit sa facă o “automatizare organică”, atunci probabil ca o sa intru in panică. Cat timp sunt doar mecanice, e business as usual

Intre timp [Corvus - Wikipedia] (Corvus) sunt instare sa rezolve probleme mult mai bine si rapid decat orice AI dezvoltat de om

Nu stiu cat de SkyNet e scenariul dar e clar ca ML + Military = Love (or War :P)

meh

sa vad eu un AI cum implementeaza “pune-mi un buton de ala in tabel sa pot sa import csvuri cu comenzi”

— Doi pixeli mai la dreapta. Ba nu, unul

:troll:

cand ajungem sa avem AI care le poate citi gandurile la clienti o sa avem alte probleme, nu ca nu mai avem ce lucra

deasemenea cine isi inchipuie ca masa de oameni o sa fie de acord sa fie pur si simplu inlocuita si aruncata in strada de parca patronii de corporatii is zei pe pamant se inseala

asta desigur daca nu ajungem ca overlorzii AI sa lucreze si la noi sa vina banii de la stat in timp ce stam cu burta la soare toata ziua :slight_smile:

Personal asta mi se pare mai SF decat orice AI.

intr-o utopie poate

in realitate somaju o sa inceapa sa creasca, o sa apara partide anti AI si de acolo toata treaba o sa devina politica, cu potential mare sa nu se termine cu dezbateri si povestit deparece o tabara are mult de pierdut si cealalta mult de castigat

1 Like

Ma, nu stiu ce sa zic. Stiu ca in SUA spre exemplu se discuta de mult treaba asta. Nu m-ar mira sa apara acolo (sau intr-o tara vestica) intr-o forma chiar si embrionica.
Alaska are deja.
In Kenya deasemeni (la o scara mica).
S-au facut mai multe experimente si cica au avut rezultate pozitive.

Am fost sceptic la inceput dar am auzit pareri pro si contra (in special in podcastul lui Rogan).
Unul din argumentele contra era ca beneficiarii ar deveni lenesi si lipsiti de motivatie in a-si cauta un job - astfel afectand economia.
Argumentele pro pe de alta parte sunt cele umanitare si poate chiar si cele cu impact social pozitiv (cresterea sanatatii fizice/mentale a populatie, reducerea stresului, etc).

Cred ca-i inevitabil UDI. Probabil si acum 100 de ani multe aspecte sociale de care ne bucuram acum pareau de domeniul SF. :slight_smile:

Daca toata lumea incepe de la puterea de cumparare X e nevoie de o interventie masiva a guvernului asupra economiei, altfel inflatia o sa anuleze orice beneficiu.

Plus ca ma indoiesc ca patronii o sa fie de acord cu taxele marite pe masura, luand in considerare ca trag de fiecare leut cand e vorba de marire de salar :slight_smile:

2 Likes

Pai asta se intampla de cand lumea si pamantul. Doar ca treptat. Deasemeni cei concediati nu au de ales. Ce faci, refuzi sa fii concediat? Incepi o revolutie - muncitori din toata lumea uniti-va?

Am gasit un articol interesant despre asta.

20 million manufacturing jobs will be lost to automation by 2030.

In 2020, the number of industrial robots operating in factories was 2.7 million.

  • se pare ca o masa de oameni a fost de acord sa fie inlocuita (desi nu aruncata in strada). :troll:

Pe de alta parte se preconizeaza si:

Artificial Intelligence will create 58 million new jobs by 2022 .

I for one welcome our AI overlords. :stuck_out_tongue:

UBI-ul poate deveni rapid o problemă dacă peste 50% dintr-o țară decide să nu mai lucreze un an.

Nu poți nici să zici că doar ăia primesc UBI care n-au lucrat înainte.

Poate se trezesc 80% să stea pe UBI pentru a protesta…

10-20% hai că merge, dar mai mult necesita venit pasiv din partea statului, nu poți pune impozit draconic celui care are miliarde în bancă si e pregătit să arunce câteva miliarde ca să mituiasca politicieni.

Hai să fim serioși, câți credeți că ar spune da la UBI când ar veni ditamai corporațiile cu mită de 1-10-100 milioane de euro/om din partid ca să spună nu.

1 Like

Da, e un punct bun asta.
Sigur, daca se intampla una ca asta se taie UDI si volens-nolens inapoi la munca.

Se pare ca s-a facut un experiment pe tema asta:

The year before, the mayor of Stockton, California, launched a much smaller universal basic income experiment that granted participants $500 each month for two years. And new data from the first year suggests worries over work incentives might be overblown.

But this is the number I really want to highlight: The rate of full-time employment jumped 12 percentage points among recipients in one year. The $500 a month didn’t discourage work — what it did was quite the opposite. The money bought time to apply for jobs, for child care, for transportation, all those other things that are important to the search for better work.

Deasemeni e de considerat ca UDI nu-i un salariu full. Iti permiti sa-ti iei mancare si sa ai un acoperis/medical dar nu si alte “luxuri”. Nema haine, jocuri, vacante, iesiri on oras, etc.

Asta este una dintre putinele masuri sociale care nu cred ca are spectru politic (desi este promovata de stanga).

Ha, cica s-a mai facut un studiu pe Alaskani (care primesc UDI din '82). Scris de Damon Jones and Ioana Marinescu :slight_smile:

Using data from the Current Population Survey and a synthetic control method, we show that the
dividend had no effect on employment, and increased part-time work by 1.8 percentage points
(17%).

Si inca unul facut in Finlanda:

However, to date Finland is the only country that has managed to complete a nationwide randomized control trial of a basic-income program. The research methods used were particularly diverse and included literature reviews, microsimulations, surveys, data linking, in-depth interviews, and media analysis

In Finland’s two-year study, a treatment group of 2,000 randomly picked, initially unemployed people received a guaranteed, unconditional,3 and automatic cash payment of a modest €560 per month instead of a basic unemployment allowance in similar amounts.

The final results from Finland’s experiment are now in, and the findings are intriguing: the basic income in Finland led to a small increase in employment, significantly boosted multiple measures of the recipients’ well-being, and reinforced positive individual and societal feedback loops.

Unul in Canada.

Another early test happened across the border in the small prairie town of Dauphin, Canada. In a trial called Mincome, supported by the federal and provincial governments, the town’s poorest residents received monthly cheques from 1974 to 1978 with no constraints on how the money should be spent. Researchers tracked changes in the proportion of people working full- and part-time, as well as in nutrition, education and basic health outcomes. But before the trial could be analysed, waning funds and political change scrapped the idea, and all the data were packed in more than 1,800 boxes and stored in a warehouse. They sat there until economist Evelyn Forget at the University of Manitoba in Winnipeg brushed off layers of dust and opened the boxes.

The documents Forget uncovered revealed that teenage children in MINCOME families completed an extra year of schooling compared with teens in similar small Manitoba towns. Hospitalizations decreased by 8.5%, with the largest drops in admissions for accidents and injuries and mental-health diagnoses. Importantly for economists, who worried that the programme might encourage people to quit their jobs, Forget found that employment rates stayed the same throughout the trial

Studiile pro UBI par sa fie in totalitate pozitive. Nu gasesc insa studii anti UBI.

Ar fi frumos totusi sa vedem si studii care sa dovedeasca contrariul macar de dragul balantei. Eu am gasit doar opinion pieces.

Cum ai zis si tu insa se pune intrebarea cine o sa plateasca, ce o sa faca aia in primejdie sa fie taxati, etc.

2 Likes

Ai nu vine după jobul niciunuia dintre noi (programare). Ai e doar niște curve fitting / minimizari de funcții în hiperspatiu. Chiar și chestiile deștepte cât de cât care se fac cu rețele adversariale nu sunt cine știe ce. Mai degrabă înveți o maimuță sa codeze decat sa crezi ca o sa scrie aiul cod la nivelul de paradigma la care e acum.

1 Like

De ce crezi ca noi (oamenii) facem altceva? Noi ca programatori facem copy-paste-fitting la greu de pe StackOverflow.

Pe de o parte sunt de acord ca ML e doar curve fitting, dar avand in vedere ce s-a facut cu GPT-3, DALL-E si CLIP… curve fitting cu suficient de multe date poate face foarte multe chestii. Un paper recent a descris un model computational/limbaj de programare (“like Matlab, but designed by Satan”) care sta in spatele modelelor de tip Transformers, care stau in spatele tuturor chestiilor misto de anul trecut. Deci acel curve fitting pana la urma invata sa scrie “algoritmi”.

1 Like

Eu imi imaginez un sistem total bazat pe stream-uri care ar putea fi programat si modelat mult mai usor de un AI (mai bine zis un AI care ar crea modele in functie de reguli) decat de un programator.

Ii dai unui AI un stream de date si iti face alte stream-uri, ii dai unui AI o interfata si iti cauta stream-ul de date care iti trebuie, dupa confirmi ca e bine si e gata aplicatia.

Ii dai unui AI un stream video si il legi de o componenta de render, iti cauta el algoritmul care creeaza ceva valid pentru redarea unui video si il randeaza/reda sunetul. Ii dai un stream cu toate imaginile de la camerele de filmat vulnerabile de pe internet si il pui sa iti dea un stream in care sa fie doar cele in care sunt pasari.

Pe front-end un AI ar putea de exemplu decide ca pe un anumit calculator mai bine trimite un video de pe back-end si trimite inapoi comenzile decat sa randeze front-end-ul pe client. (fara sa existe o linie de cod pentru asta)

Nu va merge bine deloc pe ce folosim noi acum, cu graphQL, cu REST, dar daca ii dai un stream de date in care bagi tot cu cat mai multe tag-uri si ai puterea de procesare ca sa procesezi stream-ul fara sa faca drop la window se pot face multe.

De exemplu creezi un bus cu toate datele posibile de pe un site ecommerce si AI-ul isi cauta ce sa afiseze din el dupa tag-urile de pe front-end, din baza de date, din context. Randarea nu trebuie facuta cu HTML, eu cred ca i-ar fi mai usor sa randeze un site direct pe canvas cu pixeli.
De aici vin problemele, ca ne imaginam ca un AI automat va trebui sa genereze HTML + JS + nu stiu ce. Nu, poti sa ii dai un stream de date pe backend si ala genereaza un model pentru front-end si pe front-end acel model genereaza tot site-ul de parca ar fi o imagine si o regenereaza la fiecare interactiune si totul ar functiona ca prin magie din cauza tag-urilor si clasificarii datelor.

Practic nu va mai exista cod, ar fi modele care s-ar genera si regenera in functie de ce date primesc.

1 Like