Ajuta cursurile Udemy la gasirea unei cariere?

Recent am achizitonat cursul de full stack web developer al Angelei Yu de pe Udemy pentru a-mi putea aprofunda cunostintele. Cursul include MongoDB, Node, JS, HTML/CSS, Express.js, Passport.js, etc. Sincer as vrea sa stiu, aceste cursuri de pe udemy, unde primesti si certificat, te pot ajuta la gasirea unei cariere in programare?

Da si nu.
Nu o sa te ajute cu nimic diploma lor de absolvire a cursului (Nu) , dar daca inveti ceva si iti construiesti un portofoliu te poate ajuta.(Da)

2 Likes

Multumesc mult de raspuns!

Te ajuta sa faci ceva la un test practic si sa ai idee la intrebarile din interviu. Altfel nu da nimeni 2 bani ca apar sau nu in cv. E mai bun decat deloc.

1 Like

Te ajuta daca te ajuta sa inveti si sa devii un programator mai bun. Niciun curs nu te angajeaza sau te face angajabil 100%

1 Like

Ca sa faci o cariera in programare trebuie sa iti dezvolti abilitatea de a rezolva probleme reale din diverse industrii in care vei activa. Din punctul meu de vedere nu e suficient doar sa sti ceva NodeJS sau MongoDB sau orice altceva ci sa poti rezolva probleme concrete folosind aceste tehnologii, iar realitatea are spete si chichite. Recomandarea mea este ca daca te hotarasti sa scrii aplicatii pentru o industrie anume sa incerci sa studiezi un pic zona sa intelegi cam cum se rezolva problemele in acel sector de activitate pentru ca asta e ceea ce conteaza pentru viitorul tau angajator. Oricum cred ca te poti baga junior pe undeva pana inveti cum stau lucrurile.

Ce background ai ? De ce vrei sa inveti web development si nu altceva? De ce ai achizitionat un curs specific, ai avut deaface cu ceva predat din curs ?
Gandeste-te ca o sa ai competitie de la mii de oameni care fac cursuri similare, platite sau gratuite. Diploma aia te poate ajuta dacă ai mai făcut altceva înainte. În rest nu te scapă de un interviu destul de greu în majoritatea locurilor.

Eu nu ti-as recomanda sa inveti direct FE si super light-backend (ca asta iti predau cursurile cu Node) fara sa ai un job asigurat sau fara sa lucrezi la ceva proiecte din start.
Ti-as recomanda sa inveti QA, automatizare si un limbaj de programare pentru asta, adica posibil JS/TypeScript, Python sau chiar Java. In plus cauta un job, te angajezi mult mai usor. Python e relativ simplu si te ajuta in multe locuri.

Dupa ce ajungi sa fii angajat iti permiti sa vezi ce se foloseste si cum intr-un proiect real si o sa ti se dea niste oportunitati ca sa inveti. E mai plictisitor si repetitiv QA-ul dar daca te implici inveti foarte mult.

In plus, credema ca nu vrei sa ajungi din start pe un proiect uitat de soarta facut cu NodeJS acum 10 ani.

1 Like

deci cu alte cuvinte să fie un dorel în programare, să nu învețe nimic până nu îl angajează, apoi după ce primește proiecte să se apunce de învățat?Competiție există peste tot, dar din toți care se apucă de ceva ce necesită sute de ore de învățat + practică, puțini finalizează.

Iti recomand ce ti-a recomandat si @isti37. Din ce am auzit, QA e mai putin stresant fata de FE, salariul de inceput e cam acelasi cu FE, sau poate cu 15% mai mic, pentru QA manual, iar un post pe pozitia asta e mai usor de obtinut.

Ai mare grija daca studiezi pe cont propriu, curiozitatea o sa-ti devina propriul inamic daca n-ai grija, pentru ca este posibil sa ajungi sa studiezi o multime de lucruri. Apoi o sa ajungi sa te trezesti ca desi ai invatat despre o multime, nu esti bun la nicicare in masura in care cineva ar dori sa te angajeze si o sa intri in depresie.

La fel de bine, mai ales cat studiezi pe cont propriu, recompenseaza-te pentru ceea ce faci, adica sa faci ceva care faci rar si care-ti da placere, sau poate sa incerci ceva ce n-ai incercat. Cum era pe vremuri, salata de beouf doar de revelion, dar in cazul asta, ceva putin mai des. Nu-ti ruina sistemul de recompensare pentru ca creierul o sa te pedepseasca pentru asta.

Tocmai de asta iti recomand QA, vei fi mai linistit. Dupa orele de lucru o sa poti studia ce-ti doresti, dar acum ai o siguranta cu locul de munca.

In locul tau as incerca sa evit stresul cat mai mult, si sa incerc sa ma bucur de viata cat mai mult, in masura in care pot, mai ales ca lucrurile incep sa nu arate prea bine de la o zi la alta, avand in vedere ca Rusia a inceput sa recruteze masiv.

1 Like

Depinde de scop și ce a făcut înainte, de ce vrea să facă o carieră în programare când ar putea face în altceva. Dacă îi place programarea de ce vrea web development și nu mobile sau dezvoltare de jocuri?

As zice să învețe ceva util, nodejs/front-end-ul, JS sunt capcane pure la interviuri pentru începători, să învețe FE/backend dacă știe la ce o să folosească ce a învățat, altfel te descurajează total. Nu ai cum să înveți tot ce ți se poate cere și rămâi în tutorial hell. Dacă te uiti la un roadmap nu începi oricum cu un curs de udemy. Eu as recomanda freecodecamp și interviu după interviu.

Tocmai i-am zis să învețe ceva ce ii permite să fie angajat sau să învețe node doar dacă vrea să și facă ceva. N-am zis să nu invete nimic, ai chiar mai mult de învățat ca și QA dar e mai puțină competiție. Atenție nu QA manual.

Sunt și alte alternative, mulți folosesc low-code API-uri și low code UI, cineva trebuie să lucreze cu ele. Generarea de rapoarte pe SAP iar e super bine plătit, dacă învață germană bate orice salariu de FE/backend de început.

Am mai întrebat pe forum: ce înseamnă QA de fapt?

O listă cu lucruri pe care trebuie să le verifici? Dacă da, nu înțeleg cum ar putea trece cineva de la „fac treabă ce s-ar putea automatiza dar nu se automatizează pentru că este mai ieftin să plătească un monkey see read, monkey do” la „scriu cod” altfel decât prin mult studiu individual (dar care s-ar putea face fără probleme și fără postul de QA).

Avantajul oferit de postul de QA este atât de mic încât mi se pare haios că se menționează atât de des.


La câteva luni după ce am deschis subiectul ăla, am nimerit într-o echipă care are departament de QA (3-5 oameni; variază numărul pentru că se schimbă constant). Înainte de fiecare deploy, oamenii intră pe staging env și urmează un Excel cu aproape 10k scenarii de genul „when clicking A then B will happen” sau „when tapping A on iOS, B will happen”. Dacă nu se întâmplă, se deschide tichet pe Jira. Tot procesul durează două-trei zile să termine. (Același lucru se întâmplă și cu app de Android și cu cea de iOS, dar eu n-am treabă cu oamenii de acolo). Nu văd cum ar putea evolua Patel, Mirai și Ashish de la QA la dev.

Mai bine de trei sferturi din testele astea s-ar putea automatiza lejer cu cypress sau ceva asemănător. Ar fi mai rapid și mai ieftin (pe termen lung). Dar este mai ieftin pe termen scurt să-i plătească pe ăștia, deci suntem în situația în care suntem.

1 Like

Sunt multe companii care nu angajeaza indieni ci angajeaza QA care sunt programatori care chiar stiu sa automatizeze bine testele. Acum sunt si QA indieni care stiu automatizare.

E si foarte important acum cu CI/CD, monorepo, release in prod automat, nu poti sa le faci manual, e prea mare riscul.

Nici excel nu se prea foloseste, sunt multe aplicatii precum TestRail sau Zephyr in care introduci si rulezi testele manual sau automat si se incarca raportul automat.

Eu sunt impotriva front-end-ului si backend cu Node la intrebari de genul fiindca e ceva ce pare usor, sunt multe cursuri si workshop-uri, dar eu asta fac zilnic si stiu cat de ridicol de greu poate fi si cat de ridicol de greu a fost sa caut o firma serioasa care sa ma angajeze la inceput acum 4 ani. Acum e criminal de greu, deci orice om rational ar trebui sa ia in considerare orice altceva daca nu ii place foarte mult din vreun motiv si poate iesi in evidenta cu altceva decat cursuri. Mie imi placea si inca imi place foarte mult, dar e foarte mult de invatat si un curs precum cel mentionat e cam 1, hai 2% din ce trebuie sa inveti ca sa fii util.

Am facut si automatizare, daca stii ce faci se bate fiecare echipa sa ii ajuti si de esti incepator.

1 Like

Atata timp cat inveti ceva din cursurile astea e in regula, fa-le si incearca sa aprofundezi conceptele prezentate acolo. Certificatul nu te ajuta cu minic, in schimb daca studiezi calumea ce e in cursuri, citesti documentatia, aprofundezi, iti faci temele, faci proiectele singur si nu le dai copy-paste… o sa ajute. Oricum nu ai ce pierde in afara de timp, incearca si vezi tu ce se lipeste de tine, dar cel mai important este sa lucrezi proiectele, e pe baza de munca si experimente.

Cursuri, workshopuri, mini proiecte si experimente o sa faci si atunci cand esti senior, niciodata nu te opresti din invatat chestii noi.

Spor!

Totul depinde de tine :slight_smile:

Inveti si de acolo, daca ciulesti urechile, experimentezi, ceea ce s-a zis si mai sus.

Cariera este ceva ce se construieste. Udemy evetual o sa iti dea idee despre anumite subiecte.

1 Like

majoritatea cursurilor de pe udemy, după explicații au abordări de genul: pause the video and try to find it by yourself, still, 90% din cursanți copiază doar rezolvările, fac copy paste la cârnațuri de cod și rămân cu f. puțin în cap, din vina lor.

1 Like

Asta se întâmplă oricum, indiferent dacă-i Udemy sau MIT: cine vrea să învețe, face să învațe, cine vrea să treacă, face să treacă.