Ajutor de la stat pentru angajatii care au lucrat de acasa

Am citit de curand despre treaba asta:

Aveti idee daca exista anumite criterii de aplicare a legii ?

Ma gandesc ca multi dintre noi ne regasim in categoria celor care au lucrat de acasa si la cate contributii avem la buget, n-ar strica ca de data asta sa mai si primim ceva inapi.

1 Like

Cu statul e bine să ai cât mai puțin de a face. Plătesti taxe și-ți vezi de treabă. Nu se merită să ceri de la stat decât dacă e vorba de vreun tun.

5 Likes

Și eu sunt pe aceeași idee.

Dacă nu ai pile la stat înseamnă că va trebui să depui un dosar stufos iar ei vor veni in control să verifice situația ca la carte și dacă e ceva în neregulă îți plesnește o amenda cât să recupereze tot.

Așa pe hârtie ei câștigă de 2 ori.

O dată pentru că ce buni sunt ei au dat ajutoare și stimulente.
A doua oară pentru că au controlat firme neconforme și le-au pedepsit și au adunat bani în plus la buget.

Asta e tradiție veche la noi. Când trebuia să luăm bani de la FMI se umpleau firmele de amenzi ca să arate ce mulți bani are de încasat, deși poate majoritatea au fost anulate în instanță, important era să dea bine pe hârtie.

2 Likes

Cam la fel e si impresia mea (mi-a placut foarte mult exprimarea lui @Floki).

Mai primesc vesti “vezi ca se dau bani pentru […]” si mereu raspunsul meu e “am treaba, n-am timp de pierdut cu prostiile lor; banii aia sunt deja dati cui trebuie”. Singura experienta cu “prostiile lor“ a fost pe domeniul agricol, unde dupa cateva drumuri aiurea (la locul faptei, care e la vreo 300Km) si niste cursuri am aflat ca dosarul era inoportun pentru ca nu avea stampila corecta (adica nu fusese facut de cine trebuia, ci de fosta sotie a fostului primar, care nu se avea bine cu actualul primar).

Probabil ca ajung si oamenii de rand sa primeasca ajutoare, dar ori au o vointa de fier ori au mai mult timp decat lucrari.

Asa ca mai bine imi vad de treaba si ma bucur ca nu m-am intins mai mult decat trebuie, nici personal nici profesional. Ma refer la datorii (care includ si angajati sau investitii). Vreau ca singura relatie cu statul sa fie plata taxei de protectie impotriva angajatilor lui. :slight_smile:

2 Likes

Am o cunostinta care lucreaza cu PFA la un muzeu si a primit pentru fiecare luna. Fara probleme, fara intarzieri.

Nu este acelasi “program”, tu fiind salariat, dar se poate.
Din cate stiu a completat doua declaratii si a atasat ultimele tranzactii bancare. Totul online.

Merita incercat, de ce nu? Cauta OUG 132/2020 si vezi articolul 6. La aliniatul 3 zice asa:
Modalitatea de acordare și categoriile de bunuri ce pot fi achiziționate conform alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 10 zile de la publicarea prezentei ordonanțe de urgență.

Deci, mai trebuie asteptat dupa ordinul de ministru care clarifica modul de acordare si ce gen de bunuri pot fi cumparate. N-ar strica un scaun de birou ergonomic pentru acasa, nu? :slight_smile:

E important totusi de retinut ca trebuie sa se fi lucrat in regim de telemunca cel putin 15 zile, iar telemunca necesita un act aditional destul de stufos la contractele de munca. Daca administratorul firmei nu s-a ocupat de acest lucru inainte de pandemie atunci presupun ca angajatii firmei nu vor fi eligibili pentru acest ajutor deoarece nu respectau conditia de telemunca la momentul starii de urgenta.

3 Likes

Inteleg punctele de vedere.

Insa, imi puneam problema in calitate de angajat intr-o companie foarte mare, unde se mai regasesc poate cateve sute de colegi in aceeasi situatie.

Am citit undeva ca ar fi pentru intreprinderi mici si mijlocii. Daca sunteti cateva sute e posibil sa nu se aplice oricum

companiile mijlocii sunt foarte larg definite: