Ajutor, decizie cariera

Salutare Devforum,

Contextul este urmatorul: Am mai multi prieteni care lucreaza la o firma de IT. In februarie aceasta firma a concediat 10% din workforce, 99% programatori si QA. Au fost oferite 1 sau mai multe salarii compensatorii.

Intre timp, pana la data scrierii acestui post, au mai plecat echivalentul a 50% din nr de concediati. Adica sa zicem ca au fost dati afara 10 in februarie, pana in mai au mai plecat inca 5 din motive de …frica de a nu fi concediati ei, watever, fiecare cu motivele lui.

Voi ce ati face daca ati fi in locul prietenilor mei?

  • As ramane, si daca ma da afara iau compensatorii ca imi gasesc oricum repede de munca ca programator/qa
  • As pleca, din diverse motive.

0 participanți

Imi cer scuze si sper sa ma intelegeti ca nu o sa dau nici nume si nici cifre exacte, desi le stiu! :slight_smile:

Multumesc!
(Am reusit sa fac si poll, multumesc @Cosmin_Popescu )

  • optiune 1
  • optiune 2
0 participanți

image

Cu deciziile nu te pot ajuta, dar cu sondajul, ca mai sus :smiley:

1 Like

Întrebarea necesară este: care este motivul pentru care s-a întâmplat asta?

Programatorii făceau treabă excelentă iar decizia a venit ca o surpriză? O ardeau toată ziua pe youtube și reddit că n-aveau de lucru dar erau bucuroși că venea salariul?

E greu de dat un verdict fără a ști mai multe :slight_smile:

2 Likes

Ha-ha, hai sa zicem ca unii o ardeau mai mult decat trebuie. Dar in opinia mea, toti isi faceau treaba care le-a fost asignata.

Nu vreau să știu dacă pierdeau timpul pe reddit ci vreau să știu dacă aveau timp de pierdut.

(și dacă aveau, de ce nu erau pe DevForum?)

Pentru că fii atent la o chestie: la o firmă mică/medie (adică unde toată lumea cunoaște pe toată lumea) se simte dacă lucrurile merg prost în management, dacă nu sunt încasări, dacă nu sunt clienți etc.

Iar modul în care au fost concediați oamenii (cu salarii compensatorii) îmi spune că ceva nu merge bine în firmă.

Sunt mici detalii ce se observă ușor (e.g. ba s-a întârziat salariul 1-2-3 zile, ba s-au tăiat din beneficii: catering, echipamente,bonusuri etc) dar foarte mulți angajați aleg calea ușoară („leafa merge, nu-i problema mea că nu sunt bani/clienți/etc” respectiv „găsesc de muncă în caz de ceva”).

Din nou: e greu de dat un răspuns tranșant. Eu personal m-aș duce la un superior și l-aș întreba direct dacă sunt probleme, dacă mă pot baza pe ei pentru următorul an șamd.

10 Likes

A bit of column A and a bit of column B.

De obicei, daca sunt oameni cu probleme de performanta ei sunt tratați punctual, nu îi iei pe toți și decimezi. Cel puțin daca nu vrei sa pățești ce a pățit compania respectiva, și să fie o fuga a high-performerilor. Așadar pare că mâna le-a fost forțată, sau au decis să scoată și ceva bun dintr-o situație nașpa.

De bine de rău, e o piață foarte hot acum pentru developeri. Așa că în locul colegului tau eu aș căuta vreo altă oportunitate, daca văd că nu mă tratează cu un minim de respect compania - gen joaca jocuri aiurea, nu e transparenta cu privire la ce se intampla, folosește astfel de mișcări că amenințări etc.

Dubios oricum și oferta de un salariu compensatoriu. AFAIK at trebui mai multe în cazuri de concedieri in masă.

2 Likes

Demisia, suna a barca ce se scufunda

2 Likes

Legea prevede minim un salariu compensatoriu + ai de ales intre a sta acasa o luna sau a veni 4 ore la munca( nu ai voie mai mult) in perioada de “preaviz” + plata zilelor de concediu. Asa era in 2009 cand am patit-o eu.

Offtopic: tot vad titluri cu lucruri care nu merg bine dar daca am zis ca se simte criza unii au zis ca vorbesc prostii…

2 Likes

Nu aș demisiona dar nici nu aș pierde timpul degeaba.

Folosești timpul ăsta cât încă ai un venit ca să te pregătești pentru piață.

Pui la punct CV-ul, portofoliul, dacă e nevoie bagi rapid 1-2 proiecte personale pentru portofoliu.

Te interesezi cu o firmă de recrutare ce se caută, cum e piața, cum sunt salariile.

Așa încât dacă ai ceva sigur poți demisiona, dar având încă un venit nu ești nevoit să accepți prima ofertă care vine.

2 Likes

Nu cred ca m-am facut bine inteles.
Nimeni nu isi doreste sa isi dea demisia fara sa aibe o alta oferta. Ideea este daca are sau nu sens sa ramai intro astfel de companie o perioada de timp mai indelungata.

Difera de la caz la caz. Asa cum spuneam mai sus in 2009 am fost restructurat, iar compania a scazut atunci aprox 200 de oameni pe o perioada de un an. Cu toate ca au trecut 10 ani sunt fosti colegi care inca lucreaza acolo. Ca un side note inclusiv eu am foat aproape sa ma intorc la ei dupa 3 ani.

La modul general aș zice nu. Orice downsizing e semn rău. În general vrei să te afli într-o companie care e mereu în creștere (semn bun) sau măcar e stabilă.

Dar problema e că diferă de la caz la caz. Poate fi cum zice colegul @IceRidder și să fie doar un simplu hop. N-ai de unde știi.

De asemenea downsizing de 10% la o companie de 10 persoane e una, iar la o companie de 100 sau 500 de persoane e altceva. Cu cât e compania mai mică cu atât e mai descurajator.

Aici ar trebui să vorbești cu un superior în care poți avea încredere, să-ți zică ce și cum, poate e doar un hop temporar, poate s-a terminat un proiect mare și n-avea nevoie de atâția oameni, poate fi orice.

Nu as demisiona. Dar as cauta optiuni de job.