Alternativa Vimeo? as vrea sa economisesc 6000$

Salutare! Apelez la mintea colectivă a forumului pentru a oferi unui mic antreprenor o soluție.

Tipul deține un curs online, unde rulează doua clipuri de 3h fiecare, 2-3GB pe disk. Cursul e gratuit și are niște funcții Basic precum:

  • reclame non-skipable la început
  • fără funcție de derulare
  • fără funcție de skip/schimbare video
  • call to action la finalizare clip (apare un buton care duce pe o pagina)
  • later edit: fara modalitate de download video

Treaba asta rulează pe Video iar problema este ca după o actualizare de prețuri noua factura de la Vimeo este de 6000$ pe an. Ca idee ultimul trafic a fost de 2300 utilizatori pe luna, ceea ce generează consum “mare” de bandwidth având în vedere dimensiunea clipurilor.

În acest context va întreb: aveți experiențe cu astfel de platforme de cursuri? Puteți recomanda ceva în afara de Video?
Stiu ca si YouTube are API și librarie JS dar din ce îmi aduc aminte nu este chiar atât de customizabil.

Imi pare ca platforma lui rulează pe Wordpress.

Multumesc!

2 clipuri de 3 ore
can’t skip
buton la sfarsit care duce pe o pagina
2300 de utilizatori la $500 pe luna

Yeah, problema e modelul de business, nu platforma.

3 Likes

Cloudflare are solutii destul de ieftine pe zona asta (nu am folosit pe acesta in particular).

2 Likes

cele doua clipuri formează doua cursuri diferite. Nu prea înțeleg care model de business e deficitar :smiley: . Cursul este pentru a educa, nu pentru a monetiza.

Vreau sa adaug ca eu am un VPS unde rulez un ngninx pentru servit clipuri media cu pluginul GitHub - kaltura/nginx-vod-module: NGINX-based MP4 Repackager, host-uit de Hetzner. Linux, 4cores, 8gb ram. Numa ca habar nu am dacă ar face sau nu fata și nici nu îmi permit sa experimentez. Păreri?

1 Like

Google Drive, mai multe conturi.

Nu e ieftin fiindca nu doar serverul e problema, transferul de date trebuie platit. De ce nu e pur si simplu vorba de un CDN cu niste fisiere video si un client custom, de exemplu in Flutter? Trebuie sa fie stream obligatoriu ?

AWS, GCP, Azure sigur au solutii care te ajuta.

Pare o soluție bună… Eu am făcut ceva de genul ăsta (niște scripturi să convertească niste mov-uri/mp4 in mpeg-dash cu un backend care trimite fișierele doar dacă e un cookie setat pe acolo).
Ar trebui să fie suficientă mașina aia de care zici tu.

Eu aș sparce un fișier mare în bucățele / capitole.

2500 de utilizatori(unic?) * 10gb de video (optimist) = 25tb. In contextul in care fiecare utilizator unic se uita la video doar o data. Un server vps/dedicat ieftin cu banda dedicata de 100mbps are limita teoretica de ~30TB/luna. Deci clar trebuie macar 1gbps. Majoritatea furnizorilor de VPS ofera un burst de 1gbps pentru cateva zile (ore?) si pe urma te reduc la ~100mbps daca nu are banda garantata. Depinde de unde cumperi si cu ce configuratie. Citeste TOS inainte.

Problema nu cred ca este banda consumata pe o perioada contractuala de o luna daca ai 1gbps fara limita (nu cred ca o depasesti prea curand din ce ai pana acum). Problema cred ca este cu numarul de utilizatori simultan. Gen 100+ de utilizatori simultan. Daca te astepti la asa ceva trebuie sa cauti un server cu banda de 5-10gbps. Macar in modul de burst, nu constant. Dar cam treci peste $100/luna. Tot nu ajungi la $6000, oricum.

Alta problema este daca vrei sa faci conversie in timp real in functie de banda disponibila si device-ul clientului. Gen sa reduci din calitate la video daca video are lag. Aici cred ca se exclude un VPS deoarece nu poti sa ai 100% utilizare la el pe termen lung. Cred ca un VPS nu prea intra deloc in discutie la un proiect de genul. Cel putin un VDS dar deja ai preturi de server dedicat. Iar daca este unul dedicat, atunci trebuie sa fie capabil si nu de oriunde.

Eu cred ca un server dedicat AX de la hetzner (ala cel mai ieftin dar cu NVME) cuplat cu un backend eficient gen livego face fata. Are trafic de 1gbps nelimitat si cred eu ca un Ryzen™ 5 3600 face fata la streaming. Ajungi la $600 pe an.

Si daca ai probleme de banda, eventual poti sa faci upgrade la uplink de 10gbps contra cost (aproape dublu) (also monthly traffic for servers with 10G uplink is 20TB. There is no bandwidth limitation. We will charge € 1/TB for overusage.). Dar daca ajungi in situatia asta trebuie sa iti permiti moftul asta.

Pentru servere dedicated mai ieftine stiu ca exista OneProvider (nu recomand servere din Franta. stau prost cu up-link traffic pentru oricine nu este din Franta). Chiar si cu 10gbps. Dar nu pot sa garantez cat de bun este suportul in comparatie cu hetzner. Trebuie sa pierzi pe undeva daca este mai ieftin. Si sincer nu cred ca merita diferenta.

Oricum o dai, daca alegi partea de self-host nu scapi fara $1000-$1500/an daca vrei ceva capabil.

Sa nu mai spun ca esti limitat doar la o locatie. Un furnizor precum Vimeo sau YouTube are servere in diferite locatii si face stream din locatia optima pentru client. Astepti clienti din Asia cu un server in Europa trebuie sa te rogi putin de el sa mearga cat de cat. Depinde de furnizor dar nu toti stau bine cu traficul pe alte continente.

Sunt plusuri si minusuri in ambele parti. Si daca vrei un cost redus trebuie sa te astepti la compromisuri.

2 Likes

Hostat pe S3 (trecut prin cloudflare/cloudfront) (sau alt serviciu similar) si player propriu.

Kajabi, Podia, Teachable, etc

Astea-s dedicate ptr. tuts & courses custom.

1 Like

cred ca se poate bypass partea de “fara scoll / pauza”

1 Like

Cred ca e suficient nginx-vod daca ai doar 2 videos de servit, singura problema reala e partea de trafic, dar aici depinde de cum arata video-ul/cat de eficient poate fi transcodat pentru a pastra o calitate buna, daca vrei sa servesti adaptive bitrate (pui la dispozitie mai multe bitrates/dimensiuni si lasi decizia la nivel de player ce versiune e servita in acel moment), numarul de simultani. Poti eventual sa folosesti serverul asta ca si “origin” pentru un cdn (gen bunny sau keycdn) daca ai nevoie de mai mult trafic decat poate oferi el. Traficul e cel mai scump in cazuri de genul asta. Poti sa vezi si la cloudflare stream cum ar iesi, parca ei au pret pe minut servit din ce tin minte.

Alte probleme ar fi pe partea de playback, cum se servesc ads alea, cum configurezi ce player alegi ca sa faci playback, ce playback vrei sa ai si pe mobile etc. Open-source e videojs, pe care il poti configura teoretic sa faca ce vrei tu, dar o sa trebuiasca sa scrii/modifici niste plugins.

o soluție interesanta, plus ca am găsit și un mare cârnat de tutorial fără multe căutări. Tutorial: Hosting on-demand streaming video with Amazon S3, Amazon CloudFront, and Amazon Route 53 - Amazon Simple Storage Service

Pare ca pot pune restricții ca video-ul sa fie disponibil doar prin domeniul site-ului de unde se va face redarea ceea ce este un lucru tare bun. Mai trebuie sa aflu dacă serviciile (aws, cloudfront/flare) au și ele limitări de banda, nu am folosit pana acum.

Împerecheat cu un player de tipul GitHub - videojs/video.js: Video.js - open source HTML5 video player si cam asta e.

Eh, playerul custom poate face enforce la asta la fel de bine ca playerul Vimeo. Zic asta pentru ca am mai descarcat videouri private/fara seeking de pe Vimeo :slight_smile:

Sunt convins ca majoritatea clipurilor video pot fi descărcate, tot ce îmi doresc este ca player-ul sa nu aibă "click-drepta => save video as … " :smiley:

Vezi că nu toate clipurile sunt egale. Unele sunt sparte în bucăți de un minut și face destul de anevoioasă descărcarea & lipirea lor :wink:

Ca platforme de streaming aruncă un ochi și la Wistia sau Brightcove

ai oricand “screen recorder”

1 Like

vezi ca si pe s3 se plateste traficul. nu cred ca e platforma unde nu se plateste, de fapt.

am incercat sa trec prin calculatorul acela de costuri dar sunt multe campuri de completat si nu imi este deloc clar care-cum-ce reprezinta

nu servi niciodata content-ul direct de pe s3 (trece-l prin cloudfront (cdn-ul amazon)). iesi mai ieftin.

1 Like

Daca continutul e codat cu DRM nu vei putea inregistra ecranul (vezi Netflix/HBO), desigur ca exista solutii si pentru asta. (placa de captura)