Am nevoie de o idee de la voi

Buna incep cu o poveste ma numesc Grigore am lucrat in constructii de cativa ani de zile munca grea la constructii nu gluma si doresc sa ma schinb pe alceva de mik ma pasiona calculatoarele doar ca lipsa de bani si educatie ma indepartat tot mai mult as dori daca se poate sami dati o iedeie sau un sfat de ce sa ma apuk cat de cat sa fac ceva banuti asa de incepator ce e nou cu ce se face bani ? mentionez orce sfat e bine primit

S-a cam umflat o bula in ultimul timp cum ca programarea e cea mai tare meserie si poti face mii de euro usor. Toata lumea e innebunita sa faca programare si sa faca bani multi, unii fac credit la banca pentru programe de mentorat (Wellcode). Cred ca dezamagirea va fi atat de mare pentru oameni de genul incat nu se vor mai atinge de programare niciodata dupa ce au cazut in capcane d-astea.

Nu mai pleca urechea la exagerari.
Apuca-te de o meserie conexa cu ce ai facut pana acum, dar mai usoara fizic (instalator?).

In timpul liber:

  1. Citeste o carte despre tehnologie.
  2. Parcurge un curs online despre tehnologie.

Dupa ce ti-ai demonstrat ca poti sa depui efortul pentru a completa pasii 1) si 2), te rog sa revii pe forum cu un nou mesaj.

5 Likes

Limba romana, ar fi primul pas.

5 Likes

Ati sarit ca lupii pe el :laughing:, nici eu nu am un background prea stralucit, vin dintr-un mediu de combinatori / pesti / infractori (in my early 20) dar la 33 de ani ii invat pe altii programare, si nu am terminat vreo facultate. Cand am inceput sa ma reprofilez aveam un limbaj similar vroiam sa par “hax0r”, give the man a break.

Din experienta am observat ca persoanele fara studii care incep ca testeri au o rata de progres destul de buna spre programare. Daca cineva il poate ajuta cu resurse cum sa inceapa sa devina tester, as aprecia. Cel putin daca locuieste in Bucuresti are sanse sa se angajeze destul de repede.

6 Likes

Iti recomand sa incepi cu asta
https://www.luxoft-training.ro/cursuri-it/curs-testare-software-incepatori/

1 Like

Well, marea problema in viata e ca exista o mare diferenta intre a vrea si a putea! In principiu foarte multi oameni fara un background tehnic au invatat programare si au o cariera in domeniu dar asta numai datorita faptului ca nativ au avut puterea de intelegere a domeniului. De aici pleca totul, programarea calculatoarelor este cu totul altceva decat utilizarea lor care la nivel de Facebook probabil ca este accesibila oricui. Deci din punctul meu de vedere daca ai acea putere de intelegere a e ok daca nu mai bine iti vezi de treaba. Nu porni la un astfel de drum motivat (gresit) de idea ca faci cativa banuti… banii aia vin dupa ce atingi un nivel de competenta satisfacator pe piata muncii.

3 Likes

Aș adăuga și dorința de a depune efort. Celebra zicală “Dacă vrei poți” nu spune cît efort trebuie să pui, însă ca să reușești (în orice) trebuie să muncești.

cel mai bun sfat din topic. un instalator bun poate castiga mai mult decat 2 programatori la un loc.
mai ales ca acuma s-a dat drumul si la programul cu fotovoltaice. de unde pe langa manopera mai poti primi extra $ in functie de client.

stiu ca suna tentant cand vezi stiri de genul, dar cred ca deja s a ajuns la un nivel la care trebuie sa stii mai mult decat copy-paste cod sau doar html & css. deja daca dai un search pe net si pt un post de entry-level ti se cer mult mai multe fata de acuma 3-4 ani.

Poate omul e capabil sa invete. De ce sa incepem prin a presupune ca nu ar putea?
Cere multa munca si munca grea. Pana nu incearca, nu stie. Lasa-l pe om sa vada el ce poate sau ce nu poate.

Acum vreo 20 de ani eram entuziasmat de programare. Nu aveam calculator. Invatam Pascal din carte si imi imaginam cum ar lucra programul. Apoi am invatat C. Am invatat toate chestiile tehnice, intelesesem pointeri, insa nu invatasem algoritmi. Rezolvam tot ce aveam nevoie on the spot. Am ajuns la facultate. Am primit o problema simpla. Se introduce de la tastatura un vector de numere. Nu se stie cate. Sa se afiseze rezultatul sortat. Era prima oara cand mi s-a cerut sa sortez ceva si nu am stiut cum sa fac. Am facut tot felul de manevre, dar nu ce trebuia. M-a demoralizat chestia asta.
Am vorbit apoi cu o cunostinta. Avea calculator. Stia C. Am vazut cum e cu sortarea… Dar mi-a spus o chestie care m-a marcat pentru multi ani dupa. Mi-a zis ca “in ziua de azi” sunt aia care au calculator de cand erau copii. Eu nici acum nu am. Aia experimenteaza cu tot. Eu citesc din carti si nu vad cum merge de fapt, asa ca nu o sa pot sa concurez cu ei niciodata. Asa ca mai bine las eu programarea, ca nu prea am sanse sa ajung prea departe.
Rezultatul e ca am renuntat la ideea de a face programare si vreo 15 ani am lucrat in publicitate.

Ce pot sa spun e ca sfatul primit a fost extrem de prost. Daca faceam de-atunci programare, totul era altfel. Eram tanar si prost. M-am lasat influentat prea usor de chestia asta.

M-am apucat sa invat din nou programare la 35 de ani. Am pierdut 15 ani de experienta din cauza ca am ascultat la sfatul unei persoane care se dadea expert (si era expert) dar care nu a facut decat sa ma demoralizeze.

Daca esti expert si nu esti in stare sa ajuti pe cineva sa atinga un scop, poti sa fii expert la tine acasa. Nu presupune ca omul e incapabil. Lasa-l pe fiecare sa isi atinga limita. Daca nu poate, o sa renunte singur.

4 Likes