Am PFA, lucrez doar pentru clienti din UK (non-UE), vreau sa stiu daca va trebui sa platesc TVA sau nu

Buna ziua,

Am PFA cu cod CAEN 6202 (programator), facturez pentru un client extracomunitar din Marea Britanie care mi-a cerut cod de TVA, ceva legat de VIES era vorba, nu puteam colabora altfel.
Daca stiu bine, conform legii asta nu inseamna ca devin automat platitor de TVA.

Eu incasez facturile in euro intr-un cont euro la ING Romania, deci nu in lei.

Anul acesta estimez incasari de aproximativ 70.000 euro. Din ce am mai citit, ca sa fiu obligat sa platesc TVA trebuie sa depasesc un plafon care are limita de 88.500 euro sau 300.000 lei. Cred ca valoarea in euro e calculata la cursul din 2007 cand euro era 3.3 lei.

  1. Prin urmare, daca transform incasarile mele din anul 2022 o sa depasesc 300.000 lei dar nu depasesc 88.500 euro. In situatia data, trebuie sa devin PFA platitor de TVA sau nu?

  2. O sa depasesc suma de 300.000 lei cand o sa incasez o factura pe data de 30.11, asta ar insemna ca va trebui sa ma declar platitor de TVA din luna decembrie 2022 daca nu gresesc. Va trebui sa platesc TVA pe tot anul 2022, pe luna decembrie 2022 sau doar incepand cu anul 2023?

  3. Daca e un client non-UE, se aplica regulile astea sau nu trebuie sa platesc TVA? Un contabil mi-a spus ca trebuie sa depun declaratiile aferente TVA dar nu trebuie sa platesc TVA dupa cum spune aici: DEVIN PLATITOR DE TVA | CE SE SCHIMBA? - YouTube

  4. Daca va trebui sa ma declar platitor de TVA cel tarziu de anul viitor, nu ar avea mai mult sens sa inchid PFA-ul si sa deschid un SRL?

Multumesc

Degeaba devii plătitor de TVA dacă facturile le emiți fără TVA oricum fiindcă facturezi în afara comunității. Doar dacă facturezi în România vei adăuga TVA pe factură.

Dar…tot aș deschide un SRL în locul tău, cu PFA-ul sunt mai sensibile lucrurile.

Eu nu as vrea sa devin platitor de TVA, vreau sa stiu daca sunt obligat sa devin in situatia data

Da, legea e clară și simplă, dacă depășești plafonul atunci devii plătitor, cu toate obligațiile aferente.

Că vei colecta/plăti sau nu, asta depinde pe cine facturezi.

Sunt 2 chestiuni total separate.

2 Likes

facturez pentru clienti din UK. deci nu va trebui sa platesc? daca ai un link/numar de articol din lege unde zice asta ti-as fi profund recunoscator

TVA se colectează strict pentru clienții din țară, plătitori de TVA și persoane fizice.

UE, UK, US nu se adaugă TVA la facturi.

VIES nu inseamna platitor de TVA, inseamna inregistrat in scopuri de TVA.
Obtii un CUI care se poate verifica online la nivel european, pe factura cu UK nu platesti TVA.

Eu as deschide un SRL de anul viitor, te angajezi, micro, vei deveni platitor de TVA abia de anul urmator, asta implica doar costuri contabile mai mari ca n-ai ce deduce. Daca chiar vrei sa economisesti inchizi in fiecare an firma si faci alta. (122 lei + bilant inchidere daca am inteles bine)

Devii platitor de TVA cand depasesti venituri de 300.000 lei, 70k inseamna 350k lei la cursul actual, deci trebuie sa te inregistrezi si sa depui niste hartii pe 0 cred ca in fiecare luna.

Practic tu risti doar o amenda de 500-1000 lei pentru nedeclarare, poti foarte bine si sa ignori legea si sa platesti amenda.

3 Likes

Cum au zis si restul: esti obligat sa devii platitor, dar nu facturezi cu tva, deci nu incasezi si nu platesti la randul tau. Mai multa birocratie.

2 Likes