Andrei Caramitru despre lowcode, programatori si rant de duminica

Bula programatorilor explodează in timp real. Cam toate companiile de Tech de peste tot dau afara 20% dintre ei. O sa mai dea afara încă pe atât cel puțin.

In paralel - platformele Low/no code explodează.

Recomandarea mea pentru toată lumea : învățați bubble (no code - poți face front end si database-uri extrem de repede si rapid). învățați sa lucrați pe un soft gen pytorch sau echivalent (pt big data / Machine learning - nu e nevoie sa fiti mega experți ci sa stiti cum sa folositi logica si sa aplicați programul la datele voastre asta e tot). Învățați sa integrați rapid API-uri (cel mai bine prin bubble) - așa externalizati toate problemele grele la alte infrastructuri externe la un cost de 1 dolar la 1000 sau 10’000 de interacțiuni, asta e tot.

Cu astea 3 - o echipă de 2-3 oameni care însă sunt muncitori si SMART, fără nspe mii de ani de experiența, doar 6 luni de cursuri, poate replica MAI BINE un site de tip eMAG de exemplu sau chiar o aplicatie destul de complexa care merge MAI BINE si are AI mult mai prezent decât ce au reușit astia sa aibă după ani si zeci sute de milioane investite in salarii la tot felul de gigei cu fumuri in cap. NU trebuie nimănui 100 sau 1000 de dezvoltatori plătiți enorm.

Ghinion.

de aici

Voi ce parere aveti?

Prin comentarii cineva zice si de emag, dar oh boy :smiley:

Omul are multe pareri in multe domenii. Sansele sa fie expert in toate acele domenii sunt mici. Sansele ca un expert intr-un domeniu sa faca o predictie corecta sunt deasemeni mici (predictiile e grele).

Sansa mica * Sansa mica = Valoarea predictiei tinde asimptotic catre 0.

Daca ne gandim un pic realizam ca IT-ul e o piata in crestere, nu in scadere. Complexitatea domeniului e in crestere, nu in scadere.

Vor fi schimbari? Cu siguranta.

Cine e insa mai pregatit sa se adapteze la aceste schimbari?
Cineva care n-a avut treaba cu IT-ul pana acum si tot ce stie sa faca e sa conecteze noduri intr-un UI?
Sau cineva care are experienta anteriora in acest domeniu?

E ca anecdota cu culturistii care cica nu sunt puternici. Ca au mai putina putere comparativ cu masa musculara.
Prin acest derizoriu se incearca ridicarea de stima de sine.

Dar ghici ce? Un culturist tot o sa fie mai puternic decat unul care n-a fost la sala.

4 Likes

Eu zic că se schimbă profesia de programator, dar ce zice el acolo e o cârpeală.

El zice că dacă ai logică e de ajuns si că viitorul programării se va schimba curând - eu cred că el crede că in următorii 5 ani.

Părerea mea e că programatorii, așa cum sunt acum, într-adevăr, vor deveni o nișă elitistă care va lucra numai la crearea/dezvoltarea de limbaje de programare.

In schimb grosul de programatori va fi înlocuiți cu specialiști în lingvistică aplicată - oameni care pot formula paragrafe in limbaj natural care să fie specifice înțelegerii de către computere.
Și nu in 5 ani, ci mai degrabă in 15-20 de ani.

Ca să dau un exemplu de lingvistică aplicată, imaginați-vă scena următoare.
Întrebi un bot cum va fi vremea mâine.
În mod normal un om își dă seama că te referi la locul in care te afli și motivele pentru care intrebi - precum călătorie, activități afară etc.

Dar un bot nu știe contextul până nu ii dai detalii. Așa că trebuie să ii dai detalii si pe parcurs să le ia in considerare. Însă problema e că boții au aproape tot timpul parte de noi contexte si asta face ca omul să isi modifice modul de comunicare.

de ce ar baga cineva in seama parerea unuia care spune ca cineva cu 6 luni de experienta ar putea face o platforma gen emag?

6 Likes

Se pare ca nu ai inteles … chiar MAI BINE. :joy::joy::joy:
Si mie mi se par cam prosti astia care baga milioane de euro in soft uri gen eMag :joy:

1 Like

Uita de costuri, or fi dezvoltarea ieftină dar nu mai deții platforma.

Ai confirmat MVP-ul dar după totul trebuie rescris in go/rust/java/low-level… ca să ducă 100 milioane de utilizatori sau să poți să adaugi ceva mai complex fără să te coste 1$/zi pe utilizator. Cu un lowcode doar loginul te-ar costa 1$ pe utilizator.

Poți face ceva similar emag, dar dacă luăm același trafic e imposibil să ieși cu un cost decent și apar limite. Plus emag nu e complex inafara de business logic, complex e ceva realtime cu colaborare.

2 Likes

Nu inteleg de ce ne obosim sa apunem evidenta: general-purpose e bun pt chestii mici, maxim PoC. Nici vorba ca “duce” un MVP.

2 Likes

Pot sa duca un MVP, sunt platforme foarte avansate cu functii serverless, servicii AI care se pot combina din drag and drop.

Dar sunt scumpe. La corporatii prima data tot ce se poate face in lowcode/serverless/glue API trebuie facut in ele (internal tooling in special), daca un proiect analizat este prea complex doar atunci se alege alta tehnologie utilizata in companie. (mai bine zis se apeleaza la departamente dedicate de dezvoltare software)

Mendix/OutSystems + Mulesoft/Apigee iti permit chestii foarte complexe, e.g. iti faci propria aplicatie bancara pe un API Open banking din drag and drop.

2 Likes