Angajare in facultate

Buna ziua! Sunt proaspat student in anul 1 si ma intrebam daca se poate sa fii angajat in domeniul it in timpul faculatii ( ma gandesc asta oricum undeva prin anul 2,3,4) ?? Am auzit astfel de povesti cu oameni care si mergeau la facultate dar si lucrau in it dar sincer mi se pare mult , cel putin daca faci facultatea la zi. Si in plus m-am tot intrebat cum au ajuns sa fie angajati ca deobicei lista de cerinte de pe website-urile de angajare pentru posturi in domeniul it este destul de mare si pentru un entry level.
Se poate asa ceva, si daca da cum poti ajunge sa fii angajat si part-time de o astfel de firma??
Multumesc!!

Din câte știu sunt firme (de regulă mari) care au posturi special făcute pentru a aplica studenți, adică posturi part-time cu program flexibil și pe proiecte din zona research sau tooling. Depinde și în ce oraș te afli.
Poți căuta direct site-ul firmelor de la tine din zonă și să le dai un email cu CV-ul și perspectiva ta. Uneori nu toate joburile sunt listate.

research in nici un caz, ce research sa faca, poate te referi la data gathering, cat despre tooling la fel, nu cred, tooling-ul trebuie sa fie foarte robust.

Eu am mai vazut mai degraba pe zone the web-dev, font-end, sau proiecte legacy pe care nu le vrea nimeni.

Salut!

Eu as zice sa nu te grabesti cu angajatul. In primii ani iti recomand sa explorezi ce are de oferit facultatea, activitati extra curiculare, cursuri extra, activitati de voluntariat. Cand eram prin anii 1, 2 am pariticipat la o scala de vara, curs extra pe timpul vacantei, am facut si ceva voluntariat care mi-a prin bine. In anul 3 oricum o sa ai practica, care se cam traduce prin angajare cu program full time pe timpul verii, sau, part time daca alegi sa ramai, avand in vedere ca ai si cursuri. Noi am avut interni care au lucrat full time vara si part time in timpul anului universitar.

O sa ai timp sa muncesti destul de mult, so don’t rush.

Cat despre proiecte, pot sa fie variate. Pot fi si taskuri de productie, sau lucruri de invatare unde nu simti presiunea unui deadline.

5 Likes

Se poate. Sunt destule companii care cauta tineri naivi si dornici de munca.

Eu nu as recomanda decat daca e o companie foarte buna. E obositor sa le faci in paralel, banii sunt putini si pana obtii diploma ai eticheta de la restul echipei (“studentul”, “internul”, “ala part-time” etc.).

2 Likes

eu am facut facultatea la o univ privata, dar nu m-as angaja mai devreme de ultimul an. Primii 3 ani axeaza-te pe facultate, incearca sa intelegi cat mai multe chestii, sa-ti faci relatii, prietenii.

In ultimul an, cand esti aproape de perioada de tranzitie, atunci mi se pare ca e cea mai buna miscare de a intra in campul muncii. O sa ai 3 ani full in spate de facultate (invatat serios, nu doar sa fii prezent in banca) si un ultim an “part time” + un an vechime in campul muncii, ceea ce ar insemna un junior dev. Poti tolera un an de munca pe un salariu mai mic, fiind si primul job, poate si cu un program flexibil, fara prea mari batai de cap, iar dupa ce termini facultatea poti cauta sa-ti schimbi si jobul (daca cel curent nu e pe plac, si probabil nu va fi)

altfel, sa ajungi de acum pe pozitii care ocupa mai mult timp si care nu vor fi ceea ce vrei tu peste 4 ani, inseamna ca atentia ta nu mai e 100% la invatat.

Sau, ca sa nu ma contrazic (pentru ca prin alte postari spuneam ca facultatea nu e atat de importanta), poti cauta job in domeniul care crezi ca te atrage si sa treci facultatea in plan secund, avand rezultate mediocre (practic, o faci doar pentru diploma), dar 3 4 ani vechime la job.

perfect spus :face_with_hand_over_mouth:

2 Likes

pentru bani de buzunar nu se merita, daca n-ai neaparat nevoie de ei

ai 40 ani de lucru in fata, bucura-te de libertate cat mai poti

3 Likes

Am terminat facultatea de Calculatoare relativ recent (acum un an) si m-am angajat de prin anul 3. Cateva opinii personale si observatii pe care le-am facut in timpul asta:

  • In anul 1 si 2 nimeni nu era angajat. Prea putine cunostine practice utile si erau multe materii de mate / fizica / electronica, grele, de obicei cu profi comunisti sau pur si simplu ciufuti. Nu iti permiteai sa lipsesti de la cursurile lor si trebuia sa investesti mult timp pentru invatat mai ales daca nu erai foarte interesat de ele (majoritatea erau interesati in principal de latura de programare).

  • Cam toti studentii care aveau bursa / de top s-au angajat pe undeva prin anu 3 - 4 de obcei in urma intenship-ului de practica facut pe vara. Eu n-am facut internship vara ci pur si simplu m-am dus la interview unde am avut oarecum noroc ca aveam niste proiecte din timpul facultatii destul de impresionante (raportate la nivelul mediu al studentilor de atunci) si ca celui care i-am prezentat ii pasa de asta. Am fost si la o firma unde daca nu facusesi internship la ei nu ii interesa de ce altceva ai facut tu. In schimb, am lucrat pe mai putin si mai mult decat colegii care s-au angajat in urma unui internship (5h/zi vs 4h/zi) dar na, ei vara au facut internship in timp ce eu m-am jucat si m-am plimbat cu bicicleta.

  • Dupa angajare nu a mai fost unu singur care sa ajunga la toate cursurile iar o parte nu mai veneau la nici un curs. In anii 3 si 4 nu prea am mai avut profesori care sa tina mortis sa vii la curs dar e o chestie care trebuie luata in considerare.

  • Poate fi desult de obositor si iti poate manca tot timpul in functie de cat ajungi sa pierzi pe drumuri de la facultate la servici si acasa. Trebuie sa iti cunosti singur limitele sa stii daca faci fata. Daca e prea obositor o sa ajungi burned out si in loc sa inveti si sa te dezvolti o sa faci chestiile rapid doar ca sa scapi mai repede si nu prea ai facut mare afacere.

  • Au fost si vreo doua cazuri in care cei care s-au angajat s-au lasat de facultate in favoarea serviciului. Personal nu recomand deoarece sunt situatii in care e bine sa ai diploma de studii superioare si cu cat trece mai mult timp cu atat o sa iti fie mai greu sa te intorci sa termini.

Per total as zice sa te duci la internship-uri pentru practica (in general vara anului 2 si 3) si daca obtii o oferta ok si iti place locul sa te angajezi. Cred ca preferabil ar fi sa te duci pe la firme mai mari deoarece sunt sanse mai bune sa aibe un program de internship unde o sa stea cineva sa se si ocupe de interni. La firmele mai mici e mai greu pentru ca daca cineva sta o zi intreaga sa ajute pe altu atunci el nu mai apuca sa lucreze mare chestie. De asemenea poate ar fi bine sa iei in considerare si orasul, daca e un oras cu multe oportunitati atunci sa refuzi o oferta de angajare nu e chiar asa mare lucru.

5 Likes

Pe tema asta: https://republica.ro/dan-cristea-profesor-la-facultatea-de-informatica-in-iasi-salariile-in-it-sunt-spectaculoase-firmele-mai