Angajarea mai mult o loterie

Măh, la noi să te angajezi e loterie.

În primul rând nu ți se zice salariul. Că e „mai bun ca la restul”. Mă duc și zice că dă 1500 de euro. Bine, mă, eu fac 3000 - 4000 de ieuro și tu te compari cu firme de Wordpress care lucrează pe $10/oră.

Program fix de 8 ore. Adică 10. Adică te trezești, mânânci, lucrezi, mânânci, dormi.

Ți se dă abonament la sală. De ce? Nu pot eu da 70 de lei pe lună să-mi fac abonament la sala de cartier?

Nu îți arată o poză cu echipamentele la birou. Eu am 3 monitoare, scaun de 2000 de lei. Să vin la firma X unde am un scaun de 200 de lei?

Cu ce oameni am de-a face? Ăia care înjură când „codează”, fumători și băutori de bere, de ăia care caută nod în papură să arate câte știu ei și ce prost ești tu?


Tot primesc liste întregi de anunțuri de recrutare. Tot ce zic e ce vor de la tine (în paranteză că acceptă și începători, nu trebuie ~neapărat~ să ai experiența aia de 10 ani în Amazon Cloud) și dacă vrei să știi ceva despre ce câștigi tu, hai la o poveste.

Eu cred că-mi voi pune tariful la $50+/oră și dacă găsesc proiecte bine, dacă nu, iarăși bine.

3 Likes

Intr-adevar problema lipsei salariului in oferta de JOB e o problema imensa in Romania.

5 Likes

Ah, persoanele care folosesc in exces diacritice insa in schimb se exprima ca din put - speaking of:

a mirror first? :sun_with_face:

2 Likes

Genial!

Ironia e o limbă străină. Ar trebui să-nlocuiească latina într-a IX-a.

Acuma că ai arătat superioritatea academică, te simți mai bine? Scrii de două ori mai multe soluții ca înainte? Citești de două ori mai repede un PDF?

Trebuie să fie un farmec ca-n Diablo când judeci o persoană citindu-i 2 fraze. +5 awesomeness.

Jeez! Ce lume! În loc să comenteze despre salarii mici, condiții de muncă, se leagă de te miri ce.

Am mai lucrat într-un colectiv în care nici să dai bună-dimineața nu puteai. Toți stăteau cu ochi în ecran și nu mișcau 1 centimetru de la tastatură.

3 Likes

You missed the point - nu vrei sa lucrezi cu nu stiu ce fel de oameni insa comentariile tale debordeaza de aroganta. GG

4 Likes

Prea mult software e scris prost, prea multe decizii sunt luate pe idea că plătești un preț mic dacă trebuie să rescrii codul.

Dacă programatorii ar cere bani mai mulți, atunci și managementul ar fi mai conservator la ce decizii iau și nu am mai avea software care nici în stadiu alpha nu s-ar încadra.

Pentru majoritatea să ofere 1000 - 2000 de euro pe lună e o „marjă de eroare”. Omul plătit la banii ăștia nu e luat în serios oricât de bun și bine intenționat ar fi.

După cum ziceam, nivelul meu de venituri e mai mare, sunt intrebat, dar majoritatea deciziilor sunt luate tot prost pentru că și 3000 de euro nu e mult pentru ei. Așa că și dacă plătesc un an de muncă ne-necesară în plus, tot câștigă bani.

Numai că eu pic de prost. Dacă cineva se folosește de ce dezvolt, o să mă înjure pe mine, dezvoltatorul. Nu o să zică: oh, uite ce bine a reușit Red să eschiveze toate cerințele care se bat cap în cap și aplicația tot dă rezultate în sub o secundă.


Desigur că sunt arogant când sunt obligat să scriu software într-un an, software care ar putea fi scris într-o lună. Și faptul că datorită acestor întârzieri nu pot să fiu sigur că firma care mă plătește va mai exista într-un an. Și când ceva nu merge, toți vin la mine. Oriunde am lucrat, am ajuns să fiu persoana de care depind toți. Jeez! Da, e arogant, da, tare mi-ar place să fiu un oarecare de la care nimeni nu se-așteaptă la ceva.

1 Like

Nu te supăra, dar tot aduci p-aici vorba de cât de mulți bani faci tu și poate ar trebui să ți-o spună cineva: „Bo$$”, vezi că 3k euroi BRUT (așa cum iei tu pe Upwork) nu e chiar așa mult, deci las-o mai moale. :slight_smile:

2 Likes

And I totally agree. 3k isn’t much. Dar așa am fost eu, prost. Și încerc să le zic altora să nu fie ca mine. Cereți direct $50/oră.

Asta nu este ok si nu tine de angajatori ci de tine - am trecut prin asa ceva, de fapt, dare I say, multi programatori trec prin asta la un anumit punct in cariera.

Ce se intampla daca nu rezolvi problema? Burn out :fire: si nu, nu se va manifesta prin a fi arogant sub protectia anonimitatii pe un forum ci te va face bucatele cateva luni bune si eventual chiar sa te arunce in afara domeniului.

3 Likes

Când devii persoana de care toți depind rezultă:

  1. Poți să o lălăi cât vrei. Ce o să-ți facă? Te concediază? Lol.

  2. Dacă ceri bani mai mulți că altfel pleci se pot întâmpla următoarele:
    2a. Ți se dau bani mai mulți, dar toată lumea te urăște și nici tu nu vrei să mai stai acolo (doar vroiai să pleci).
    2b. Ok, pleci. Și ăia rămân să falimenteze până își găsesc un altul calificat care să preia munca.

  3. Nu ceri bani mai mulți, toată lumea e fericită, ești centrul atenției, dar nu evoluezi financiar.

  4. Ceri bani fără să insinuezi că pleci. Spui un „mi-am făcut treaba, termin noile funcționalități cu o săptămână mai repede decât oricare altul, mi se pare că merit o mărire”. E politicos, lași șansă să zică managementul că da, poate mai încolo și poate primești un 10%-20% așa, de milă.

1 Like

Scuzati-mi offtopicul, insa as dori sa-mi dau cu parerea despre ‘harsh language’ si va rog sa ma corectati daca/unde gresec. (I foresee the banhammer coming towards me)

Poate fi aroganta, sau poate sa fie doar un mod de exprimare care deviaza de la “standardul academic”.
I mean, who the heck cares how many times I swear, so long as my message gets through? Ok, nici sa se piarda ideea de (la) injuraturi, ori sa nu se inteleaga mesajul (sa se inteleaga altceva), sau sa nu iti dea lumea importanta din cauza numarului de injuraturi pe minut, nu este bine.

Daca tu consideri ca este mai important sa fi “politically correct” (100% in loc de, sa zicem, 80%) decat sa transmiti un mesaj consistent si usor de inteles, ar trebui sa tii cont ca poate nu este alegerea corecta, sau chiar nu este o alegere (obiectiv) corecta.

@RedGuard Atunci poate nu ar strica sa devii tu seful, sa iei tu deciziile importante, iar in cativa ani sa cumperi firmele respective si sa schimbi mediul, astfel. Dezavantajul? Va trebui sa-ti cauti o echipa, iar aici nu ma refer la programatori, ci la restul. HR, Legal, Advertising.

Adica sa fim seriosi, vrei sa spui ca daca ai gasi o echipa ok, unde poate nu esti platit mai mult, dar deciziilee tale sunt luate in considerare si te lasa a vii cu gear de acasa (monitoarele, scaunul, etc.), nu ai face sacrificiul asta? Vreau sa spun ca daca iti sunt luate in considerare contributiile, poate ar merita sa-ti investesti timpul intr-un astfel de mediu, in loc sa fii platit dublu si sa ajungi la un burnout.

Din cate spui, pari sa fii underselled, iar daca esti persoana de care depind toti, poate nu ar strica sa iti maresti tariful, precum si beneficiile (i.e. daca te vinzi ca intermediate programmer, sa te vinzi ca upper intermediate, intermediate-senior sau senior). Si iti poti cauta un job si inca fiind angajat undeva, ca doar ai posibilitatea sa ceri zile libere neplatite, pe care sa le folosesti sa mergi la interviuri, nu? Vreau sa spun, pe langa faptul ca iei pauze de la mediul respectiv (pe care pari sa il categorisesti drept toxic), ai sanse mai mari sa iti gasesti un job care iti convine, iar angajatorul stie ca o sa pleci si isi poate face calculele astfel.

Doar vreau să explice cineva legătura dintre „mă” (sau „bre”-ul folosit în alte părți ale țării) și înjuratul. Că eu nu o văd.

Am trecut la un moment dat pe lângă niște indivizi la costum cu laptop-uri pe masă care vorbeau cu p***-n gură non-stop. Ăla e înjurat. Și erau ceva executive managers, nu programatori subnutriți.


Sunt deja o „firmă”. PFA. Când o să-mi ofere cineva garantat și nelimitat 10.000 de euro pe lună doar pentru a face o firmă, ok.

Jeez. Totul se reduce la bani. Obiectivul mereu e același: cât mai mulți bani pentru cât mai puțină muncă. Nu o să schimb eu singur lumea. Am fost și eu visător, a trecut.

1 Like

Ținte minte ceva: niciun angajat nu este de neînlocuit. Iar de falimentat firma când pleacă un om angajat pe o poziție de execuție nici nu poate fi vorba. (vorbim aici de firme serioase, nu d-alea cu 2 angajați)

Evident, de multe ori va fi greu să găsești pe cineva care să vină în locul unui angajat cu adevărat bun, dar asta nu înseamnă că este imposibil.

1 Like

Firmele pe unde mă învârt eu se încăpățânează să aibă cât mai puțini programatori capabili. Deși, onest, nu le pot condamna. Am vorbit cu cei care fac angajări: nu au pe cine. India (unde calitatea e slabă) și piața locală (unde forța de muncă e deja 110% ocupată - adică unii mai fac ceva peste program la alte firme)

Am vorbit și cu cineva care face angajări la Microsoft. Vin oameni de la IBM sau HP care nu știu să stabilească coloanele dintr-un tabel.

1 Like

Este absolut normal. O firmă „standard” va avea X proiecte unde este nevoie de seniori, Y proiecte care pot fi făcute de juniori și așa mai departe. Nici ție nu cred că ți-ar conveni să te angajezi undeva, iar ăia să te pună să faci HTML-uri pentru email-uri, indiferent de câți bani câștigi.

Asta cu „se încăpățânează” o spui din perspectiva ta, dar calculele foarte probabil sunt altele. Este evident că privești problema din perspectiva programatorului, fără o vedere de ansamblu, deci e foarte posibil să nu ai dreptate, să știi.

4 Likes

Subliniez: nu au pe cine angaja. Încăpățânarea ține de faptul că în țările vestice programatorii buni nu sunt angajabili, sunt contractori pe $100+/oră (sau oricum, nu pleacă de la, să zicem, 10.000 euro pe lună decât la mai mult).

De exemplu, aici în Franța e plin de doctori care consultă doar cu programare. Nu merg ei la clinică și stau 10 ore cu pacienții. Idem cu avocații și tot așa.

De asemenea în Franța sunt restaurante deschise 3 ore pe zi. Dacă ești bun, sau bine plasat, câștigi bani gârlă. Înafară de Ubisoft Paris. Cică un gameplay programmer câștigă sub 36.000 euro pe an. În Paris! Unde o magazie e 1.000 de euro pe lună. (https://www.glassdoor.ie/Salary/Ubisoft-Paris-Salaries-EI_IE12717.0,7_IL.8,13_IM1080.htm)

1 Like

Dar pot angaja seniori sa antreneze (to train) juniori in intermediate. Sigur, o sa fie o pierdere pe termen scurt, dar pe termen lung va fi un castig. Tot ce iti trebuie este sa gasesti persoane dornice sa invete. Iar masele sunt pline de asa ceva. Nu ai auzit de firme care te angajeaza si fara studii ca sa lucrezi la ei timp de cativa ani, iar ei sa te invete ce trebuie sa stii?

@RedGuard Si daca ai firma, cati angajati ai? 50? 10? 2? 1? 0?
Iar nu privesti problema doar din perspectiva programatorului.
Nu ai pe cine angaja? Antreneaza persoane mai slabe sa devina persoana de care ai nevoie.

Sa-ti traduc ce vreau sa spun in termeni din domeniu? Hai sa-ncerc.

Ai un proiect dat. Proiectul respectiv necesita actiuni repetitive. Poti sa stai sa faci tu actiunile respecitve manual, sau sa te folosesti de machine-learning sa inveti niste “robotei” (masini virtuale) sa faca lucrul respectiv in locul tau. Pe termen scurt vei pierde timp si bani cu roboteii, dar pe termen lung, daca configuratia acelor AI nu este corupta (tinand cont ca nu poti face backup starii unui astfel de AI), poti pierde acel AI, dar daca ai acei AI asigurati, macar o sa iti primesti o parte din investitie inapoi.

Ce faci, alegi un venit constant, mergi all-out cu AI, sau o combinatie dintre cele doua?

Ok, acum traducerea:

Ai un job. Jobul respectiv necesita actiuni repetitive (coding apps, things like that). Poti sa codezi tu singur, sau sa ai alte persoane care sa faca asta in locul tau. Pe termen scurt vei pierde bani cu angajarea de persona, dar pe termen lung vei iesi pe plus, daca acei angajati nu demisionaeaza (poti face un contract care sa ii faca sa iti plateasca fiecare luna din perioada contractuala la care a renuntat demisionand, gen demisioneaza cand vrea, dar pentru fiecare luna trebuie sa-ti dea dublul salariului pe care il facea).

Ce faci, alegi sa lucrezi singur, investesti tot ce ai in angajarea de persoane, sau o combinatie intre cele doua?

Asta face diferenta dintre angajat si angajator. Daca vrei conditii mai bune, ti-le faci singur. Daca vrei sa castigi si mai mult decat acum, muncind si mai putin, poti face asta avand persoane care sa lucreze pentru tine.

Nu gasesti persoane cu experienta de care ai nevoie? Ii poti antrena tu sa fie persoana de care ai nevoie. Iar daca te focusezi pe castig pe termen lung (contrar a ceea ce se intampla cu o mare parte din firme), castigi mai putin acum, dar peste cativa ani vei castiga mai mult decat ai castiga daca ai continua sa muncesti singur. Sigur, mai se pune si poroblema daca o sa-i tratezi pe respectivii asa cum ai fost tratat si tu, de nu vrei sa te angajezi la altii.

But that’s why you’re a programmer, and not a (long-term) businessman.

Disclaimer: Sunt doar un programator. Nu sunt businessman,nu sunt antreprenor, nu sunt analist business, dar o/sper sa fiu, in cativa ani.

1 Like

Știi cât de puțini sunt dispuși să investească timp în pregătirea lor? Chiar și dintre programatori?

3 Likes

Asta-i si ideea. Majoritatea care sunt dispusi sunt cei care ori deja castiga bine (IBM, etc.), ori cei care se gandesc la viitor. iar astia sunt sub 1% din piata de joburi. As indrazni sa spun sub 1 la mie, dar nu am suficienta experienta pentru a face un astfel de claim.


But again, nu cred ca dev-ul din devforum se refera la biz-dev…

Si referitor la disclaimerul anterior:

Întrebarea se pune:

Fie lucrez eu și fac 3.000 de euro, fie angajez pe cineva, îl antrenez și rămân doar cu 1.500.

Și ce se întâmplă dacă pierd venitul de 3.000 de euro? Îl concediez? That’s not the person I want to be.

De asemenea, am mai mult timp. Pot să caut alte proiecte la care lucrez numai eu și câștig iarăși 3.000 de euro și cealaltă persoană 1.500. Dar de ce să mă complic când oricum făceam banii ăștia?

Plus că ce fac eu înseamnă un anumit nivel de calitate. Imediat pierd timp să validez orice scrie persoana X. Iar dacă nu face bine și trebuie refăcut…

Riscant.

Merită, desigur, când toată lumea trage de tine și zilnic vin cereri de la firme care plătesc serios. Oi fi eu bun, dar nu mi se întâmplă așa ceva. Poate de săptămâna viitoare (că Upwork vrea să mă bage în ceva grup de freelanceri de top).

1 Like