Angajarea mai mult o loterie

Nici măcar posibil. Și asta ți-o pot spune programatorii serioși, nu eu. Băieți, câte știați voi după 3 luni? Realist vorbind și analizându-vă prin perspectiva cunoștințelor pe care le aveți acum ca middle/seniori?

@Sapioit, ia în considerare și independența în activități, viteza de lucru, calitatea codului livrat, înțelegerea business-ului etc.

Aici sunt de acord. Dar intrebarea urmatoare ar fi: Daca 3 luni nu sunt suficiente, cat ar fi? Cate luni ar fi suficiente pentru a pregati, de la 0, o persoana (random), sa ajunga pe profit? 2 ani? 3? Sa stiu ce calcule sa-mi fac, pentru viitor…

So, Bogdane, idea e că un programator, chit că și junior, costă.

Exact. De ce costă? Pentru că nu e un job oarecare. Plus că vorbesc de oameni care au făcut facultatea de informatică, nu de oricine a terminat un curs de pe Youtube.

Aka: Aș angaja în primul rând oameni care au avut un curs al vieții ca al meu: generală, liceu și facultate de informatică. Iar dacă nu, care are aplicații construite și arată că poate.

Programarea nu-i ca așezatul mărfii la Auchan, e nevoie de câteva baze puse în ăia 18 - 22 de ani până când ești angajabil.

Ah, că ai făcut Pascal/C/C++/Java/C# în facultate, fără HTML/CSS/Javascript. No problem. De aia e denumirea de Junior.


Prea ne înjurăm unul pe altul. Trebuie să ne respectăm. Nu se poate ca unul care a învățat programare de la TheNewBoston și dea afară unul care a făcut 12 ani de studii în domeniu.

1 Like

Da, dar poate da afara pe unul care a facut o facultate cu pile/“plata”, care a trecut prin scoala ca doar mama sau tatal ii este cine-stie-ce mare politai/avocat/etc. si cand trebuia sa invete informatica, el se juca jocuri. De ce l-ar da afara?

Am I sidetracking?

Am primit oferta de 800euro cand puteam face aproximativ orice aplicatie care nu implica algoritmi complecsi(CMS, magazine online…etc), putin javascript si MVC la un nivel minim.
Tot cam atat am castigat si din proiecte independente dar facute dupa program, 2-4 ore pe zi si o parte din weekend, proiecte simple care nu implicau cunostinte aprofundate.

Cand ai nevoie de junior este rentabil, cand angajezi junior si tie iti trebuie senior nu o sa fie rentabil.

LE:

@iamntz cred ca au trecut mai mult de 10 minute…

4 Likes

Recunosc ca nu am citit toata discutia dar ma rezum sa comentez la ideea principala a postului.

  • DA! Sa te angajezi e o loterie, dar de aia te duci la interviu. Nu gandi numai prin prisma companiilor: cand esti invitat la un interviu nu numai ei te intervieveaza pe tine, ci si tu pe ei. De aia e bine sa fii inarmat si cu intrebari la obiect la momentul respectiv.
  • E o loterie insa si angajarea oamenilor. Chiar daca unii sunt “toba de carte” sau “uberproductivi”. Daca are un caracter care nu se potriveste in echipa, daca mai mult face pe gica-contra daca din orice discutie cu el iesi preponderent plin de nervi, crede-ma, nu dau 2 bani pe productivitatea lui. Nimeni nu e de neinlocuit. Mai ales cand ai brand awarness in spate.

In Romania salariile nu se specifica in oferta de job decat foarte rar. Sunt mai multe motive:

  1. Salariile, ca si concept, in Romania, nu sunt bine “impamantenite”, ca sa zic asa. Exista posibilitatea sa gasesti oameni foarte bine pregatiti intr-un anumit domeniu, si sa ii “pescuiesti” pe bani putini. Imaginati-va Oracle(un exemplu pur intamplator) ca ar pune un anunt de Java Developer senior si sa zica ca ofera 2000 de euro net. Never gonna happen pentru ca Oracle au deja programatori Java Seniori, care lucreaza de 8 ani acolo, si castiga 1500. Ce credeti ca s-ar intampla atunci?
  2. Teama de concurenta. Si se leaga si cu punctul 1.
  3. Zona gri, in care multe firma isi platesc oamenii. Motivul asta s-a cam stins in ultima perioada insa ramane oarecum valid pentru companiile mai micute, sa zic asa.

Motivele astea nu le scot de la mine. Am avut o discutie acum ceva timp cu o buna prietena care lucreaza in HR de foarte multi ani(peste 15) si a vazut destule.

5 Likes

Ce mi-ar plăcea o Românie cinstită și nu una bazată pe „să prostim pe proști”.

Daca vrem sa se intample asta, ar trebui o intreaga generatie sa incerce sa schimbe tara, nu doar cateva persoane. Sau, macar, o intreaga generatie sa sustina persoane care incearca sa faca asta.

Din pacate, astea inca mai sunt vise, pentru moment. O parte din problema ar fi si lipsa mentalitatii antreprenoriale, la romani.

N-are rost.

Singura șansă ca programatori e să plecăm în SUA, unde se dau cei mai mulți bani acestei profesii. Dacă se plâng antreprenorii români ce fel de oameni vin la interviu (aka: de la agricultură), să nu credeți că în SUA vin numai „doctori în Informatică”.

Da, se dau mai multi, dar iti permiti tot atatea de banii aia?
Era pe forum o discutie care tragea paralela cu alte tari. Parca se facea paralela intre Bucuresti si Londra, sau ceva de genul.

1 Like

Mulțumesc @Bogdan_Ciubotariu, m-am tot abținut, poate-poate rupe cineva pisica.
Nu reușesc nicium să pricep de ce @Sapioit intră în discuții care îl depășesc și insistă să pună diverse videos, etc. Am stat pe forum doar cât a fost sesiune (și liniște) că nu era loc să încerci să zici ceva.
Te rog eu mult urmează sfatul lui Bogdan. Nici nu înțelegi cât de multe ai de câștigat. Unul din primele lucruri pe care le înveți e că nimeni nu are timp de discuții lungi doar de dragul discuției, că totul se rezumă la rezultate.

Întreaga idee a forumului e să obținem informații la prima mână, să discutăm cu oameni care s-au lovit de ce ne lovim și noi și să ne sfătuim. Cu tine nu se poate nimeni sfătui pt că tu nu ai acea experiență faptică de care zicea @iamntz.

E informație la a 3a mână: autorul → tu → noi. Dă-ne ceva concret de la tine, chestii pe care le-ai “transpirat” tu, la tastatură noaptea, luptându-te să meargă treaba, și ziua lupte cu clienții, alergat după facturi, biciuit contractorii ăia pe care tot încerci să-i bagi pe gât lui @iamntz.

Off-topic: @iamntz te rog iartă-mi răbufnirea în public, dar voiam să citesc și eu ceva pe autobuz 3 ore azi și n-am avut ce. Adică material ar fi fost, dar am făcut bătătură scrollând peste posturile lui @Sapioit. S-a stricat și threadul de funny :frowning:

12 Likes

Eu iti garantez ca ala care a invatat online are mai multe sanse sa fie mai bun decat ala care a terminat facultatea.

3 Likes

Nici mie nu îmi mai plac subiectele din astea teoretice pe angajare.

Eventual am putea întocmi un profil cu fiecare companie serioasă din Cluj/București/Europa, ce cer, ce salarii oferă, cine sunt persoanele de contact (lead-uri, nu HR), care sunt minusurile, care sunt avantajele.

6 Likes

Foarte buna ideea. Ar fi de mare folos.

2 Likes

Eu iti garantez ca depinde de persoana si nu de felul cum isi procura informatiile. Cand vine vorba de programare vorbim de concepte din anii 60-70 onwards - pentru unele persoane facultatea are sens daca profesorii isi pot expune elocvent cursul si nu sunt prinsi in mentalitati de mult apuse.

De fapt se poate argumenta usor ca un curs de OOP predat de un profesor care numai asta a studiat si distilat dupa generatii de studenti will literally destroy any series of youtube “let’s make cash by teaching OOP” series. Unicul mic detaliu: sa dai peste un astfel de profesor.

7 Likes