Angajat și freelancer cu drept de autor pe proiect

Am un prototip de produs IT pe care doresc să îl monetizez. O soluție ar fi sa îmi înființez o societate proprie și să lansez produsul dar nu dispun de un fonduri suplimentare pentru a susține acest demers.

As prefera să mă asociez cu un viitor client al produsului. Clientul se poate ocupa de partea administrativă, eu de dezvoltare. Îmi este neclar daca o colaborare este posibila in condițiile in care doresc să rămân angajat full time al companiei X.

Îmi pot deschide un PFA prin care sa colaborez cu societatea clientului? Mai important: printr-o astfel de colaborare pot păstra drepturile intelectuale asupra produsului? Ce alternative am?

Ai nevoie de un avocat. Astea fiind spuse, nu vad de ce nu s-ar putea trece intr-un contract ce drepturi si responsabilitati monetare si intelectuale ar avea fiecare parte. Cat despre tine ramanand angajat al firmei X, daca contractul de munca nu iti impune limitari in dezvoltarea de software in timpul liber, la fel nu vad care ar fi o problema.

2 Likes

eu zic ca strutocamila alta firma+angajare+IP o sa fie mai scumpa (financiar dar si dpdv. al peace of mind) decat un SRL/PFA pe cont propriu

1 Like

Nu se intelege prea bine ce vrei.

Banuind ca nu este vorba despre faptul ca nu poti sustine cheltuielile infiintarii unei firme, tu de fapt cauti un investitor care sa poata sustine financiar lansarea unui produs.

Ori, ce ai spune daca eu te-as ruga sa investesti niste bani intr-o firma al carei produs este proprietatea mea?

Nu mai tin minte pe unde am citit, insa suna ceva de genul:

Decat sa mananci un rahat de unul singur, mai bine mananci un tort cu prietenii.

Stiu sigur ca te-au zvarcolit tot felul de idei de parteneriere, insa va trebui sa renunti la ceva. Ca la shark tank. :slight_smile:

3 Likes

Nu suna mai bine in contextul dat: Decat sa mananci tort de unul singur, mai bine mananci rahat cu prietenii? Sau nu am ințeles eu ce ai vrut să spui?

Cred ca e posibil sa-l monetizezi daca faceti proiectul open source si tu esti incadrat cu o forma de colaborare pentru implementari/dezvoltari custom…etc. Daca intervin drepturi de autor cred ca cel care da banul va revendica si drepturile.

Problema este că produsul exista deja dar nu m-aș arunca inca sa pornesc singur proiectul, momentan îmi prinde bine sigurata oferita de salariu.

Pot deci sa apelez la cineva care poate înființa sau are o societate prin care putem lansa produsul. Am căutat pe internet și am găsit multe păreri contradictorii. Mi-ar placea sa pot sa îmi deschid PFA, sa lansam produsul prin societatea partenerului dar eu sa pot păstra drepturile de autor asupra codului.
O sa întreb sigur și un avocat dar mai adun idei macar sa știu ce trebuie sa intreb.

cred ca cel mai safe pt tine e sa iti infiintezi propriul srl (dureaza 24h) si sa lucrezi prin intermediul sau

MirceaSRL poate inchiria dreptul de proprietate, il poate vinde, etc, fara sa trebuiasca sa te lasi de jobul actual

un pfa raspunde in fata ANAF cu toate bunurile persoanei fizice (casa, masina, etc), in timp ce un srl raspunde cu capitalul social (200lei)

4 Likes

După cum spune și @tekkie, poți fi angajat la o firma și poți deține un SRL în același timp. Pe lângă beneficiile cu separarea juridica intre tine și companie, sunt și avantaje financiare (taxe mici pe veniturile firmei, deduceri etc), de imagine (o factura emisa de Mircea PFA nu arată atât de bine că una emisa de Mircea SRL imo), logistice (diverși provideri de servicii cloud insista sa fi SRL de exemplu) etc. As adaugă că răspunderea separată apare și în fața legii, nu doar a ANAF-ului. Datoriile dintrun contract ale firmei sunt separate de ale tale, orice litigiu este intre un client si SRL, nu intre client si tine etc.

Sunt niste costuri de înființare de ordinul a vreo 1000 RON (daca apelezi la o firma care sa te ajute - dar nu-i musai), și vreo 200-400 RON de dat lunar pe un contabil.

Când spui că nu dispui de fonduri zici că nu ai XX000€ de dat, sau și sumele enumerate mai sus sunt prea mult?

1 Like

Din cate tin minte, incepand din 2017, pentru infiintarea unei firme mai trebuie platita doar taxa pentru publicare in MO (30-40 ron), restul taxelor fiind eliminate.
Daca mai luam in calcul 200 ron pt capitalul social (bani care pot fi folositi dupa infiintare) si onorariul unei firme care se ocupa de infiintare… nu cred ca se depaseste suma de 600-650 ron. :slight_smile:

2 Likes

Nu trebuie sa platesti nici un onorariu. E foarte simplu de infiintat. Merita un exercitiu de inceput pentru ca sa te obisnuiesti cu birocratia :slight_smile:

Nu trebuie, dar depinde de comoditatea fiecaruia. Unora li se pare comod sa dea 300 RON, sa piarda doar 30-45 minute pentru stabilirea detaliilor, iar la final sa primeasca actele firmei.

1 Like

In acest moment sunt ok cu sume din trei-patru cifre in RON, dar mai complicat cu cele in euro

Voi nota aici niste cifre specifice mai vechi, dar e posibil sa te ajute.

In 2011 cand m-am decis sa revin in Romania, mi-am luat o saptamana concediu si am venit sa imi fac firma in Alba Iulia. Am mers, la recomandarea unei cunostinte, la Casa de Comert si Industrie Alba, un de am descris doamnei de la intrare problema mea. Mi-au prelucrat ei toate actele pe repede inainte, in sensul ca eu am avut de deschis personal contul bancar al firmei si depus cei 200RON capital social, restul fiind facut de ei. Totul a fost gata in 48h, mi-au emis o factura de 200RON pentru serviciile lor, eu am mai mers doar la Registrul Comertului sa imi ridic documentele.

Sfatul meu este sa nu iti treci toate codurile CAEN la infiintare, asa cum se practica, pt ca oricand poate reveni minunatul stat roman cu un impozit forfetar pentru o activitate CAEN pe care tu nu o practici dar o ai pe actele constitutive. Asadar sfatul consta in a-ti face un research de coduri CAEN pe care ti le doresti, si doar acelea sa le folosesti la infiintare. Pe mine personal m-a scutit de f multe neplaceri, de ex infiintarea unui punct de lucru a avut nevoie de mult mai putine hartii de confirmitate ca pot desfasura acolo tot felul de lucruri. Este posibil ca in cazul tau sa nu fie nevoie, daca nu desfasori mari activitati, dar si eu am zis ca nu voi avea in veci angajati si uite ca acum suntem 6 pe statul de plata :slight_smile:. Pe de alta parte, cand am organizat RomaniaPHP, am mers si am adaugat unele coduri CAEN de care aveam nevoie, a costat 500 lei la urgenta (48h), altfel ar fi fost vreo 300 lei.

2 Likes