Aplicatii web progresive

Am zis intr-un subiect ca PWA (Progressive Web Apps) va fi un hype relevant pentru anul 2017 deci am creat un subiect dedicat pentru a discuta despre implementari, probleme si avantaje.

Se gasesc destul de multe detalii despre aplicatii progresive pe site-ul de dezvoltare Google, adica https://developers.google.com/web/progressive-web-apps/ .

Ce inseamna in romana o aplicatie web progresiva :

  1. Apare manifestul de aplicatie, un fisier json din care se poate seta cum arata si ce afiseaza browser-ul, iconita de pe launcher-ul telefonului si splash screen-ul la deschiderea aplicatiei web.
  2. Apare functia de push notifications, adica un site poate trimite notificatii direct pe telefon prin intermediul browser-ului.
  3. Apare web install banner-ul, adica o aplicatie (un site) poate fi instalata direct dintr-un pop-up in chrome fara sa instalezi in realitate ceva pe telefon.
  4. Functia de push notifications face parte din service worker, adica este posibila sincronizarea si actualizarea unui site in background, respectiv stocarea datelor ca sa fie disponibile in mod offline fara ca o aplicatie speciala sa fie instalata.
  5. Se pot accesa majoritatea api-urilor native direct din browser.

Avantaje :
Aliexpress are un profit cu 104% mai mare din cauza notificarilor pe telefon, site-uri precum emag sustin ca au un profit de patru, cinci ori mai mare cu un website progresiv.

Dezavantaje :
Este mai complex si mai costisitor in ziua de azi sa realizezi o aplicatie web solida decat o aplicatie nativa pe telefon. Adica o echipa de 2 persoane pe Java/Android pot crea o aplicatie nativa mult mai rapid decat o echipa din 4 programatori JS si 2 designeri. (era un articol pe undeva prin medium)

6 Likes

Nu il vad ca “hype” ci ca urmatorul pas logic. Si cam asta s-a vrut inca de la primul iPhone, doar ca browserele implementeaza features foarte foarte greu

Sunt 2 tipuri de aplicatii de mobil

  • cele care au nevoie de accelerare (jocuri, alte aplicatii ce se folosesc de gpu)
  • website-uri undercover

“pe vremea mea” :slight_smile: web-developer-ul trebuia sa suporte (IE 6/7/8, FF, Chrome, Opera, Safari) de unu singur
daca te pricepi, te pricepi, daca nu iei 4 programatori js si 2 designeri

EasterEgg: pe GovITHub se discuta un facelift pt anaf.ro pe principiul PWA :wink:

1 Like

Chrome face pasi mari spre dezvoltarea PWA. S-a pus mare accent pe ideea asta si la Chrome Dev Summit.

Usor, usor site-urile cu aplicatii in store vor disparea. Avantajele de a avea un singur web app pe care sa-l dezvolti duc acolo.

Momentan e mai complex sa dezvolti un pwa vs nativ dar balanta se inclina usor, usor spre pwa.

Chiar si in momentul de fata, consider ca e mai costisitor (programare, design, testare, management, etc) sa ai website + aplicatie nativa vs pwa.

3 Likes

I for one welcome our new PWA overlords.

Folosesc devforum ca aplicație locală și e o experienta foarte OK. Dacă nu știam ca era defapt un “site”, n-aș fi presupus. În aceiași categorie intră și o groază de alte aplicatii. Iar optarea pentru o astfel de soluție aduce o multitudine de alte beneficii pe partea de product development. În special pentru că reduc bariera de folosire. Multa lume nu ar instala o aplicație pentru un serviciu mai rar folosit. Dar un site ar folosii. Dacă, dupăia se dovedește că e un serviciu bun, e ușoară tranziția la instalare locală. Multe servicii ecommerce de talie mica si medie intra aici. Metodele de promovare sunt oricum mai înțelese pe web, decât în app store-uri.

Din multe puncte de vedere platforma web se indreapta spre paritate cu platformele native pentru marea majoritate a cazurilor. Ar fi un viitor interesant acela in care o aplicatie web responsive, sa poata sa fie instalata pe un desktop, un telefon sau pur si simplu vazuta intr-un browser, totul din acelasi codebase.


Alt factor ce trebuie avut in vedere este ca sunt mult mai multi “web developers” decat “native developers”. Intuitia ne spune asta, cat si Stack Overflow. Chiar daca ar fi de dorit o aplicatie nativa, s-ar putea ca mana de lucru sa nu fie disponibila.

Pe Windows daca Edge ajunge la un asa nivel incat sa poata deschide PWA-urile si sa le ruleze la fel de fain ca Weather/Mail/Store e clar ca nici pe pc majoritatea aplicatiilor nu mai au nevoie de installer.

Problema e cu update-urile, Chrome face update frumos, Edge mai face figuri, respectiv doar pe Windows 10 avem Edge.

Lista definitiva de resurse pt. PWA oferita de Opera:

https://dev.opera.com/articles/pwa-resources/

3 Likes

O prezentare foarte buna despre offline-first PWA si Service Worker.

Probabil printre cele mai bune prezentari pe care le-am vazut recent.

Un curs interactiv gratuit pe aceeasi tema de la Google :

Nanodiploma de Senior Web Developer pe Progressive Web Apps (toate cursurile de suport sunt gratuite)
https://www.udacity.com/course/senior-web-developer-nanodegree-by-google--nd802

1 Like