Ar fi cazul sa imi gasesc alt job?

Salut,

Sunt angajat de 2 ani intr-o agentie micuta, care se ocupa in general cu site-uri de prezentare / ecommerce si cateodata chestii custom.

Ma gandesc de ceva timp sa imi schimb locul de munca, dar as vrea sa aflu daca nu cumva sunt eu absurd cu privire la ce asteptari am.
In mare parte fac site-uri in Wordpress impreuna cu diferite buildere si custom js/css/php in functie de complexitatea proiectului.
A fost distractiv pentru inceput, dar mi se pare ca ma plafonez foarte tare continuand sa fac doar asta, ma simt ca un fel de “skiddie”.
Am invatat cate putin din toate, dar nu pot sa spun in momentul acesta ca sunt foarte bun pe ceva anume.

De obicei pe un proiect este asignat un singur om, iar acela trebuie sa se ocupe de cam tot ce presupune dezvoltarea proiectului. Nu exista “psd to html” sau ceva asemanator la proiectele mai mici de obicei mi se dau niste culori, titlurile paginilor si mi se cere sa fac site-ul.

Stresul vine din cauza ca mai mult sau mai putin asteptarile sunt sa fiu programator,designer, devops, project manager si support tehnic :grin: ( asa este peste tot in firmele mici? )

Banii sunt destul de putini, raportat la asteptari, sub 2000 lei ( nu e vorba de bucuresti si sunt constient ca nu fac tocmai rocket science, dar totusi…? )
Alte chestii de mentionat ar fi ca developmentul se face pe shared hosting, deci no ssh, si de asemenea nu se foloseste versionare de niciun fel indiferent de proiect.
Retinerea pe care o am cu privire la plecare este cauzata in mare parte de faptul ca acesta este primul meu job, deci nu prea am cu ce sa fac comparatie cat de bine sau rau este aici + imposter syndrome. :thinking: De asemenea colectivul este ok.

Daca este cineva dispus sa-si spuna parerea, orice sfat ar fi bine venit. :smile:

5 Likes

Inteleg aceasta senzatie. La fel a fost si pentru mine in primii doi ani. La fel intr-o agentie relativ mica, practic era o firma de apartament cu 2 departamente. Sfatul pe care sa il ofer este sa inveti bine Javascript si pe urma React sau Vue.js. Cauta dupa aceea altceva unde sa evoluezi profesional…

Recomand sa nu iti dai demisia pana nu semnezi contract in alta parte.

Sub 2000 e mult sub piata la 2 ani.

Cum a zis colegul de mai sus, invata foarte bine JS si un framework si aplica la joburi.

Dupa 2 ani poti obtine un 1000 eur net lejer cu cunostintele respective.

In general nu e bine sa stai mult la o companie cand esti la inceput, mai ales daca consideri ca nu inveti chestii care te ajuta pe viitor. Daca inveti o sa cresti mult mai rapid decat iti pot ei creste salariul.

Bafta.

2 Likes

Ideea mea era sa plec direct…timpul liber care imi ramane pentru invatat e foarte putin…in situatia mea, cred ca as putea sa stau cateva luni pe bara pentru a putea invata full-time ( stau cu parintii si am in jur de 2000 euro economii )
In alta ordine de idei, cat de cautat este Laravel-ul ?

2 Likes

Eu zic ca e ok atunci. Am facut acelas lucru dupa ce am terminat facultatea.

Idee e ca o sa iti fie mai usor sa iti gasesti in alta parte daca esti angajat in momentul respectiv. Faptul ca ti-ai dat demisia fara sa te angajezi imediat dupa nu arata foarte bine si probabil o sa trebuiasca sa explici de ce.

Acuma unde ai avea cele mai rapide rezultate este javascript.

Un framework știut solid, react e nr.1 apoi angular și apoi vuejs. Personal sunt fan Vuejs dar piața e piață.

Avantajele sunt clare pentru că backend poate fi orice. Te poți angaja la o firmă să lucrezi cu interfața chiar daca backend e php, java, orIce.

În general firmele care au produsul lor sau lucrează dedicat pentru un singur produs sunt cele mai lejere pentru că nu se schimbă radical tot odată cu un proiect nou. Și aici dacă sunt noutăți sunt introduse gradual, nu se schimbă radical tehnologiile de pe o zi pe alta. Avantajul este că poți ajunge să fii foarte advanced pe o nișă anume, dar în același timp poți să te plafonezi. Depinde.

În ultimul rând e fix ce ai tu, unde proiectele se schimbă săptămânal și poți lucra la ceva complet diferit. Joburile de genul agenție ar trebui să fie ultima opțiune pentru că nu apuci să înveți bine ceva că trebuie să treci la altceva.

Ai putea lua timp liber să începi javascript apoi reactjs. Apoi te angajezi undeva pe junior și progresezi rapid oricum dacă ai experiența anterioară.

Învață și chestii gen git, că vei lucra în echipă.

Din ce îmi descrii acolo nu ai nici un viitor, iar la genul de firme e nevoie de forță de muncă ieftină, nu profesioniști. Am avut de-a face.

1 Like

In firme mici de obicei o persoana are mai multe roluri. Dar aici par si mai multe, de ex. partea de design, pe langa restul.

Faptul ca nu folosesc git (sau alt sistem) e un semn prost, arata ca nu abordeaza profesionist developmentul.

Al 3-lea semn ca te plafonezi e ca faci doar mici modificari pentru Wordpress, din cate inteleg.

Eu as schimba jobul in special ca sa nu ma plafonez. In 6 luni intr-o echipa profi vei fi uimit de cate inveti, mai ales la procesul de lucru, nu doar tehnoligie noua.

PS: Un shared hosting serios da acces SSH. :slight_smile:

1 Like

Nu te plafona la ce stii acum,

Pune burta pe carte, invata structurile de date, invata design patterns (The Gang of Four), invata algoritmii de baza si fa code challanges pe website-uri gen https://exercism.io, https://www.freecodecamp.org si https://www.hackerrank.com. O carte faina de algoritmi ar fi Grokking Algorithms. Ar mai fi bine de stiut concepte OOP si daca ai mai mult chef de invatat chiar programare functionala. (foarte util in cazul JS)

Ai ca referinta :

La orice job care te plateste bine interviul incepe cu intrebari de algoritmica sau chiar dai de un test pe codility/hackerrank. Chiar si pentru internship probabil ca nu o sa fie un interviu simplu, sunt foarte multi oameni care fac programare in ziua de azi.

Nu invata framework-uri, nu folosi librarii, incepe de la baze si dupa complica-te cu ce ai de fapt nevoie pentru a rezolva o problema, cel putin daca vrei sa faci dezvoltare de soft si nu altceva. Poti incerca si game development cu Unreal Engine/Unity de exemplu, in acest caz inveti multa matematica.

Mai e si calea de a te duce la o firma care se ocupa cu SAP de exemplu, salariile sunt bune, au nevoie de oameni, nu e nici complicat doar ca trebuie sa faci ceva cursuri pe care nu le poti prea face pe net. Plus desigur nu strica si limba germana.

Poti incepe si sa scrii teste automate, de exemplu cu Cypress.io, sigur sunt firme care angajeaza oameni pentru automatizare si platesc mai mult de 2000 de lei. Daca vrei sa te bagi in ceva mai dificil/bine platit poti incerca Java cu Selenium. Eventual API testing-ul cu postman mai e cautat.

Frontend-ul nu ti-l recomand daca nu faci si freelancing, e fain pana intr-un anumit punct, dar nu cand lucrezi in sprint-uri si nu poti folosi nimic de pe internet. (cum e la orice proiect mai mare)

Javascript chiar daca pare nu e deloc simplu, iti prinzi urechile in multe locuri la invatat. Sa nu mai zic nimic de faptul ca in 2019 la orice proiect ar trebui sa folosesti TypeScript. (deci si mai mult de invatat dar nu as zice ca e greu ci doar enervant) Partea buna e ca feedback-ul e instant si ca sunt extrem de multe resurse bune. Iar acum poti folosi majoritatea feature-urile fara sa folosesti un transpiler direct in browser. (Node e putin mai in spate)
Nu zic sa nu inveti JS, il recomand daca vrei sa faci si frontend si backend, dar te avertizez ca sunt cateva detalii ciudate pe care trebuie sa le tii minte. Ai nevoie de cunostiinte bune de JS+TS, inclusiv de programare functionala daca vrei sa lucrezi cu React si Angular, cu vue gasesti proiecte mai simple.

De unde sa inveti :

Pentru backend eu zic sa uiti de PHP si sa folosesti golang, Java/C# sau nodejs, plus muta-te total pe amazon aws/google cloud, uita si de shared hosting si chiar de masini virtuale tip VPS. De ce ? Fiindca totul acum se face in timp real, adica ai deaface cu websockets/webrtc/api-uri reactive/graphql ceea ce nu ai cu PHP. Eventual invata cum functioneaza docker, este foarte util. Deploy la un website in 2019 n-ar trebui sa faci manual niciodata, nici macar cu SSH, trebuie sa existe un script de Continous Integration care iti ia codul de pe github/bitbucket/gitlab cand faci push in branch-ul de develop/productie, il testeaza si daca trec testele creeaza un branch de release, compileaza codul/face build, urca codul pe servere si le reporneste.

Daca inveti, invata sa iti scrii si teste la codul tau, ceea ce pe wordpress cu php sigur n-ai facut.

Cel mai important pont pe care ti-l pot da e sa ai mereu un pix/creion si hartie A4 pe masa, in 2019 creionul si hartia sunt inca cele mai bune moduri de a invata/planifica/rezolva probleme.

Cred ca te-am speriat putin, raspunsul la prima ta intrebare e ca daca iti permiti sa pleci, e acceptabil sa pleci, daca nu iti permiti sa pleci invata cand ai timp si cauta mereu un job mai bun, du-te la interviuri, poate nimeresti ceva mai bun pe bani mai putini dar macar inveti cum se lucreaza in echipa pe proiecte mari. Un alt sfat ar fi sa fii atent si la faptul ca poate nu iti mai gasesti nici un job in IT in acest an, fii pregatit sa accepti orice alt tip de job daca ai nevoie de bani. Cauta tu manageri/administratori la firme mici dar care lucreaza cu ce ai dori sa lucrezi pe LinkedIn si scrie-le.

Firmele mici daca nu sunt in curs de faliment de obicei cresc intr-un ritm alert, ajungi foarte rapid de la site-uri de prezentare la ditamai proiecte care au nevoie de tot felul de oameni. Nu ai zis niciunde ca firma creste ci doar ca ai un colectiv ok, ceea ce imi sugereaza o firma care stagneaza sau e oricum deja in drum spre faliment.

5 Likes

Din ce scrii pe acolo cam da :slight_smile:

Salariu de sub 2000 de ron este batatie de joc pt cineva care lucreaza in it, idiferent de ce face si in ce oras este. Pana si lucratorii comerciali de la Carrefour castiga mai mult

Incepe sa iti actualizezi CV-ul, aplica si dute la interviuri. Cand ai o pertioada mai de relax la muinca mai citeste despre ceva sau imbunatateste-ti skill-urile. La interviu atentie si la partea de prezentare. Pana la urma tre sa iti faci si reclama.

Daca raspunsul este pozitiv si conditiile te multumesc (salariu si altele) poti sa iti dai demisia. Nu trebuie sa justifici nimic. Stabilesti cu seful tau preavizul. In timpul preavizului fa-ti traba la fel ca inainte. Multi isi baga picioarele, dar mie asta mi se pare neprofesionalism.

Spor !

5 Likes

Faptul ca in companie nu se foloseste un sistem de versionare nu te opreste pe tine ca dev sa folosesti unul. Lucrezi de 2 saptamani la un proiect, e aproape gata si iti crapa disk-ul iremediabil. N-ai aruncat 2 saptamani la gunoi?

4 Likes

Imi pare bine ca ai ajuns sa iti pui problema asa. Am cunoscut multi oameni in situatii asemanatoare cu a ta si au mers pe principiul “timpul trece leafa merge”. Unora inca le mai merge, desi nu stiu pentru cat timp…

Ca sa iti raspund la intrebare, din punctul meu de vedere da, ar fi cazul sa iti gasesti alt job sau macar sa incepi sa mergi la interviuri. Si nu dispera daca te refuza una, doua sau 10 companii. E ceva normal pentru 2 ani experienta in domeniu.

4 Likes

Cu diferența că pentru aia e nevoie de backup, nu de versionare :smiley:

1 Like

in ideea ca faci si push undeva :slight_smile:

1 Like

Ca o paranteza, la vechiul loc de munca, la ultimul proiect am folosit rsync pt a inarca pe server ultimele fisiere modificate. :smiley:

Da. Sa te obisnuiesti cu refuzul. Nimeni, oricat de bun e, nu trece de toate interviurile. De multe ori esti respins pentru chestii ce nu tin de tine dar nu ti se comunica asta.

4 Likes

Salut !

Pentru Laravel o sa am eu nevoie de niste customizari la un priect…in caz ca te-ai apucat sa inveti

Daca te intereseaza…revin cu detalii.

merci,
mihai n

Pentru cariera ta e bine sa te expui și la alte tehnologii și să înveți framework-uri folosite in mediul Enterprise.

Taskurile in Wordpress se pot automatiza ușor și nu te numești Developer.

Învață JS și treci pe React sau Vue.js sau alte framework-uri și librarii folosite in mediul Enterprise. Poți trece si pe backend Java, Pyton sau pe alte poziții gen DevOps, Sysadmin.

2000 in IT e ff puțin. Din experiența mea un Dev pe entry level, no prev experience, intra pe 3500. Doi ani pe Dev deja sari peste 5000.

Caută o poziție într-o corporație sa te înveți cu proceduri și tech trends.

4 Likes

Peste 5000 daca schimbi firma.

La aceeasi firma o arzi pe 3500 si bonuri

1 Like

Nu stiu in ce oras lucrezi, dar din experienta iti spun ca piata poate sa difere neasteptat de mult de la oras la oras. S-ar putea ca asteptarile tale, da, sa fie absurde, nu am cum sa te asigur ca vei gasi un loc de munca mai bine platit in orasul tau, si nici macar o firma in care sa inveti chestii mai profi, pentru ca depinde foarte mult ce se gaseste in zona. Dar te asigur ca din momentul in care ai inceput sa simti disconfortul plafonarii, deja faci parte din alta piata. Cauta-o!

2 Likes