Ar trebui să luăm în considerare tot timpul ideea de „arhitectură”?

Reciteam Sass Guideline, secțiunea de arhitectură și mă tot gândeam de câte ori am avut nevoie de ceva atât de structurat și organizat și am ajuns la concluzia că… în șapte opt ani de cât scriu cod (ca activitate principală) nu prea a fost cazul.

În total aș zice că s-au strâns în jur de 200 proiecte la care am lucrat (ori de la început până la sfârșit ori doar fix-uri), dar foarte rar s-a întâmplat să am nevoie de o structură extrem de riguroasă (două-trei site-uri și trei aplicații de mobil făcute cu phonegap).

Din experiență pot spune că nu toți designerii gândesc în termeni foarte… uniformi, ergo nu prea poți împărți elementele în module, te trezești cu țâșpe nuanțe de albastru sau douăj’ de variante de titluri. Sigur, organizezi cât de cât codul, dar nu atât de strict încât să-ți fie teamă să-l mai atingi.

Prin urmare, am ajuns la concluzia că toată povestea asta cu arhitectura, BEM, OOCSS și alte minunății sunt utile, dar ori la aplicații web ori la site-uri uriașe. La site-urile comune (e.g. un site de prezentare, bloguri) cred că doar anumite aspecte din aceste reguli sunt utile. Restul nu că n-ar fi utile dar ar fi overkill.

Voi ce ziceți?

Din experienta, cam de aceeasi parere sunt si eu, mai ales cand nu ai input asupra design-ului sau ti se da un design care este destul de greu de facut modular.

Cel mai des am intalnit problema asta la site-urile care le-am facut acum 1-2 ani si clientul a contactat alt designer sa-i faca un nou feature sau o noua sectiune in site, nu am intalnit niciodata un design care sa respecte structura initiala, toti adaugau “a new touch”.

Am renuntat la Sass / Stylus / etc, acum vreo 2 ani, de atunci folosesc clean CSS sau postcss unde am nevoie de-o structura mai complexa (cand lucram cu Angular / React)