Are rost sa continui o facultate nerelevanta daca deja lucrez in IT?

Salut,

Povestea e asa (pe scurt la sfarsit):

Am intrat in 2016 la Mate-Info ,profilul Informatica la UBB Cluj, dar am picat anul, si m-am reinmatriculat, si am intrat tot la Mate-Info, dar la profilul de Matematica pura (zero informatica, deci profilul nu este chiar relevant pentru domeniul IT decat pentru posturi specifice care nu ma atrag oricum). Acum sunt in anul 2, in semestrul 2 la Matematica, si am avut o oportunitate uriasa in Septembrie anul trecut, si m-am angajat pe un post bun full time de developer full-stack, si am adunat 8 luni de experienta aproximativ. Observ tot mai des in jurul meu la colegii din birou si de la alte firme ca foarte putini chiar au terminat facultati de informatica, majoritatea fiind reprofilati pe domeniul asta. Momentan sunt intr-o situatie foarte dificila, programul meu (si sanatatea mea mintala) e varza avand munca full time si seminarii/laboratoare, am absente mult prea multe, si din primul semestru am ramas cu 4 restante, ceea ce inseamna ca semestrul asta pot sa fac maxim una, lucru cam imposibil. In cazul in care fac doua restante pic anul si trebuie refacut, in cazul in care trec anul raman cu cele 4 restante anul viitor si sunt din nou in aceeasi situatie in care trebuie sa am un an perfect ca sa nu repet inca un an (adaugand cel de la informatica as termina facultatea in 5 ani).

Deci, intrebarea de 1000 de dolari care zic eu ca e logic sa mi-o pun, are rost sa termin facultatea asta din moment ce in momentul de fata nu mi-ar contribui la CV si o fac doar ca sa fie facuta, sau sa imi dedic timpul consumat cu ea in dezvoltare proprie?

Mersi frumos pentru ajutor!

TL;DR : Sunt la o facultate nerelevanta pentru IT (matematica). Sunt angajat de 8 luni in IT in urma unei oportunitati pe un post full-time. Sa termin facultatea sau nu imi constituite un avantaj?

Din ce îmi dau seama tu ți-ai făcut deja calculele și cauți doar o confirmare, să-ți spunem și noi că nu greșești renunțând.

@iamntz de 20 de ani (cel mai probabil) ți-ar fi dat dreptate și ți-ar fi spus că facultatea este inutilă.
@iamntz de care bate spre 40 zice așa: renunți la o treabă ce te va urma tot restul vieții pentru o chestie de moment?

9 Likes

Ai dreptate aici, calculele sunt facute si eu zic ca nu gresesc. Dar calculele sunt facute de mine totusi, si nu am nicio garantie ca nu calc gresit. O sa ma gandesc mult la ce alegere fac, din cate am mai intrebat un avantaj mare al facultatii e scutirea de impozit, dar acela se poate rezolva cu un curs acreditat de IT.

1 Like

O data cu varsta, devii mai intelept :slight_smile:

1 Like

Aproape ai parcurs 66% din studii și vrei să renunți. Sigur nu calci greșit. :slight_smile:

Am mai scris pe aici, să aloci trei ani din viață (și câteva mii de euro) pentru ceva ce literalmente se poate schimba din condei mi se pare… neînțelept.

1 Like

De ce vrei sa renunit daca deja ai inceput ?
Nu te mai lua dupa altii si ce zic ei. Ca eu zic pt ei, nu pt tine

Problema e ca nici nu am parcurs 66%, am 5 restante total (una de anul trecut), deci am 44%. In plus, am mai facut un an in plus din care nu mi s-a echivalat nimic fiindca era anul I, deci crede-ma, ca sunt saturat peste masura de facultate, practic mai am 2.5 ani de facut, adica o facultate intreaga fara un semestru.

Daca as fi in locul tau clar nu as renunta… o data in viata faci o facultate chiar daca nu te ajuta atat de mult pe cat doresti…

2 Likes

Iti spun din experienta proprie ca, la cum avanseaza domeniul IT in ziua de azi, de regla, nu prea mai da nimeni doi bani ca ai facultate sau nu. Ceea ce conteaza pt un angajator e ai cunostintele necesare si eventual experienta dovedita pt a face fata jobulu respectiv. Eu lucrez ca DevOps Linux pt companie din Europa si singurul lucru care a contat a fost CV-ul si interviul tehnic si nici macar nu am aplicat pt job. Pur si simplu mi-au gasit Cv-ul online, le-a placut si gata. In rest nu m-a intebat nimeni de studii sau certificari relevante in domeniu (desi cereau in job description sa ai certificare RedHat Linux).
Asadar, pune mana si invata ‘on your own’ cat de mult poti, fii la curent cu tot ce e nou in domeniu, acumuleaza cunostiinte cat mai multe si experienta in loc sa pierzi 4 ani prin facultate.

2 Likes

Ca sa nu mai zic ca interviul tehnic a durat cam 5 minute, timp in care mi-au pus cateva intrebari capcana probabil sa testeze daca ce e in CV e si adevarat

Si eu iti recomand sa mai induri 2-3 ani si sa finalizezi studiile. Cum o fi, dar finalizeaza. Chiar daca nu ramai cu nimic din facultate, mai departe daca ai nevoie vei recupera usor cunostintele insa diploma nu prea.

Te poti muta si la alt profil daca vrei, mai pleaca unii, mai pica altii… poate ai noroc si prinzi loc.
Daca tot nu esti convins macar ingheata anul si vezi la anul sau peste doi ani cum mai stai. Dar o sa-ti fie si mai greu dupa o pauza.

Sunt destul de multe pozitii pentru care se cer studii superioare in domeniu, in special cei care au proiecte mai interesante / mari.

1 Like

Deci…problema se poate rezuma in urmatorul mod: sa ai facultate nu strica in general, poate undeva, candva, vreun angajator mai incuiat la minte, s-ar putea sa ti-o ceara datorita vreunui context geo-politic :smile: (daca vrei sa te angajezi ca bugetar in Romania spre ex- eu am avut oferta sa lucrez pentru Comisia Europeana fara vreo facultate si am refuzat datorita unor chestii personale la momentul respectiv). Dar experienta ta este mai presus de orice facultate. Gandeste-te ca intr-o ora de troubleshooting, (ex: o problema de care te poti lovi lucrand zi de zi pe un proiect) acumulezi mai multe cunostiinte si experienta decat 100 de ani de facultate. Daca tu consideri ca nu poti acumula cunostiintele minime de baza decat prin intermediul unei faculati, atunci…mergi si continua facultatea, if else, renunta la facultate pt ca nu faci decat sa pierzi bani si cel mai important, TIMP + experienta. Nimeni nu iti va lua in calcul facultatea ca experienta (doar daca faci niste intership-uri pe undeva unde chiar iti dai interesul sa inveti ceva). Chiar zilele trecute, l-am auzit pe managerul meu (si nu vb de romania aici) in timp ce vb cu un altul (intamplarea face ca managerul sa lucreze chiar in spatele meu) despre cum l-au refuzat pe un tip care s-a prezentat la interviu pe motiv ca “baiatul asta nu este decat un certificate hunter”, desi avea facultate de IT terminata si cateva certificari grandioase pe CV, la interviu pur si simplu nu avea habar despre ce ce l-au intrebat (si aici vb de un rol DevOps - Kubernetes, Helm, Docker, RHEL, Jenkins, Openstack, Ansible, Puppet si alte chestii de infrastrucure orchestration - bine tipul nici macar nu stia bine ce dracu e ala git). I hope you get my point.

I’ve been there. Prin anul 2-3 mi-am dat seama ca pt ce vreau eu facultatea nu ma ajuta foarte tare. Am terminat-o (si la timp) din 2 motive:

  1. nu-mi place sa las lucruri neterminate
  2. stiam cate sacrificii au facut ai mei sa ma trimita la facultate.

Eu cred ca te-ai hotarat deja si vrei o confirmare. Da, e ok sa renunti daca simti ca pierzi timpul cu ea. Ala nu ti-l mai da nimeni inapoi.

PS: cel mai mare castig din facultatea mea e nevasta.

8 Likes

Mai las-o, ca macane rau de tot.

5 Likes

@Robert_Tiganetea Deci tu crezi ca găsești răspunsuri la astfel de probleme existențiale pe forum-uri…
Tu cauti pareri ale altora ca merita ca tu sa faci facultatea, tu fiind deci 90% sa nu o faci. Ti-o recomand pe Mama Esmerlda, iti ghiceste in cafea si-ti prevede viitorul, in schimbul sumei de 50 de Euro. O sa ai o casa frumoasa, o masina si o nevasta care, desi te vei mai certa cu ea uneori, ca deh, marriage is like a horse and a carriage, o sa-ti faca copii frumosi. Dar ai grija la soacra, e o hoasca batrana.

Ma intreb cate thread-uri pe saptamana se vor mai crea cu “se merita sa fac facultatea?” Ar trebui cineva sa faca un site “SeMeritaFacultatea.ro” As face pune o poza cu o ghicitoare si o un gif cu o cafea din care ies aburi.

Accepti PayPal?

4 Likes

Ai inceput deja sa accelerezi pe o rampa de lansare foarte buna si tu te uiti la un drum pe undeva prin dreapta care ocoleste niste obstacle imaginare impuse de societate si te gandesti sa mergi pe acolo.

Facultatea o faci si la 30, 35 de ani, oportunitatile nu ti se dau pe tava, ele vin la timpul potrivit, o zicala ar fi ca opportunity is when luck meets preparation.
Ce iti ofera tie facultatea in momentul de fata?

Exista mai multe sanse ca in viitorul apropiat sa se strice situatia in tara si tu sa ramai cu o foaie de carton si fara job. Atunci ar fi bine ca tu deja sa ai experienta si sa pleci mai usor.
Nu merita facultatea in situatia ta, cu restante si repetarea anului.

Facultatea e buna ca te invata sa gandesti. Chestia asta o inveti in primul si al doilea an. Dupa aia, e chestie de hartii, mai mult decat de orice altceva. Ca sa lucrezi ca dev, ai nevoie de foarte multe cunostinte. Trebuie sa studiezi foarte mult sa cresti in acest domeniu. Studiul individual o sa fie mereu mai important decat orice diploma.
Sfatul meu este sa renunti la actuala facultate, pentru ca iti mananca timp si nervi si nu poti sa te axezi pe ce ai de invatat si este cu adevarat util. Insa nu renunta la ideea de facultate.
Inscrie-te la o facultate la ID si echivaleaza toate examenele pe care le-ai luat deja. Exista facultati pe profil IT care dureaza 3 ani si la sfarsit ai o diploma. La un moment dat, diploma poate sa fie utila. E bine sa o ai. Mai important decat orice diploma este ca tu sa ai un nivel ridicat de competenta. Asta tine numai de tine.
Sfatul standard este, desigur, sa termini ce incepi, sa faci lucrurile in ordinea lor fireasca, sa planuiesti pe termen lung… Un astfel de sfat vine de obicei de la o persoana care a trait in alte vremuri. Probabil ca trebuie sa ai un nivel ridicat de productivitate si sa produci bani. Ca noi toti de altfel. Optiunea de a face o facultate pana la capat e valida numai in situatia in care ai o plasa de salvare si are cine sa te sustina sa o termini. Daca trebuie sa muncesti, oricum nu ai de ales. Te lupti cu o problema pe care oricum nu o vei rezolva. Cu cat te lupti mai tare, cu atat esuezi mai tarziu. Pentru ca oricum, probabil vei esua.
Eu as aplica un principiu simplu din programare.
Fail early and recover.

1 Like

“Nerelevanta”? Neica, daca tu imi vii la interviu, si eu vad facultate de mate inceputa, neterminata, te intreb de ce si tu imi spui ca ti s-a parut nerelevanta, interviul va continua doar din politete, caci decizia de a te trimite la plimbare va fi fost luata in exact acel moment. Trebuie sa stralucesti mai ceva ca luceafarul in restul interviului ca sa ma faci sa revin asupra deciziei, si iti spun direct ca, statistic vorbind, nu o s-o faci. Imi spun asta multe sute de interviuri din cariera mea.

Imi e peste putere de a intelege cum exact o facultate de matematica este nerelevanta avand domenii ca:

  • Fintech
  • Big Data
  • Data-assisted socio-economics
  • Systemic analysis
  • Engineering

…dar ma rog, “nerelevanta” daca tot ce iti doresti tu este sa hack-ui cu copy-paste la trei paginute web in PHP.

Asa, si? Ce daca? Te preseaza chiar asa tare timpul? Ce are daca o termini in 5 ani in loc de 4? A murit cineva din asta pana acum?

As vrea sa pot sa fac o manevra a la Paul, sa pun mana pe capul fiecarui om care vine cu argumente de genul asta si sa fac un upoad direct al experientei mele in interviuri. Nu am cum sa iti descriu cat de clar se vede diferenta dintre un junior care are o facultate si unul care nu o are. Si, mai ales, cat de jalnic se prezinta cineva care nu are o facultate si incearca sa ne convinga si pe noi ca nici cu facultate nu s-ar prezenta mai bine.

Oare unde lucrezi? Nu ti-ai pus problema ca poate firma in care lucezi e nasoala? Sau, daca nu, poate chiar te inseli legat de proportia de oameni care nu au.

Intr-adevar, ce pot eu sa spun este ca da, exista posibilitatea sa fii un dev bun fara facultate in domeniu, si fara cunostinte academice. Dar, pornesti din start cu un handicap fata de oricare altul: nu stii la ce sa te astepti mai departe. Iar experienta, pana acum, ma face sa iti spun ca sansele ca un om care imi vine la interviu si nu are facultate sa fie recrutabil sunt foarte mici. Nu zero, dar foarte mici.

6 Likes

@adimosh
Omul spune ca intentioneaza sa studieze si sa devina un dev bun. Pentru asta, o facultate terminata, daca nu ti-o doresti neaparat, chiar nu e relevanta.
Cand studiezi un domeniu de care nu o sa te lovesti in viata de zi cu zi, este ineficient.
Desigur, renuntarea la facultate nu inseamna renuntarea la studiu. Nivelul de competenta trebuie asigurat prin studiu individual. Insa renuntarea la o facultate care nu te pasioneaza, iti da timp sa parcurgi cursuri de la cele mai bune universitati din lume. Cursurile respective sunt de obicei gratis pe youtube, insa necesita foarte mult timp. Iar un om car urmareste cursurile alea ca vrea sa invete e mai valoros decat un om care trece anul la o facultate din Romania, in conditiile in care toti stim cum se trece anul pe la noi.
Singura varianta in care eu as avea incredere intr-un junior cu facultate este daca a fost bursier toata facultatea si a avut constant medii mari. Asta pentru ca inseamna ca poate sa invete. Notiunile din facultate sunt destul de putin relevante pentru majoritatea proiectelor. Oricum ar trebui sa-i dau o bibliografie serioasa pe care mi-ar placea sa aiba capacitatea sa o parcurga si sa o inteleaga.

Desigur, toatea astea sunt lucruri spuse de un om fara facultate. Situatia mea e foarte similara cu a lui, numai ca sunt cu vreo 20 de ani mai batran. Nu am terminat politehnica, pentru ca a trebuit sa ma angajez.

Faptul ca am fost la facultate are o valoare foarte mare, pentru ca acolo am invatat cum sa invat mult si repede. Matematica este extrem de importanta, pentru ca iti dezvolta un mod de gandire structurat, dar gandirea structurata se poate dezvolta si in alte moduri. De exemplu prin sah. Daca un om are elo 2200+ la sah sau joaca starcraft cu un MMR de peste 5k inseamna ca are o gandire structurata si e capabil sa rezolve probleme complexe.

In final, capacitatea intelectuala e singura calitate esentiala, iar asta e o calitate pe care o ai sau nu o ai. Cine o are, si-o antreneaza cumva, pentru ca nu poate altfel. Cine nu o are, chiar daca obtine diplome si certificari, in cel mai bun caz, ajunge la un nivel de mediocritate.

2 Likes