Arhitect Software

Cum poti ajunge arhitect software???


O alta discutie pe subiect

2 Likes

La un moment dat și eu vroiam sa ma fac arhitect. Ideea e ca dacă ești dev senior nu prea te angajează nimeni ca arhitect, trebuie sa fie deja arhitect :smirk:

Ca specific al jobului eu as zice ca e vorba de a lucra la arhitectura sistemelor, mult cloud în ultimul timp, networking, probleme de performanta și eventual sa faci pocuri din când în când. Deci multe ședințe și documente de scris.

Interesant subiect :slight_smile:

Acum vreo 3 ani-ish, eram software developer la o companie de fintech din Bucuresti. Asta se intampla dupa ce am lucrat foarte mult cu @ct27stf pe web development, de la care am invatat foarte multe. In Bucuresti se foloseau de clasicele C++,C#, Oracle si voiau sa adapteze sistemele lor pe tehnologii web (se deschida API-uri, frontenduri in browser nu intr-o aplicatie desktop, etc).

Cand au facut trecerea catre web technologies, logic ca eu am fost foarte bine pozitionat ca aveam deja experienta cu tehnologiile web, astfel am ajuns sa lucrez indeaproape cu arhitectul de acolo, un francez pe nume Havier, la migrarea catre noul stack. Mi-a placut foarte mult sa lucrez cu el si chiar mi-a deschis ochii la cum trebuie sa gandesti, cum trebuie sa explici, cum sa iti prezinti o idee si cum sa o implementezi la nivel inalt. Trebuie sa intelegeti ca acest om coda cat timp vorbea cu tine si putea sa faca 11 mii de chestii in acelasi timp, pacat ca se lupta cu un codebase mostenit care era asa de mare si greoi de modificat.

Oricum, dupa ceva timp, am ajuns la performance review si sefa departamentului de dev din Bucuresti m-a intrebat pe ce vreau sa ma dezvolt in continuare si i-am zis ca vreau sa devin arhitect. Mai ca nu mi-a ras in fata :laughing: Mi-a zis ca trebuie sa stiu mult mai multe ca Havier e supra-om, etc. Ce nu stia ea e ca eu pe langa 9-5-ul la multinationala, lucram inca 8 ore pe zi la un startup unde fiind singurul dev faceam cam de toate. Dar, raspunsul ei, a fost ce am avut nevoie sa imi dau seama ca munca acolo nu e chiar de mine.

Intre-timp startupul la care lucram atunci a failat, dar am invatat foarte multe despre ce inseamna dezvoltarea unui produs. Fast-forward in prezent, sunt CTO/arhitect la un startup numit Frisbo care a primit finantare.

Eu cred cu tarie ca devii arhitect software facand arhitectura software. Ok, poate nu la scara foarte mare initial … stii tu, prima data mergi inainte sa alergi :slight_smile: Practic, trebuie sa stii din toate cate putin, cum combini solutiile, cum faci un proces de dev sa mearga smooth, ce merge si ce nu merge pentru o anumita problema. Sunt lucruri relativ complexe, pe care chiar trebuie sa le faci ca sa le intelegi in profunzime.

3 Likes

Și eu am primit o reacție similară atunci când, într-o discuție, i-am zis unui prieten că mă atrage arhitectura software. Eu cred că problemă este de fapt la multitudinea de limbaje și tehnologii care apar și cu care se lucrează. Este greu să definești “inginerește” la modul general ce face un arhitect. Mai degrabă crești cât de mult poți pe cât de multe tehnologii adiacente ai ocazia și te interesează iar când vine momentul profiți de oportunitate. Mă gândesc că așa ai ajuns arhitect/CTO.

Legat de acel supra-om, am întâlnit și eu așa ceva. Înseamnă de fapt că omul ăla are mulți ani în companie, plus-valoarea pe care o aduce este foarte mare și se potrivește foarte bine cu rolul pe care îl are. Este bine să fii impresionat de astfel de oameni, dar nu este în regulă să fii descurajat în a vrea să înveți de la ei.