Ask DF: Senior developers, what would you tell a younger you?

ask-devforum

(Ionuț Staicu) #1

Consider că @dakull a avut o idee bună, dar care nu a prins… Încă. Sper ca în timp să devenim ceva mai deschiși la astfel de discuții, ce sunt ceva mai… personale.


https://news.ycombinator.com/item?id=13168798

Prima chestie:

  • you’ll get paid more than you need to survive - so don’t be an idiot with your money.
  • You will be paid more than you need to survive, but you will most likely survive longer than you will be paid. Make sure you save money for those times.

A doua chestie: chiar dacă pare greu de crezut, nu toți te învață de bine (intenționat sau nu) și rămâi cu idei mai puțin bune, profund impregnate în creier: testele sunt pierdere de vreme, version control e pierdere de vreme ce generează mai multe probleme decât rezolvă, este OK să avem condiții pe zeci de linii (și să ne mândrim cu asta!) etc. Deci mi-aș spune să fiu deschis la noi idei tot timpul.


(Catalin Coroeanu) #2
  1. Mi-ar fi plăcut sa imi fi spus cineva demult ca la aceeași problema exista multiple soluții si ca mai multa practica(chiar daca te duce la un “dead end” e oricum mai benefic decât teoria/părerile altora mai mult sau mai puțin corecte.

  2. Daca ai pretenția sa faci ceva custom…e absurd sa cauți “pre-made solutions”.

  3. Nu-ți fie Rușine sa ceri banii/salariul pe care consideri ca ii/il meriți.


(Ex. Dakull) #3

Hmm, intrebarea se reduce realist la: esti in regula cu alegerile care le-ai facut pana acum? in sensul ca daca ai putea da timpul inapoi - would you do similar/same choices again? including all the regrettable ones?

In cazul meu: cam da.

Ipotetic vb. mi-as zice: just do whatever weird, fucked up things you did to get here - not doing that would severely change your future identity which your future self quite enjoys now :slight_smile:


(Ionuț Staicu) #4

Nu neapărat că regret, dar unele lucruri cred că aș fi putut să le fac mai bine.


(Ex. Dakull) #5

Mistakes are required by default.


(Horia Coman) #6

Buna ideea asta. Sper sa devina un thread de antologie. Deși poate perioada nu e cea mai grozavă, deoarece e multa lume plecata in concedii.

Un lucru pe care l-aș transmite către @(horia141-5 ani) ar fi sa încerce mai multe slujbe inedite. Mi-ar fi plăcut să fiu barman sau barrista o vreme, sau lucrător intrun mediu diferit de office work-ul standard in software development . Chiar și pe în domeniu, ar fi fost mai interesante experiente intrun startup mic, decât în corporații. Ar fi fost zic eu, utile că experiența de viață, cât și că barem pentru slujbe ulterioare. Office work e in general, treabă mai ușoară, chiar cu toate bolile profesionale.

Un sfat, tot ptr oamenii mai tineri, dar de care am reușit să mă țin #humble-brag, e să schimbe joburile mai des. Dacă te prind doi ani intro opoziție, și nu s-au schimbat cerințele postului semnificativ (în sensul cel bun, nu că ai fost mazilit), e timpul să cauți noi oportunități. Cunosc prea multi oameni care stau 4+ ani pe ac poziție. E comfy, si, greu de schimbat mai ales când banii sunt buni, dar nu e bine pentru cariera. Și pentru suflet până la urmă. Schimbări de mediu aduc cu ele oameni noi, cercuri sociale noi etc.


(Ex. Dakull) #7

See that is just plain bad anecdotal advice. (stiu, deja, I’m the contrarian aici) but what if I enjoy doing one thing and doing it with excellence?

La fel si pe thread-ul HN sunt atat de multe anecdote incat devine evident how subjective they are.


(Horia Coman) #8

M-am exprimat aiurea. “Aceeași poziție în cadrul aceleiași companii” - e ce voiam să zic. Dacă e o companie mare, poate se pune și un transfer intern. Atâta timp cât (1) vorbim de un interviu sau un proces de angajare și (2) un bump in salariu xor alt beneficiu, e ok după mine.


(Gabriel Horatiu Petchesi) #9

Cateva sfaturi:

  • schimba jobul dupa 2-4 ani. La primul job am lucrat peste 7 ani continuu si ultimii 3 ani au fost fara rost, trebuia sa fac o schimbare mult mai devreme dar am fost prea comod.
  • negociaza mai bine - bani, conditii de munca etc… accentul aici nu e doar pe partea financiara/salariu. Ce negociezi la inceput va fi salariul pana la sfarsit la o firma fara prea mari variatii.
  • nu exista loialitate doar interes comun
  • schimbarile de durata se realizeaza cu pasi mici, o schimbare mica in fiecare zi adunata cu altele poate sa duca la rezultate surprinzatoare

(Tony Toth) #10

A schimba job-ul dupa 1 an cum ti se pare ?


(Ionuț Staicu) #11

Cred că „schimbă job-ul după 2-4 ani” este foarte vag. Foarte!

De fapt, ar trebui să sune cam așa: „dacă ai uitat când a fost ultima dată când ai învățat/experimentat/făcut ceva nou la locul de muncă, e cazul să cauți altceva”.

Dacă job-ul actual îți oferă suficiente provocări și îți permite să experimentezi cu tehnologii noi, chiar nu văd vreun motiv valid pentru a schimba.


(Gabriel Horatiu Petchesi) #12

Depinde de context, perioada respectiva variaza de la o persoana la alta. Ce se intampla este ca ajungi sa acumulezi maximumul de cunostinte de la un anumit loc de munca dupa care intervine plafonarea sau avansezi mult mai lent pe urma.
Poti sa ajungi la plafonare si doar dupa un an, in acest caz ar trebui sa te lamuresti daca poti sa obtii schimbarile dorite la locul de munca actual inainte de a lua o decizie.

Probleme mai poti avea cu recruiteri/clienti care sa nu fie de acord cu schimbarile dese si atunci te eticheteaza ca si job hopper si esti un risc pentru angajare asa ca nu vei ajunge la etapa de interviu.
Eu schimbari am facut la urmatoarele perioade (ani): 7-4-1-1-4