Ați avut până acum vizite de la ANAF?

Ați avut probleme cu ANAF-ul, autoritățile? Am tot auzit povești cu amenzi date abuziv sau popriri pe conturi, legislație instabilă, contabil care uită să depună o declarație la timp etc. Nu mă interesează neapărat detalii foarte personale, doar aș vrea să știu dacă e atât de rău pe cât se spune. Dacă pur și simplu ar trebui să fiu pregătită să am o parte din bani blocați pe amenzi.

Personal nu am fost vizitat de instituții, dar și eu am auzit o mulțime de aventuri. Cred că e înțelept să fie niște bani puși deoparte pentru cheltuieli… uhm… neprevăzute.

Bonus: dacă ești SRL cu angajați s-ar putea să ai musafiri extra de la ITM & co.

2 Likes

Șansele de a fi vizitat de ANAF scad vertiginos prin următoarele elemente:

  • nu ești plătitor de TVA - majoritatea controalelor au tematică combinații cu TVA-ul
  • nu facturezi în România (chiar dacă ești plătitor de TVA) - deci ai șanse nule să fii prins într-un control încrucișat dacă vreunul din clienții sau clienții/furnizorii clienților tăi fac combinații cu TVA-ul.

La o firmă din 2013 până azi, plătitoare TVA de la început, pe care facturez exclusiv în străinătate evit total firmele românești (m-am ars urât în trecut și am rămas bun de plată) și n-am avut nici un control. Și facturez peste 100k usd anual.

Iar cu ITM-ul nu ai treabă pentru că prestezi la sediul clienților, și ei nu se prea leagă de IT că efectiv n-au ce controla. Merg la fabrici unde la zeci sau sute de angajați poți să-i umfli de amenzi în 5 minute fără prea multă bătaie de cap.

Plus, mai e un avantaj recent la SRL, la cele sub 10 angajați s-a eliminat o grămadă de hârțogărie inutilă gen fișe de post, nu știu ce foi anuale (la mine le făcea contabilul) și altele.

Pe astea le mai verifica ITM-ul să zicem la o firmuliță de IT, dar acum că s-au scos și astea, au scăzut șansele și mai mult.

S-au cam dus vremurile în care veneau la cerut de șpagă pe ochi frumoși, le e o lene să iasă din birou de nu vă imaginați. Și la ce control am avut, mi-au zis să merg la ei la birou cu actele când am eu timp, în maxim 1-2 săptămâni :slight_smile:, iar asta acum 5-6 ani.

Și le-au crescut salariile foarte mult așa că pentru șpăgi mici nu merită bătaia de cap.
Iar pentru șpăgi mari nu se mai riscă pentru că și clientul poate suna la DNA dacă suma e suficient de mare cât să i se merite bătaia de cap.

6 Likes
  • nu facturezi în România (chiar dacă ești plătitor de TVA) - deci ai șanse nule să fii prins într-un control încrucișat dacă vreunul din clienții sau clienții/furnizorii clienților tăi fac combinații cu TVA-ul.

Aici nu am înțeles foarte bine: ai firmă cu sediul în afara țării și-ți transferi banii în țară (dividende, salariu) sau clienții sunt în afara țării?

Nu, ai firmă în românia dar doar clienții tăi sunt toți din afara țării. Dacă nu sunt în UE și mai bine, n-ai treabă nici cu TVA-ul intra-comunitar.

În cazul în care o firmă face prostii, sunt verificați toți clienții și toți furnizorii lui, deci tu ești practic un furnizor din moment ce îi prestezi servicii.

Și chiar dacă ești ok cu tot, ție-ți poate anula tva-ul la toate facturile către el și ești bun de plată. Trebuie să mergi în instanță și să convingi instanța că ai fost de bună credință, bătaie de cap.

Asta nu-mi place în România, te ia cu lopata pentru că pe ei îi interesează să poată raporta la finalul lunii ce sume au scos prin acele decizii de impunere, chiar dacă apoi alea sunt contestate, se pierd la instanțe, șamd, nu contează.

2 Likes

Cronologic am avut treaba de 3 ori cu ANAF-ul in ultimii 21 de ani:

  1. 2004 - SRL - cumparat masina pe firma, recuperat TVA, control de la ANAF. Nu au gasit probleme si nu am primit nici o amenda (toata lumea zicea ca o sa primesc amenda obligatoriu la prima verificare fara motiv) aici e meritul contabilei ca avea actele in regula. In cazul in care luati o amenda si va spune contabila ca asta e situatia ca cei de la ANAF sunt rai cel mai probabil e vorba de incompetenta din partea ei (mai ales cand vorbim de contabilitatea pentru firme mici). Nu se exclude posibilitatea de a fi vorba de rea vointa din partea celor care vin in control.

  2. 2019 - PFA - decizie de impunere pentru niste sume din 2015. Au aplicat legea din 2017-2019 la situatia din 2015 si a reiesit ca sunt in ilegalitate si ca trebuie sa platesc niste bani. Desigur ca asta nu ia oprit sa trimita aceeasi notificare la alte mii de persoane (Știrile ProTV: Mii de români s-au trezit cu datorii la Fisc de care nu ştiau nimic. ANAF nu dă explicaţii - Esential - HotNews.ro) si sa-i puna pe drumuri. Am contestat decizia la ei, am pregatit dosar si am pierdut ceva timp dar nu am platit nimica. Un coleg sa grabit sa plateasca banii in avans ca nu era o suma prea mare de platit si nu vroia sa se simta amenintat de fisc, era mai ok daca astepta.

  3. 2019 - SRL - au cerut detalii despre contractul cu o firma din US, am trimis pe e-mail contractul in engleza. Au revenit cu o cerere ciudata, sa le traduc eu o sectiune din contract (google translate!?) si aici sa oprit totul.
    Nu am primit amenda.

2 Likes

Ok, am înțeles ceva ceva. Adică am înțeles că musai am nevoie de un contabil cu experiență.

Asta e valabil la orice. Și dacă ai PFA ai nevoie măcar să cunoști un contabil, ce-a pățit colegul de mai sus cu PFA-ul cunosc și eu o grămadă de cunoscuți. ANAF scot sume din burtă pentru că știu că se plătesc dacă-s sume mici, decât să-și bată capul. Folosesc birocrația ca un fel de intimidare psihologică.

În viață am învățat un lucru, trebuie să ai la îndemâna ta (nu doar în România):

  • un contabil bun
  • un avocat bun
  • un notar bun
6 Likes

Acesta e unul din avantaje la SRL, depui bilantul fiscal si aia e, nu te mai doare capul de decizii de impunere si regularizari ca la PFA. Daca ai un contabil organizat si meticulos, esti acoperit.
Acum daca esti si confortabil cu taxele de pe SRL, etc…

Eu din cate am inteles ANAF nu te mai amendează din prima ci trimite avertismente la început…

Dar te detectează automat dacă nu s-a depus, plătit ceva.
Chiar si la control pot controla doar contabilitatea, registrul de casă care nu mai există fizic la noi. La restul ti se trimite automat avertisment/amendă.

Mai bine zis amendă ar trebui sa dea doar dacă ai avertismente repetate și nu ai remediat problemele.