Ați da Clujul pentru Iași - pe o perioadă de un an


#1

Am o oferta la Iași, la o firma mare. Eu sunt din Cluj, am și aici o oferta. Sa dau Clujul pentru Iași 1 an jumate - 2 ? ( Firma din Iași e mare + proiecte super)


(Constantin Campean) #2

Da, l-aș mai schimba pentru Sibiu, Brasov, Satu-Mare sau Oradea. Momentan lucrez în Cluj-Napoca.


(cosmos) #4

Eu mi-as dori ca discutiile sa se indrepte spre prezentarea avantajelor/dezavantajelor oferite de orase, posibilitati de dezvoltare, viata in respectivele orase etc si mai putin spre politica.

Multumesc !


#5

Mi-as dori si eu sa fie doar astfel de discutii, dar avantajele si dezavantajele unui oras sunt influentate direct politic. Asa cum am pomenit si de acea centura metropolitana. Forma actuala de guvernamant este generata de partidele politice, respectiv alegatori. Daca am fi intr-o alta circumstanta ca si anarhie, monarhie, dictatura stalinista sau oricare alta forma cu siguranta am aborda alti factori care pot influenta bunastarea sau reavointa administrarii unei regiuni anume.


(Aysun) #6

Nema prieteni, familie, iubita?
S-au terminat firmele de IT din Silicon Valley de Romania?
Pare un trade-off de mere pentru pere.


#7

@Aysun, voiam doar sa incerc pentru că sunt tânăr.


#8

Poate te-ai lovit si tu de fenomenul bombei sexy post-adolescenta si nu vrei sa ne zici.


(István F.) #9

Daca deja te muti te poti muta linistit mai spre vest. Eu nu m-as bucura de o firma mare asa de mult, o fi mare, o fi proiectele super, dar nici nu vrei sa faci racheta spatiala pe salariile din Romania. Adica e decizia ta daca iti sacrifici tot timpul si sanatatea pentru un proiect de pe care abia iei ceva bani.


(Georgiana Gligor) #10

Din cate observ, nu esti initiatorul topicului, deci nu cred ca ar trebui sa iti doresti lucruri, doar sa observi si eventual daca ai posibilitatea sa ajuti.

Are perfecta dreptate @runcmd, viata intr-un oras e puternic influentata de cei care il administreaza. Voi da doar exemplul meu, am ales sa traiesc in Alba Iulia pt ca aici cartierele de blocuri (unde probabil cauta lumea chirie) au urmatoarele avantaje:

  • centrale termice de apartament peste tot; este desfiintata notiunea de centrala de cartier de zeci de ani; costurile iarna sunt reduse
  • trotuare noi, refacute
  • blocuri izolate pe banii primariei & asociatiilor de locatari => costuri si mai reduse
  • locuri de parcare amenajate, inchiriabile anual de la primarie
  • multe strazi (inclusiv cea unde avem noi sediul) complet renovate si asfaltate, cu piste de biciclete, etc
  • planuri pe urmatorii 5 ani de a reface toate bulevardele principale, o parte din costuri fiind pe fonduri europene

Toate cele de mai sus nu se puteau face fara o administrare bunicica si o implicare in a dori sa imbunatateasca viata locuitorilor. Nu doar lucrezi in orasul acela, mai si traiesti in el. Iar eu cand am locuit in Timisoara 5 ani m-am speriat de multe lucruri (de ex aveam un vecin de la blocul de langa care venea in mod constant sa ma ameninte pt ca parcam unde gaseam loc, uneori in vecinatatea blocului lui).

De asemenea, de tranzitat orasul cu mijloacele de transport in comun, in Cluj si Timisoara s-au cumparat tramvaie noi (dar cand ma dadeam eu cu tramvaiul in Tm sa stiti ca ningea inauntru, nu era nici pomeneala incalzit, era o cutie de metal de zeci de ani vechime, vatmanii avea concurs intre ei cu cate masini fac accident pe luna).

Ce te pricepi sa faci? Ce fel de oferte ai deja?
Aici ma refer la tipul de job pe care stii sa-l faci, dimensiunea echipei in cele 2 cazuri, tipurile de proiecte, numarul de firme alternative la care poti merge. Clujul e sus, Iasiul e pe crestere, dar te rog sa ai in vedere ca outsourcingul va scadea puternic in urmatorii ani, deci uita-te si cate companii de produs ai in fiecare oras si care e potentialul de crestere pe aceasta latura.

Ce iti propui sa faci “in urmatorii 5 ani”? Ai in plan sa emigrezi in viata asta?
Daca nu iti propui sa emigrezi nu e niciun bai, dar daca iti vei dori vreodata sa faci asta va trebui sa iti pregatesti CVul din timp. Asta inseamna sa fi lucrat la un proiect f dificil (challenging) sau sa fi lucrat intr-o firma cu nume de care au auzit si ei acolo afara. In Iasi in afara de Amazon nu stiu sa fie asa ceva.


(Razvan Tutuianu) #12

Salut!
Eu sunt din Iasi si, nu as da Iasi-ul pentru Cluj. Oamenii de aici sunt foarte faini, avem firme mari, crestem foarte repede si foarte frumos. Primaria infrumuseteaza orasul mereu(avem autobuze noi, in curand tramvaie + biciclete mecanice si electrice de inchiriat in statii).
In ultimii ani au aparut multe firme mari in Iasi, si de aceea economia a crescut. Inca apar aceste firme. Amazon intr-adevar este cea mai mare. Ai un video de-al lor aici

Probabil in Cluj este intr-adevar mai frumos, dar cu siguranta Iasi il va ajunge din urma in urmatorii ani, cu sanse sa il si depaseasca.


(Ionuț Staicu) #13

Chiar dacă nu pot „pune degetul”, cam toate subiectele deschise de @devmaster par a fi un pic troll. Intenționat sau nu, dar ăsta e vibe-ul prins de mine.


Știu sigur că sunt câteva firme pe themeforest în Iași, dar nu mă pune să zic vreun nume, că îmi scapă. Dar au un oarecare succes și la o angajare în domeniu ar ajuta să îi ai în CV.


(Georgiana Gligor) #14

Mai poate fi cineva care traieste intr-o bula (tehnologica, sociala, poate ambele) si care intreaba sincer pt a se informa. Not too troll-like, as zice eu.

Ce nu imi place, in schimb, e faptul ca nu revine pe topic decat dupa mult timp. Asta e mai troll-like.


#15

@tekkie la ce te referi prin bula tehnologică și socială ?


#16

Dacă ai o oferta mai buna după ce ai acceptat una este ok sa dai înapoi ?


(cosmos) #17

#19

Sunt doar indecis :)).


(Georgiana Gligor) #20

Uite, eu eram in bula tehnologica LAMP/LEMP stack, unde P venea doar de la PHP. Am avut nevoie de help sa migrez pe P = Python, si in afara de researchul propriu am pus intrebari care parea uneori tampite :slight_smile:

Un alt exemplu de bula tenologica este faptul ca in primul an de cariera faceam doar “site-uri”, iar inceperea celui de-al 2-lea meu job (in 2004) a presupus migrari masive de date si optimizare la sange a performantelor unui sistem distribuit cu un stack tehhnologic extrem de complex. Da, foloseam PHP ca si glue, dar erau 3 feluri diferite de baze de date, plus 2-3 feluri de caching si alte lucruri asemanatoare.

Un astfel de comportament este din punctul meu de vedere descalificant. Iti va merge vestea in targ si, mai devreme sau mai tarziu, te vei intalni profesional cu cei pe care i-ai refuza acum. Daca nimeresti pe cineva mai razbunator din fire, nu iti va fi simplu.

Si eu am fost toata vara asta in cautare de job. Si l-am gasit. Mi-am dorit job in data science cu Python (fara sa le stapanesc) pe cat posibil intr-un oras f specific ales pe criteriul “are zbor direct la Cluj” si acoperirea costurilor de relocare. Dupa acceptarea ofertei am inceput sa trimit mailuri celorlalte companii sa le spun ca nu mai sunt disponibila si ca ne reauzim intr-un an, doi, daca ies din nou in piata. Nu am asteptat sa mi se faca oferte concurente dupa ce am agreat-o pe cea curenta. Desi erau nume grele (Auth0, Amazon, etc). Am primit raspunsuri de multumire pentru aceste informari, deoarece ei nu mai consuma ore in a merge mai departe cu mine.

Ca si sfat pe termen lung la job search: defineste exact ceea ce cauti si focuseaza-te sa obtii fix acel lucru. Ai grija sa definesti de la inceput lucrurile la care esti dispus sa faci compromisuri. Sa zicem ca vrei acces la proiecte foarte mari / un set de tehnologii pe care nu il stapanesti dar vrei sa il inveti lucrand pe el / salar mare. Alege un singur lucru pe care il urmaresti, si vei avea succesul pe care ti-l doresti.

In cazul tau concret, sunt curioasa: ai acceptat deja un job la Iasi si acum te gandesti sa nu te mai muti pt ca altcineva din Cluj ti-a oferit cam acelasi lucru? Cand anume ai acceptat (cu cat timp in urma)?


#21

Locuiesc in Bucuresti.
Am cunoscut ambele orase destul de bine si destul de recent si as alege Iasi-ul in detrimentul Clujului in aceasta perioada.
Erau si cateva companii de produs destul de ok acolo. Amazon, Sendgrid si cred ca si eMAG ai putea sa o consideri de produs(oricum nu face outsourcing).


(Ionuț Staicu) desparte această discuție #22

2 postări au fost mutate într-un nou subiect: Ce cauta un angajator la un in incepator in data science?


#23

Iasi la orice ora! S-a aglomerat si Clujul, nu este inca ca orasul de lumea a 3-a Bucuresti, dar deja de la an la an cand ajung pe acolo si stau cateva zile incep sa ma enervez, deja traficul e foarte aglomerat si sunt prea multi oameni, iar din cauza aglomeratiei si oamenilor veniti de curand in oras in ultimii 2-3 ani mi se pare ca locuitorii au inceput sa devina irascibili si agresivi ca cei din Bucuresti, bine nu asa rau, dar spre aia se tinde.