Autoevaluare a skill-urilor

Ma gandeam ca in domeniul asta al nostru oportunitatile profesionale incep sa dispara in decursul anilor daca skillurile personale nu evolueaza si ele cu timpul.

Tocmai de aceea va propun un mic exercitiu de autoevaluare prin 3 intrebari:

  1. Care crezi ca sunt acele skill-uri pe care le detii si care iti ofera un avantaj profesional (minim 3). Exemple: “stiu Go”, sau “sunt full stack developer”, sau chiar “sunt perseverent”, “invat repede”.
  2. Care crezi ca sunt acele puncte slabe ale tale. Exemplu: “sunt usor de distras”, “nu imi place sa invat lucruri noi”.
  3. Care sunt acele skill-uri pe care ai vrea sa le ai sau sa le fi avut. Exemplu: “sa stiu machine learning”, “sa fi facut facultatea X” (chiar daca nu e un skill per se).
1 Like

E posibil ca si contextul economic sa fie important, incep eu: dezvolt aplicatii web si site-uri.

  1. skills
  • stiu sa scriu un language parser / compiler
  • stiu sa fac un web bundler de la 0
  • stiu sa fac un CMS de la 0
  • stiu Go, pt. cand am nevoie de API-uri optimizate sau interoperabilitate cu hardware

De ce consider ca sunt importante? Pentru ca pot sa-mi fac ce tool-uri am nevoie si-mi simplific munca.

  1. puncte slabe
  • am tendinta sa cred ca pot sa fac ce fac altii din alte domenii, chiar daca as putea, imi dau seama ca nu-mi place si daca o fac, o fac la un nivel mediocru (legal, marketing, sales, etc)
  • nu am rabdare cu cei cu care lucrez, inteleg natura umana si ca fiecare are propriul interes, dar adesea ma frustreaza cand sunt blocat de altii care si-au asumat responsabilitati dar nu le indeplinesc asa cum sper eu
  • am tendinta sa prioritizez obiectivele personale in detrimentul relatiilor cu alte persoane, ma trezesc dupa cate un esec ca apropiatii sunt tot acolo si n-ar fi stricat sa le acord atentie cand aveau nevoie
  1. mi-ar placea sa stiu
  • devops la un nivel pragmatic, inteleg docker, kubernetes, etc. dar nu le folosesc
  • advanced web security
  • distributed architecture design
4 Likes
  1. Skill-uri:
    a) Disciplina de lucru avansat
    b) Un programator renumit a zis ca “Programarea inseamna sa-ti iei un masterat la fiecare 5 ani”. Eu fac asta la fiecare 2 ani.
    c) Capacitate de analiza la mai multe nivele/layere de software (de exemplu intelegerea efectelor unor decizii arhitecturale la nivel de design si implementare de cod si vice versa, intelegerea unor implementari de detalii care sa satisfaca cat mai optim un anumit tip de arhitectura, plus efectele de business ale unor greseli)

  2. Puncte slabe:
    a) Cand imi iau rolul de team-lead, desi sunt foarte diplomatic, tind sa fiu rigid despre anumite subiecte. Acest lucru vin din experienta mea, si stiu ca unele lucruri trebuie facute intr-un anume fel ca sa iasa bine. Dar totusi, acest lucru de multe ori transmite mesajul gresit in special membrilor noi in echipa care se simt dupa aceea intimidati si au senzatia ca le tratez intr-un mod superior. Desi partea cu intimidatul inteleg, partea cu soperioritatea il inteleg mai greu … adica daca tu esti un junior cu 1-2 ani experienta, iar eu cu 20, iti sunt superior my friend … adica tu ca si junior trebuie sa intelegi asta, sa ma asculti, sa ma intrebi, si sa inveti. Peste 5 ani vom vorbi altfel.
    b) Va enervez destul de tare pe forum cu raspunsurile mele :stuck_out_tongue: Si sunt cazuri cand voi aveti dreptate si eu raman incapatanat in ideile mele.
    c) Cand fac research pe un domeniu nou, procesul meu este asa: Ma uit la 10-15 solutii, investind 1-2 ore pentru fiecare. Aleg top 3, investsc alte 2-3 in fiecare solutie. Nah … la punctul acesta mi s-a atras atentia ca merg prea mult pe intuitie, si in special pentru chestii mai importante ar trebui sa evaluez mai mult timp toate cele 3 solutie si sa le aprofundez mai bine.

  3. Skill-uri de invatat in 2021:
    a) Trecerea la nivel 2 de arhitecturi software. Momentan sunt fluent in Agile Architecture, Hexagonal Architecture, Ports and Adapters, precum si in arhitecturi de infrastructure de Docker si partial Kubernetes. Scopul meu este ca in anul 2021 sa aplic pe un proiect care va dura minim 10 ani o arhitectura Event Driven Architecture cu Etcd, Python, Graphql pe un system imens distribuit intre mii de clientri, cloud, on premise. Desigur, va fi o echipa de 25 de oameni care va lucra la asta, dar eu am facut arhitectura si voi fi lead pe proiect cel putin in prima faza pana cand lumea invata noile chestii.
    b) Pe plan personal vreau sa invat Quantum Programming. Am citit pana acum articole si am inceput o carte, dar este o schimbare de perspectiva si gandire imensa fata de programarea traditionala bazata pe algebra booleana. Asa ca, anul 2021 va trebui sa fie anul in care la final sa fiu capabil sa scriu un program intr-un limbaj quantic. Nu stiu inca ce sa faca … dar hai sa zicem targetul este sa fie macar de 1000 de linii cod.
    c) Mi-ar fi placut sa fi stat la facultati mai putin si sa fi inceput sa invat din carti moderne programare imediat dupa ce am terminat prima facultate. A doua facultate si master-ul mi-au adus exact zero beneficii.

7 Likes

Ce am dobandit eu in vreo 4 ani si ceva de cand lucrez.

Skills (Hard&Soft)

  • Nu sunt neaparat un programator de top, dar prind repede conceptele si le inteleg destul de usor. Am lucrat pana acum cu C#, PHP si in prezent lucrez cu Java si cu ecositemul din jur. Am mai pus mana si pe Go cu care mi-am facut propriul tool la munca. Si ocazional pe Python cat sa stiu sa modific un script sau sa imi scriu cateva linii pentru o treaba rapida plus ceva bash :grin:
  • Am mai invatat sa analizez, cel putin la nivel elementar cerinte de business si sa pot propune solutii simple pentru o problema data.

Puncte slabe

  • Sunt relativ usor de distras, dar lucrez la treaba asta. Am momente cand sunt lenes si nu fac nimic toata ziua, plus momente de neatentie.

Skill-uri de invatat in 2021

  • As vrea sa invat si ceva parte de arhitectura. Nu am tratat pana acum acest subiect.
  • DevOps cat sa pot folosi pentru chestii uzuale la munca cum ar fi sa fac o imagine de docker, un pipeline de Jenkins ca tot m-am oferit sa fac setup-ul de CI/CD
  • Sa aprofundez limbajele pe care le folosesc in prezent.
  • Ceva algoritmica. Ca nu se stie niciodata.

@patkoscsaba pe mine ma coafeaza raspunsurile tale si din unele am invatat ceva.
De asemenea multumesc celor care mi-au explicat aici, pe forum anumite lucruri, concepte. In urma acelor raspunsuri, am inceput sa am o alta perspectiva asupra lor. :slight_smile:

1 Like

Eu am constientizat ca programarea si activitatile conexe (arhitectura, research, etc) nu sunt ca la banda de productie unde faci zilnic sau in fiecare ora X numar de piese si gata. Nu este nici arta … dar cu siguranta este o activitate creativa. Si am zile in care bag ca un negru si zile in care o ard toata ziua. Ce conteaza cel mai mult este rezultatul la final. Daca e ceva de facut intr-o luna sau saptamana, si la final exista un rezultat bun, restul ritmului de dezvoltare nu conteaza.
Singurul lucru la care trebuie sa fim atenti este sa nu picam in … cum zice englezul “procrastination”, adica sa nu faci nimic productiv pentru o perioada lunga. In rest, fiecare avem ritmul nostru de viata si de lucru.

2 Likes

nu mai e OK sa zici asa ceva.

1 Like

Yeah, Yeah … mai nou nu e OK nici sa zici “picnic” … Am citit recent o stire ca americanii vor sa il scoata din uz pentru ca era folosit de “masters” cand mergeau sa biciuiasca sclavii … sau ceva de genul. University of Michigan task force claims words 'picnic,' 'brown bag' and 'blacklist' are offensive | Daily Mail Online

Si tocmai azi a venit aceasta stire de la niste senatori americani … pe scurt sa nu se mai foloseasca “mama” si “tata” ca nu sunt “gender neutral”: Should we ban mothers, fathers, sisters and brothers? | Lexington County Chronicle

So, I say “F***k them!”.

4 Likes

Nu sunt acelasi lucru?