SRE (Site Reliability Engineering) este o pozitia relativ noua (din 2003, de fapt). Astazi este vazut ca o ramura derivata din DevOps.
Primii care au introdus pe piata conceptul de SRE au fost cei de la Google, cand in 2003, un tip de acolo, a creat o echipa de SRE pentru a se focusa strict pe production reliability.
Eu am migrat de 1-2 ani in pozitia asta si sincer ma simt ft bine. Mi se pare un career path ft interesant. Eram pasionat de System Design, insa nu stiam in ce directie sa ma duc.
Cand eram mai la inceput, etalonul pentru mine era Software Architect, dar mi-am dat seama ca de fapt nu este cine stie ce in ziua de azi acest rol, cel putin nu din punct de vedere tehnic. E mai mult, o pozitie de business (Software Architect ~= Solutions Architect ~+ Sales skills), management…
Mai este si Principal Software Engineer in ziua de azi, care mi se pare tot un etalon, un nivel de guru pe partea tehnica, dar spre desebire de SRE (care e focusat strict pe production environment si pe reliability) acesta e implicat in dezvoltarea de features, product development, ceea ce pe mine nu ma mai pasioneaza asa mult. Vreau sa am cat mai putin de-a face cu domain-ul, cu business logic-ul aplicatiei. Vreau sa ma focusez strict pe tehnic, cat se poate.
Acum vreo jumate de an in urma am citit cartea asta:
https://sre.google/sre-book/table-of-contents/
Si mi-am dat seama ca ma pasioneaza ft tare domeniul asta.
Pe scurt, SRE-ul e cel care participa la On-Call duty. Cel care se scoala la 3 noapte, fiind alertat, ca este un incident in production si trebuie rezolvat.
SRE, la baza, spune ca trebuie sa stii programare, desi in ziua de azi sunt si SREs care au migrat dinspre SysAdmin si nu stiu programare, doar scripting.
Pomeneam intr-un alt topic aici pe forum ca am inceput sa frecventez acest subreddit: https://www.reddit.com/r/sre/ , pe care vi-l recomand si voua.
De asemeanea, puteti citi acest post despre 2 incidente pe care le-am avut recent, ca sa intelegi mai bine care este fisa postului, pentru cine e interesat, evident.
Asadar revin la intrebarea initiala: avem vreun SRE aici pe forum?