Backup internet

Ma intrebam daca sunt singurul care are ideea sa isi ia cateva zeci de HDD-uri si sa faca backup sistematic la toate brevetele, toate articolele wikipedia, toate cartile si video-urile (warez sau nu) in legatura cu chimie, fizica, informatica, medicina, geologie, agricultura, documentatie componente, carti in general, carti legate de procese de fabricatie, minerit, toate studiile/hartiile academice, toate cursurile video importante (platite si gratuite), toate tutorialele populare, aplicatiile populare si chiar si aplicatii specializate, intregi site-uri si forumuri (gen backup la tot stackoverflow si legaturi/forumuri warez si hacking), firmware-uri/compilatoare si documentatie aferenta, la intregul github si alte coduri sursa, drivere, tot ce e legat de linux/freebsd din ultimii 30 de ani, diferite arhive s.a.m.d.

Ideea principala e ca in cazul unui razboi sau catastrofe o sa ramanem fara internet posibil chiar si zeci de ani. O baza de date asa completa ar valora mai mult ca orice altceva. In special cu un sistem de cautare elastica.

E usor sa generezi electricitate, dar e mult mai greu sa ai internet fara sateliti si fibra optica. (toate serviciile civile ar deveni militare de pe o zi pe alta) Primul lucru care ar disparea ar fi internetul in forma actuala, in cel mai bun caz o sa avem conexiuni intermitente cu cateva tari din apropriere. Mergand pe principiul “Knowledge is power” ar fi usor pentru oricine sa obtina pozitii de conducere cu toata informatia in maini cand altii ar trebui sa se intoarca la carti si pix/creion.

De exemplu in Cuba internetul chiar si in ziua de azi functioneaza pe baza unor oameni care au internet prin satelit si salveaza tot ce pot pe HDD-uri contra cost. (chiar si pentru oua, carne, legume, haine, componente, etc.) In cazul in care nu am mai avea internet ne-am intoarce la un sistem de genul, dar cu o baza de date sistematizata si performanta am putea pur si simplu imparti mini baze de date ale bazei de date cu informatii despre baza de date intr-un mod elastic si sa impartim chunk-uri din baza de date. (gen incarcam pe un hdd tot ce tine de carti si articole stiintifice, chiar si harti electronice, articole wikipedia in functie de setarile din aplicatia cu meta baza de date pe hdd)

Practic m-ar interesa un snapshot local la toate resursele de calitate, nu ma intereseaza entertainment-ul ci doar ce are valoare sociala, educationala si tehnologica.

1 Like

Ar fi interesant ca experiment social - o luna fara acces la internet pentru un intreg oras.

1 Like

Chiar dacă ai luat piramida lui Maslow și ai întors-o fix invers, voi intra în jocul tău :slight_smile:


Cărți da, că la o adică le pui pe un e-book reader care nu consumă mult (bateria la un kindle nou ține două săptămâni) și e mai ușor de transportat decât zece HDD-uri.

Videos… Poate doar la chestii cu adevărat importante. Poate că nu mă va interesa foarte mult un tutorial de ASM dar mi-ar fi util… nu știu, cum aș putea scoate un apendice inflamat :smiley:

Drivere, linux, surse… fii serios, în cazul unui eveniment (natural sau nu) va fi ultima noastră grijă.

Problema cu informația digitală este că e un pic mai fragilă decât ne place să credem: un hdd e sensibil la fluctuații magnetice, mecanice și termice, un SSD e sensibil la fluctuații electrice, un DVD la cele termice și mecanice șamd.


De curând am terminat de citit seria Întoarcerea Acasă. O parte din acțiune a constat în întoarcerea a ~30 adulți pe o planetă pustie, cu un computer plin de informație. Adulții veniți și ei dintr-o civilizație oarecum înapoiată, fără posibilități de a construi ceva (practic au venit cu mâinile în buzunar, pe o navă construită de alții)

Generațiile următoare au sfârșit într-un ev mediu religios, avându-i pe primii 30 drept semi-zei :slight_smile:


Dacă vrei cu adevărat să te pregătești pentru astfel de evenimente, începi cu chestii de bază:

  • lupte corp la corp și păstrarea unei condiții fizice excelente (e.g. să n-ai probleme în a alerga 5km în continuu; eu leșin după 500m);
  • arme albe (e.g. trasul cu arcul; @victorstanciu ne-a luat-o înainte deja :smiley: )
  • provizii de alimente/apă/antibiotice/alte medicamente de bază în câteva locuri la distanțe rezonabile de mers pe jos;
  • provizii de semințe de cereale utile (hamei, grâu, porumb, cheerios etc);
  • know how de chestii utile pe lângă casă: construit, reparat etc.

Acum câteva luni a fost un incident cu RDS, drept urmare nu am avut internet mai bine de o zi; ca să n-o mai lungesc și mai mult, spun doar că nu am văzut niciodată atâția vecini prin cartier. :smiley:

4 Likes

Cred ca ti-a luat-o cineva inainte: https://ipfs.io/

1 Like

si eu m-am gandit ca ar fi bun de printat wikipedia “in caz ca”.

Eu am salvat stackexchange si manualul PHP pe laptop si cateva carti pe un alt hard uitat printr-un sertar. Probabil sunt multi altii care mai au, as zice ca s-ar strange de o baza de date frumusica.

Si oricum cred ca la comun cu backup la backup pe mai multe persoane este mai OK, nu sa tina o persoana tot.

Cu ocazia asta o sa salvez si videoclipurile de pe canalele Youtube ale unor universitati si alte cateva canale, oricum voiam s-o fac de ceva vreme.

Respectivele persoane venind dintr-o civilizatie “oarecum înapoiată”, nu erau obijnuiti cu tehnologia precum noi suntem. Ar fi interesant de vazut cum s-ar descurca oamenii fiecare cu cate o tableta si acumulator cu celule fotovoltaice, precum si acces nelimitat la internet, dar nimic altceva, pe o peninsula, fara a avea voie sa se indeparteze foarte mult de tarm (500m ar fi ok). (Desigur, daca se strica, le inlocuiesc, dar in schimbul celor vechi si stricate; daca toti le pierd, nasol atunci.)

Lupte corp la corp ? Nu suntem in filme cu Jackie Chan, ca sa ai vreo sansa la lupte corp la corp trebuie sa fi in forma si in mod optim sa nu te bati cu Mountain-ul din GoT.E mult mai usor sa faci praf de pusca, dupa doar plumb si lemn sa ai ca sa iti faci gloante si sa torni arme.
In carte e clar ca calculatorul e programat sa ii pazeasca pe oameni de razboi si n-ar putea sa faca praf de pusca, in viata reala iti trebuie cunostinte de chimie din clasa a 7-a ca sa prepari praf de pusca in mod eficient.

1 Like

Ca să fii luat în serios, trebuie să știi să scrii.

3 Likes

Ca să-ți dai seama cât de praf am fi în cazul unei catastrofe, uită-te cam cum se face o roată și estimează cam în cât timp ai putea să o faci acum, cu toate uneltele la dispoziție:

Repet, vorbim despre o roată, nu despre procesoare cuantice.

2 Likes

Iar asta fiind o roata din lemn. Una din cauciuc ar fi mult mai greu de produs. Mai usor poate doar o roata printata (3D), caz in care ar trebui sa avem surse de plastic. Plus ca ar ceda mult mai usor la caldura. Poate inlocuind plasticul din procesul de printare cu altceva ar merge, dar depinde ce material gasiti ca alternativa.

Internet, Linux, PHP, ar fi ultimele noastre probleme. Mâncarea sănătatea, hainele, securitatea, adăpostul vor fi mult mai importante.

Chiar dacă am presupune o aşa nerozie prin absurd, adică un război total, lucrurile cele mai importante sunt în capul oamenilor.

Presupunând că vor rămâne calculatoare după respectivul conflict, oricum va rămâne informaţie pe ele. Dacă nu vor exista, o dată ce vom construi primele calculatoare, vom putea scrie şi protocoale de comunicaţie şi sisteme de operare.

1 Like

Totusi, eu as fi curios care ar fi cele mai cautate tipuri de persoane, intr-o asemenea situatie, la anumite perioade de timp. Gen:

  1. Prima saptamana dupa ce nu mai cad bombe
  2. Prima luna dupa ce nu mai cad bombe
  3. Primele 3 luni in care se trece de la supravietuirea solo la supravieturiea in grupuri
  4. Prima,
  5. A doua si
  6. A treia luna in care se trece de la supravietuirea in grup, la crearea de comunitati.
  7. +. update-uri trimestriale.