Backup poze (si alte fisiere)

Din cauza ca am un sistem destul de manual de backup, il folosesc / updatez rar. Which defeats the purpose.
Acum pozele le tin in Google Photos, le mai export de acolo cu Google Takeout si le pun pe un HDD extern si pe Amazon, in Glacier. E munca multa si nu-mi vine sa o fac. Vreau sa mai automatizez putin treaba asta.

Am gasit: Synology Photos care pare ce trebuie.

Stiu ca sunt printre voi care folositi Synology. Cumperi practic cutia si softul, nu? Pui HDD-urile tale si aia e. Il pot integra cu S3?

1 Like

Da. (uită-te și peste qnap)

La Qnap este opțiunea (dar nu am folosit niciodată). Alternativă mai ieftină la S3 ar fi Backblaze B2 (este compatibil cu S3 la API).

Problema este căăăăă… nu prea se poate. Google a scos opțiunea de a sincroniza pozele cu Drive, deci singura modalitate de a lua toate pozele de acolo este tot prin takeout. Care se face tot manual. (are ceva opțiuni de automatizare, dar eu n-am reușit să o fac să meargă).

O alternativă la treaba asta este să folosești OneDrive și/sau Dropbox pe telefon; ambele au opțiunea să urce la ei. La un moment dat, OneDrive avea prostul obicei ori să piardă autentificarea ori să „uite” să urce, dar de câteva luni văd că e în regulă.

2 Likes

Macar de la t0 incolo, vad ca Synology are sync automat cu ce e in telefon. Mai fac o data treaba asta manuala si dupa aia il setez sa mearga in sync.

Found this: https://www.synology.com/en-global/dsm/packages/GlacierBackup

1 Like

cu mentiunea sa fie hdd pt nas pentru a rezista la tipul de scriere pe care il face “cutia” si softul ei.

am niste rezerve cu treaba asta, mi se par de marketing diferentele si specificitatea asta.

Unul dintre HDD-urile de desktop puse pe NAS-ul DIY are ~51.000 de ore de functionare. Un Western Digital Blue de 1TB (CMR). :slight_smile:

marketing sau nu… eu am mers pe wd red pro si dupa mai bine de 40.000 de ore de functionare… totul e ok (4 diskuri) si am cunostinta directa despre alte asemenea fara probleme.

oricum, scopul mesajului meu era o alegere in cunostinta de cauza, chiar daca diferita de a mea.

succes!

Ma sperie un pic ca ma ajunge numai un minim hardware 500E ca popa. :slight_smile:

@John_Jhon Fiecare cum considera. De altfel, eu nu contestam faptul ca acelea n-ar merita diferenta de bani, ci doar am dat un exemplu (tot din experienta proprie) ca si cele desktop pot sta ok la capitolul fiabilitate.

@AdrianBasalic NAS-urile sunt o “gaselnita” costisitoare. Iar daca te mai apuca si data hoarding-ul, lucrurile se inrautatesc. :slight_smile:

1 Like

Mie mi-a crapat un red de-ala la putin timp dupa ce a iesit din garantie. Noroc ca era in raid 10.

PS Am un NAS custom made, ceva procesor xeon low power, 16 giga ram, ssd & 4 hdduri in raid 10 + un hdd mare extern pentru backup suplimentar.

qnap sunt plini de gauri de securitate. In functie de cat de mult tii la date iti recomand un TrueNAS. Ce zice @iamntz e corect si probabil vei ajunge si la OneDrive daca vrei automatizarea totala.

Optiuni pentru storage sunt o gramada, de la Azure, OneDrive, Backblaze sau Hetzner Storage Box.

Eu am totul automatizat prin TrueNAS, in felul asta am si acces prin reteaua locala la wire speed. TrueNAS stie sa se conecteze la aproape toate serviciile, snapshot, etc.

Cea mai comoda varianta si cost eficienta este tot un Synology cu mentiunea ca am mai multa incredere in ZFS-ul de pe TrueNAS

2 Likes

In mod clar as gasi niste hardware refurbished mult mai ieftin si mai performant, dar ca peste tot, cumperi accesul in ecosistem si la mai putina bataie de cap.