Banii din Open Source

Vorbeam pe Discord cu gașca de @patrons despre cazuri de genul ăsta, în care cineva are un proiect open source de succes, dar are (aproape) zero venituri din asta.

Eu cred că abordarea în cazurile astea este greșită din start:

  • licența permite
  • proiectul se bazează exclusiv pe donații

În cazul core-js, licența este MIT:

Permission is hereby granted, free of charge, to any person obtaining a copy

Oamenii vor căuta mereu varianta cea mai ieftină. Simplu, nu?

Nu cred că există foarte multe proiecte OSS care se bazează exclusiv pe donații, majoritatea oferă o combinație de:

  • opțiuni extra disponibile doar plătite (e.g. greensock, gitlab)
  • licențe pe nr. utilizatori
  • scopul folosirii (e.g. comercial/necomercial)

Strict cazul de față este nasol, implicat în accident cu victime, trebuia să plătească despăgubiri familiilor și n-a avut de unde, băgat la închisoare o perioadă. E de înțeles frustrarea.

Fost contribuitor la Debian/KDE aici.

Maintainerii si contribuitorii Open Source in general nu fac bani in mod direct din soft. Majoritatea celor care fac Open Source cu success au day jobs la cateva companii mari care “sponsorizeaza” proiectul pentru ca il folosesc in interes propriu.

Exista un anumit idealism in comunitatile open source si de-asta mai exista outliers care vor sa faca numai open source si sa fie liberi de constrangerile capitaliste. Ca sa ne intelegem: sa faci soft open source e ca si cum te-ai face preot sau profesor … e ca o vocatie. Nu poti sa te astepti ca cineva sa-ti multumeasca pentru ce faci, d-apoi sa te mai si plateasca bine :man_shrugging:

Sa creezi un business model din Open Source e foarte dificil. Dar, deja anumite companii kinda nailed it. Un exemplu la care ma gandesc este MongoDb, a carui echipa continua sa ma surprinda si pe partea de OpenSource si pe partea de business.

In principiu, se poate sa faci bani din Open Source, dar trebuie dat idealismul putin la o parte si avut o gandire deschisa si flexibila. Oricum ar fi, nu e usor.

4 Likes

Denis e extrem de dedicat, dar cumva mi se pare ca e si putin nebun.

Oarecum proiectul lui e pe moarte, nu avem nevoie de polyfill-uri decat la bleeding edge stuff si la alea nu te prea ajuta, nu mai sunt polyfill-uri ci ponyfill-uri. (e.g. origin private file system lipsa pe Firefox) Chiar si babel e pe moarte cu vite/swc/esbuild luand avant. Mai ramane NodeJS si Electron.

Totusi categoric trebuie sa ii fim recunoscatori, faptul ca am ajuns la ES6 peste tot e un lucru urias. JS avea o criza existentiala inainte de ES6, vedeti cartea lui Douglas Crockford. Javascript: The good parts.

Eu de exemplu am verificat daca folosesc cumva core-js si da il folosesc, dar vine inclus cu Babel si nu l-am luat eu personal, nici nu stiam ca exista.

2 Likes

Tipul ăsta pare să fi înțeles cum stă treaba: I’m Now a Full-Time Professional Open Source Maintainer

I am now a full-time independent open-source maintainer. That means I spend most of my time on maintenance, and I offer retainers to companies that benefit from my work and from access to my planning and my expertise I now have six amazing clients, and I’m making an amount of money equivalent to my Google total compensation package

Venisem să postez cazul ăsta. De văzut și discuția de pe Hacker News unde mulți spun că el e excepția, nu regula și nu e chiar atât de ușor să faci pasul asta

Nu știu dacă este sau nu excepția, dar pașii au fost făcuți în ordinea corectă:

  1. proiect open source part time
  2. oameni care plătesc pentru proiectul ăla (i.e. clienți)
  3. demisia
  4. full time open source

Tipul de la core-js a sărit pașii 1 și 3 :slight_smile:

2 Likes

Tipul a fost mai multi ani in echipa de la Google care se ocupa de pachetele pentru criptografie pentru limbajul Go. Omul ala e o valoare, unul dintre cei mai buni criptografi de la Google, nici nu se punea problema sa nu aiba ce face in lumea open source si nu numai, outside of FAANG. Prin urmare, da, el e exceptia.

1 Like

Spune și Jeffrey Way o treabă în filmul de mai jos: chiar dacă e open source și contributorii nu ar trebui să aibă așteptări… surpriză, au așteptări. Și de cele mai multe ori, așteptările astea nu sunt chiar atinse…

2 Likes

As the last remaining employee lucky enough to be paid to work on the open source project full-time, I guess the powers that be had already made their minds up about what the outcome of that research would be.
I figured we might be in the end-game, but I hadn’t expected it to come around so suddenly.

1 Like

Nu este primul. Acum cateva luni era un proiect pe care il urmaream (link) si unde autorul nu prea mai avea activitate. Un contribuitor (Rus) a preluat in mod hostil proiectul si la transformat efectiv intr-o ruina. I-a scos pe toti din organizatia Gh sa ramana doar el in control. Omul era inutil si habar nu avea ce face. Oricine aducea in evidenta lucrul asta era blocat pe forum sau gh. Dupa cateva luni de backlash, proiectul a fost declarat mort si omul sa mutat pe un fork personal. Unde continua sa faca schimbari inutile, gen schimba numele la fisiere/functii in lowercase, schimba din unsigned int in signed int, comenturi si documentatie in Rusa etc.

Omul traia cu iluzia ca este singurul care intretine proiectul si nimeni nu il plateste pentru asta. Pacat ca forumul nu mai este disponibil. Avea un comportament de nebun. Autorul core-js pare destul de bland in comparatie si are habar ce face (cred :smiley: )

Putin tl;dr si off-topic. Dar cred ca ce vroiam sa spun este ca nu ti se pare doar tie. Nu este prima data cand vad o persoana in domeniul asta care nu pare sa aiba toata tigla pe casa. Eu, in mare parte am dat de Rusi cu problema asta.

Macar autorul core-js avea putin dreptul la ce isi dorea. Nu e chiar atat de strigator la cer. Doar abordarea lui a fost cam proasta de la inceput daca vroia sa faca ceva bani din proiect.

1 Like

Este o combinație ghinionistă de decizii neinspirate (pași săriți, lipsa promovării și participării la conferințe) și legile țării cu privire la accidentul în care a fost implicat.