Beneficii atractive angajati

Cum ar arata un pachet de beneficii atractiv de angajare dupa voi? Adica beneficiile alea pe care fiecare firma le tot scrie in anunturi. Aici vine asigurarea medicala, beneficiile random permise de lege, ceea ce e in Benefit Systems (daca stiti platforma).

Am avut in trecut Benefit Systems, pe care il detestam, imi lua o ora sau doua pe luna sa imi aloc banii, de multe ori se pierdeau fiindca nu am avut chef sa intru pe site, era mai multa munca decat sa imi platesc taxele si tot tacamul pe SRL pentru niste maruntis. Trebuia sa cauti cine ce ofera, carduri cadou, daca uitai sa iti cumperi ceva de Paste pierdeai banii.

Ce asigurare medicala e cea mai atractiva ? MedLife, Regina Maria, Signal Iduna, altele ?
Ce sala de sport sau abonament va atrage ? 7card, World Class ? Abonament decontat cu factura de la sala/bazin/spa local ? Decontare cumparaturi de la Decathlon ?
Servicii online ? Bookster, OReilly, Udemy, Pluralsight, Netflix/HBO… ?
Bonuri de masa ? Eu mereu imi cumparam carduri cadou de la Lidl/Kaufland pe ele ca sa stiu ca nu expira. La benefit systems trebuia sa iti tot cumperi bonurile de masa in fiecare an, daca uitai iarasi pierdeai banii.
Activitati distractive ? Exista o smecherie cu servicii vandute odata cu cazare ca sa se vanda diferite activitati cu taxe reduse, dar majoritatea erau mult prea scumpe ca sa merite.

Nu mai sunt angajat de aproape două decade

Best tools money can buy, orice ar însemna asta: hardware, software, periferice etc.

Chiar și lipsa chestiilor de genul ăsta le consider a fi un beneficiu :smiley:

2 Likes

Recent mi-am dat seama ca un buget anual pe care sa-l poti investi in tine (conferinte, cursuri, carti) e ceea ce imi lipseste.

2 Likes

Iti zic eu ce mi-as dori. Am Benefit System. Fuck that.

 1. WFH. Cu cat mai mult cu atat mai bine ca nu imi place la birou. Nici prin trafic. Accept 1 zi pe saptamana la birou. Tot ce e peste deja se incadreaza la on-site si pentru mine personal e un mare NU.
 2. Al 13-lea salariu / Bonusuri de performanta care chiar sa se acorde nu sa fie minciuna. Si bazate pe niste KPI masurabili de ambele parti, nu inventii.
 3. Abonament O’Reilly individual. Nu shared username/parola cu alti colegi. Daca O’Reilly e prea scump, accept si Manning. In schimb nu doresc Udemy, Pluralsight, Packt sau altele similare. Ori se da O’Reilly/Manning ori sa nu mai dea nimic ca mi le cumpar si singur.
 4. Buget anual pentru conferinte, carti, cursuri. Diferit de punctul de mai sus. Bugetul sa fie public discutat in companie si nu ascuns prin cotloanele pline de paienjeni ale intraneului local. Neaparat fie usor accesibil de fiecare, nu sa astepti 10 aprobari.
 5. Bonurile de masa sunt nice to have dar nu deal breaker.
 6. Asigurare medicala e ok sa existe. Prefer Regina Maria.
 7. 7Card, World Class, Bookster, CSR si alte tampenii pe mine sincer nu ma intereseaza.
6 Likes

Eu am cam asa

 • Beneficii la Benefit. Imi iau bonuri si pensie la pilonul 3
 • Pachet la Regina maria
 • Udemy business ca si platforma de e-learning. Poate sunt si altele
 • Posibilitatea sa lucrez cam 30 de zile pe an din afara tarii.

Or mai fi si altele, dar nu le-am folosit.

Imi platesc sala singur. 200 si ceva de lei pe luna la WorldClass nu mie se pare mult

1 Like
 1. Sa pot lucra la ce distruge cu adevarat business-ul, nu la probleme de genul “Butonul x sa-l facem mai lat ca asa zice Google”
 2. Sa pot implementa ce vreau eu, nu sa stau dupa nu stiu ce reprezentant al clientului care oricum nu va lucra niciodata cu aplicatia ce o dezvoltam. Stiu eu foarte bine ce avem de construit si in ce ordine.
 3. Sa am un om in echipa care scrie teste.
 4. Sa nu trebuieasca sa particip la meeting-uri in special cu oameni non-tehnici. Sa nu trebuieasca sa explic ca la prosti ce dezvolt. De fapt ar fi ideal sa existe o persoana capabila sa inteleaga arhitectura aplicatiilor scrise de noi si cu care sa am discutii de 5 minute maxim.
 5. Sa am timp sa scriu documentatia aplicatiilor si cei care o folosesc chiar sa o citeasca. Sa nu mai am parte de discutii “De ce merge asa? Pentru ca asa mi-ai zis sa o fac sa mearga acum 4 luni”.
 6. Sa pot da afara pe cine vreau din echipa. Asemenea sa pot angaja oameni care chiar vor sa munceasca.
 7. Ar fi fain sa am si eu 3 luni de concediu pe an ca ei.
 8. O Tesla. Doar asa. Ca de la faliment i-am adus la linia de plutire si apoi la profit peste toate asteptarile.

La compania unde prasesc eu au ales uponline.ro. Se aloca un buget lunar care intra in contul tau. Daca nu ii folosesti luna respectiva, se aduna. Din ce am inteles, perioada de expirare a creditului este de un an. Deci poti sa aduni si sa iti iei ceva care iti doresti.

Daca dorestio bonuri de masa, este automatizat, gen auto-renew la valoarea bonului X. Angajatorul trebuie sa incarce in platforma numarul de zile lucrate si asta e.

Sunt zile reglementate ( Pasti, Craciun ) cand poti sa iti incarci card cadou fara impozitare sau poti sa cumperi servicii gen condus defensiv.

E clar, tu vrei sa fi Elon Musk.
:grinning:

1 Like
 1. Fiecare angajat trebuie sa primeasca minim 50% din profiturile companiei impartit la numarul de angajati

Eu aici aveam in vedere cam ce se ofera ca beneficii in Romania daca ai CIM.

1 Like

Ar fi misto (sau ar fi fost ca acum bursa s-a cam dus in cap) actiuni la ceva firma tech pre-IPO care ar urma sa se listeze in urmatorii 1-2 ani.

Am uitat sa mentionez un beneficiu de care este plin Linkedin-ul, insa la care majoritatea managerilor din Romania spun ca NU: Saptamana de lucru de 4 zile.

Eu personal accept si formula 4 zile a cate 10 ore/zi. Ca sa iasa tot 40 de ore pe saptamana. ca altfel nu mai suntem colonie ok daca avem mai putine.

Nu dezbat aici daca e ok sau nu. Eu cu siguranta o sa iau in considerare orice oferta o sa am ce o sa includa beneficiul asta.

4 Likes

Si eu am colegi care deja cauta asta.

Am avut acest sistem, a functionat si nu, problema era ca unii isi luau diferit ziua libera. E.g. unii erau pe luni, altii pe vineri, sa nu mai zic nimic de joi.

In rest e ok, ai zile mai lungi (teoretic), dar daca iti faci serios treaba si de esti platit 8 ore si de esti platit 10 ore tot aceeasi munca o faci si stai peste program daca e necesar.

Si la mine este.
Este util, mai ales cand vrei sa plefi la sf saptamnaii din oras sau e prea luni.

2 Likes

Pai nu, trebuie cumva convenit la aceeasi zi libera pentru toti. Cum avem in ziua de azi sambata si duminica liber. Acum 50 de ani, sambata nu era libera. Cand au hotarat sa o faca, nu au zis: ah, pai Maricel vrea lunea libera…

Alta problema:
Multi lucreaza cu subcontractori (firme de outsourcing), care sigur nu lucreaza 4 zile. Deci ai o zi in care posibil aia nu pot lucra daca nu le oferi suport. (e.g. cade serverul de dev si nu e nimeni sa il reporneasca) Plus subcontractorii s-ar putea sa nu stea la meeting-uri dupa 6 de exemplu, tu inca intrii la meeting-ul ala pe 4 zile.

Plus, la romani nu prea functioneaza daca nu se odihnesc, majoritatea ar mai lua ceva munca part-time vinerea (sau tot weekend-ul) in loc sa se odihneasca. Cumva trebuie o cultura healthy cu 4 day weeks, altfel risti sa ai oameni care sunt epuizati chiar daca tu le dai o zi libera in plus.

ce treba are man? Poti avea in continuare on call rotation daca pica ceva. Iar pe contractori ce ii doare daca sunt platiti la fel?

1 Like

Pentru contractori e bine, dar un manager plateste 5-10 oameni sa nu faca mai nimic o zi fiindca nu e cine sa ii ajute daca toti isi iau aceeasi zi libera. Nu poti nici sa dai acces la lucruri critice subcontractorilor in anumite cazuri. Aici intra on-call, dar implica sa platesti in plus cuiva in loc sa ai 5 zile de lucru.

In it se castiga binisor, ma bucur mai tare la vinerea libera decat la maruntisuri gen :

 • asigurare sanatate
 • abonament sala
 • bilete tramvai
 • bilet la teatru
1 Like

Pentru mine mai de impact mi se par urmatoarele

Mai intai, total comp ok

 • base salary competitiv
 • options/stock/bonus ok - functie de maturitatea si tipul companiei

apoi:

 • contributii la pensia privata
 • asigurare medicala
 • wfh

apoi vin nice to haves:

 • abonamente la sala, cursuri, etc
1 Like