Bisnitarii programelor de mentorat in IT

mie mi se mare common sense ce ai scris acolo, nu e nimic nou

problema e ca in practica daca faci schema asta legala/fiscala sa treci de pe angajat pe contractor (PFA/SRL) ca sa iei inca 1-2-3 mii de euro in plus (care inainte se duceau pe taxe ca angajat) o sa ai o mare surpriza: nu poti face asta cu doar 1 client, vine controlul si iti zice ca defapt esti un angajat mascat si eviti taxele si iti da tie si clientului tau o amenda de nu-ti mai permiti concedii pe urmatorii 2 ani :joy:

asa ca grija mare cu cioara vopsita

5 Likes

Freelancer, contractor, consultant bla bla bla bla, la sumele alea ajungi dupa ani de experianta si mult mai important, dupa ce ai niste cunostinte(pile,relatii) bune.

Cristian Dascalu un tepar ordinar care are abilitatea de a spune o chestie din 14 propozitii.
Cifrele astea aruncate asa sa prinda la prostime e exact ce trebuie ca sa ia 10 fraieri si s-a facut cu banii.

Pana la urma lasa ca e ok sa existe pacalici ca el. Oamenii care pun botul nu vor ajunge sa fie programatori de calitate. In timp ce aia buni se chinuie singuri pe tutoriale de youtube cu indieni, fraierii care vor sa se imbogateasca peste noapte cauta scurtatura prin fundul lui Dascalu.

2 Likes

Fals. Și fals.

Toți cei pe care-i cunosc au ajuns acolo singuri, doi dintre ei având ~5 ani experiență.

1 Like

Asta am zis si eu, 5 ani de experienta nu se fac peste noapte precum cursul lui Dascalu, instant €5000. In 5 ani mai aduni si relatii, cunosti clienti buni. “Pilele” tot singur ti le faci, nu ma referam la pile gen clan politic.

1 Like

Sa inteleg ca 3000 de euro e o suma mare?

Sa inteleg ca exista o incredere mai mare in statul roman pentru gestionarea sistemului de sanatate si de pensii?

Pai nu ziceai tu ca este superb la noi? :troll:

Depinde.

Te raportezi la salariile din București? Vaslui? Cluj? Constanța? Giurgiu?

Te raportezi la salariile din România? Vestul Europei? US?

Exista niste criterii pe care le-am mai pus pe-aici. Daca ai orarul tau, nu lucrezi la clientul ala unic, lucrezi cu PCul tau (etc), nu indeplinesti criteriile de dependenta, asa ca nu se poate da amenda.

Un link gasit la repezeala: Cele 7 criterii ale unei activitati independente, pentru PFA. Cum te organizezi ca să le poți respecta (startupcafe.ro)

1 Like

E interpretare care se rezolvă în instanță din câte știu când vine vorba de SRL. Fiscul va încerca dar nu înseamnă că va reuși.

Problema asta apare la PFA-uri când ca PFA lucrezi în sediul ‘clientului’ 8 ore pe zi. Pentru ăia s-a inventat legea. La SRL-uri nu prea am auzit de faza asta.

Eu de ex. lucrez cu un singur client din SUA prin SRL, ce poate să-mi facă, să-mi zică cum că trebuie să mă angajeze americanii de fapt? :))

În multe domenii nu doar IT, sunt multe firme care lucrează exclusiv pentru un singur client 2-3 sau mai mulți angajați. Au sediul, biroul și toate separat de clientul unic, și n-am auzit niciodată să fie probleme.

Eu nu vreau să aud nimic din gura lui până nu știu că a făcut asta cel puțin 5-10 ani pe banii care vorbește.

El doar a citit și redă experiența altora. A fost freelancer pe ici pe colo, dar n-am văzut nici un proiect la care să zică ce a făcut, cât a făcut, cum a făcut. Stă într-o garsonieră și o arde hipsterește că el nu are nevoie de mai mult, când de fapt el nu vede banii ăia decât la alții pe youtube.

Banii sub formă de Contractor îi faci cum ziceau colegii de mai sus. După 10-15 ani de experiență solidă în spate, când o firmă te vrea pentru expertiză, nu pentru crunch-ul de zi cu zi. Pentru aia își plătesc angajații.

Eu știu un exemplu concret, o firmă mare românească, cu peste 50 de angajați, avea nevoie de o soluție foarte foarte specializată, și au căutat contractori care să facă munca aia. Au găsit 2 experți pe nișă, 120,000 EUR pentru 6 luni (2 sau 3 persoane parcă erau), au dus proiectul cap coadă, și aia a fost.

Ăștia sunt contractorii de care vorbește el, dar el vinde gogoșii ăștia celor de 23 de ani cu 0 experiență, ce să mai zic de expertiză (sunt lucruri complet diferite, suntem conștienți, nu?).

E fix ca ăia care vând cursuri Amazon promițându-le 10k pe lună celor care n-au vândut în viața lor un produs, când nici un angajat pe wall street poate nu face 10k pe lună.

Zice jumătăți de adevăruri pe post de ‘hook’ ca să prindă lumea momeala, dar vinde snake oil.

10 Likes

Bai e. Cam pe oriunde. Nu e maxim, nici măcar p99, dar e pe undeva sus. Au si cârcotașii de pe Reddit dreptatea lor când zic de bula din IT.

1 Like

Da. Atat timp cat e posibil sa fie angajare mascata din care se platesc taxe mai mici.

Nu. Exista criterii clare pentru asta. Nu le indeplineste.

  1. Ei sunt acolo, el lucreaza aici, la sediul lui, pe care el l-a decis. La ore decise de catre el, nu e obligat de client sa lucreze 8 ore cand e program de lucru in US.
  2. Desi lucreaza pentru un singur client, nu e fortat de nimic sa lucreze doar pentru un client, e alegerea lui.
  3. Riscurile ii apartin. Daca i se strica calculatorul, e problema lui. Daca are un incendiu la locatie, e problema lui. Daca se imbolnaveste, e problema lui.
  4. Lucreaza cu mijloacele lui, calculator, energie electrica, birou, locatie, etc.
  5. Lucreaza utilizand capacitatea intelectuala proprie.
  6. Criteriul cu ordinul profesional probabil nu e aplicabil.
  7. Daca are o forma ce legal ii poate angaja si pe altii si nu exista nici o prevedere in contract ca nu se poate folosi de catre altcineva pentru proiecte, indeplineste si criteriul asta. Legea e cu ‘libertate’, nu cu ‘obligatie’.

Legea zice sa indeplinesti 4 din 7 criterii, in mod normal se indeplinesc cel putin 6.

2 Likes

Doamne ajuta dacă ANAF poate forța o firmă din SUA să mă angajeze a doua zi am plecat :))

1 Like

Eu ma mir cum de nu exista solutii la cheie de firma cu contract de partneriat egal cu contractul de munca cu angajatorul curent ca sa reduca din taxe sau chiar sa negocieze contractele in locul tau la nivelul pietei.

Ar putea fi o afacere daca stii drept si economie.

Eu ce vad ca problema in a avea propria firma si ‘contractor work’ e standardizarea ISO si diferitele traininguri/certificari GDPR. Daca vrei bani multi ai nevoie de tot felul de hartii/audit cu firme mari altfel nu pot semna cu tine si hartiile costa mai mult ca taxele. Iar cu SUA, China nu stiu cati dintre noi vor sa lucreze direct.

Chiar recent am avut o discutie pe tema asta cu cei pentru care lucrez - Germania.

Tax adviser-ul lor le-a zis sa ma angajeze (necunoscand detaliile, se pare), exact pe teama ca e ‘angajare mascata’. A trebuit sa le explic si lor ca nu e cazul, doreau chiar sa deschida filiala in Romania pentru asta :slight_smile: (asa e legea, daca o firma vrea sa angajeze pe cineva aici).

Cu China nu, dar cu USA nu e mare filozofie. Inca ai si avantajul ne-complicarii cu tot felul de chestii legate de TVA.

Germania e în UE, teoretic te-ar putea angaja, dar fără domiciliu în Germania nu văd cum.

Dar oricum, e cum ai zis tu. Nu locuiești în Germania. Nu prestezi munca la sediul lor. Nu folosești echipamentele lor. Ești clar contractor, nu angajat.

În general Tax advisors ăștia (ca și contabilii) sunt de 2 feluri. Ori cei care știu legea și nu le e frică să se ia la trântă cu statul, ori fricoși care nu știu legea și se tem și când bate vântul în direcția lor. Ăștia te forțează să fii preventiv în așa hal încât să nu cumva să riște ceva.

2 Likes

Tax advisorul ala avea dreptate. Angajarea mascata e o temere oriunde.
Dar noi doar suntem romani, nu? Stim noi mai bine.

Tax advisorul NU avea dreptate, iar asta cu legea în mână. Aici nu e vorba de român sau nu.

Omul nu e nici măcar în aceeași țară, are entitate juridică de sine stătătoare, echipamentele proprii, nu folosește echipamentele firmei respective, nimic. Chiar nu se apropie deloc de angajare mascată.

Doar că gata, dacă ăla e neamț și noi suntem români, automat ăla e mai deștept și noi suntem mai proști.

Cu mentalitatea asta paranoică în care nu ne știm drepturile și legea suntem numa’ buni de muls.

Nemții chiar nu sunt exemplu bun aici, nu uita ca Deutsche Bank e considerată una dintre cele mai corupte bănci din lume, și are o parte bună din vina pentru crash-ul din 2008. Ca să nu mai zic că e una din bancile de top în spălarea de bani pentru personaje dubioase.

Așa că faptul că un neamț a zis ceva nu înseamnă automat că are dreptate.

Au o cultură generalizată de corupție, fapt știut de toată lumea:

8 Likes

Nu. Nu avea. Nu cunostea detaliile. Si se pare ca nici tu nu le cunosti.

Nu indeplinesc conditiile pentru angajare mascata.

Apropo de Deutsche Bank: Deutsche Bank Research: Tax home workers ‘to help those who cannot’ - BBC News Au dat-o in comunisme. Ce si-au zis ei, sclavii au mai multi bani acum ca lucreaza de-acasa, hai sa-i jefuim mai tare.

1 Like