Blake The Onshore/Offshore Programmer

O lectură interesantă despre cum angajatorii își pierd încrederea în muncitorii remote:

https://jelinek.io/blake-the-onshore-offshore-programmer/

6 Likes

am citit ieri in metrou
oribila practica !

Seriously ? Exista oameni care accepta asa ceva de la programatori ?

“He refused to use the company supplied Macbook.” - se vede de la un km distanta ca e vorba de un speculant care si-a cumparat certificate de pe internet, a invatat raspunsurile la intrebarile de interviu si a avut noroc. Eu zic ca isi merita soarta acesti oameni, sa angajeze intai pe cineva cu putin cap la HR.

Din cate inteleg nu e singurul care n-avea legatura cu ce ar fi trebuit sa faca.

Doar pentru că nu a vrut să folosească un anumit OS? :slight_smile: Sper că realizezi că e ușor absurd. Eu de exemplu n-aș putea lucra eficient pe mac și ar dura mult să mă obișnuiesc; sigur, m-aș obișnui în final, dar poate că n-aș forța programator pe un sistem nou/necunoscut atunci când (poate) sunt în întârziere…

Nu a vrut sa foloseasca laptop-ul fiindca credea ca au ceva sistem de monitorizare a activitatii. Nu o sa vezi programator ruby on rails care sa nu saliveze cand vede Mac OS X, e practic cultura lor. As fi inteles daca era vorba de Java, de .NET, de C++, dar RoR ?

Practic fiecare tutorial/articol despre RoR e o reclama la Mac OS X si vine cineva si imi zice ca ii e necunoscut.

nu poti sa dezvolti folosind Ruby on Rails in Windows sau pe o distribuite de Linux ?

este cam offtopic acest raspuns !

pps: mai are un articol despre Fraudulent Coder !
https://jelinek.io/the-fraudulent-coder/

Pentru programatorii care traiesc in SUA si nu numai, e un bun articol de propaganda “Nu angajati remote straini, ca e naspa rau!”.
Cum naiba au avut aia atata timp si chef sa faca pe Sherlock Holmes sa faca atatea investigatii?
Daca ala nu facea treaba buna, de ce nu l-au dat afara mai devreme? Nu cumva le-a convenit pretul derizoriu de mic? Cu toate problemele care le-au avut, sentimentul meu e ca le-a cam convenit…

Daca ala avea pe unii care munceau pentru el, stiu ca suna grav, dar chiar conteaza? Mie mi-ar placea sa platesc un om si de fapt sa fie vreo 10 hamsteri care muncesc. Rezultatul e important.
In plus, o mare parte problemele legate ca ala nu muncea sau muncea prost, s-ar fi putut intampla si daca lucra on site. Am vazut cazuri. Faptul ca vii la servici nu inseamna aproape nimic in programare.
Articolul ala e bullshit.

3 Likes

Pe Linux da. Pe Windows mai slăbuț, e o chestiune de timp până dai de vreun gem incompatibil.

Păi l-au ținut trei luni, din care una a fost „bolnav”.

Oarecum asta a fost și părerea mea, dar ia în considerare și faptul că omul locuia în US, deci nu putea avea prețurile chiar atât de mici.

Deși nu cred că e cazul, s-ar putea să fie situații în care da, contează (e.g. parcă n-ai vrea ca niște necunoscuți să aibă acces la datele utilizatorilor tăi)

OMG.

Let me share you my story of how bad is to hire a remote developer.

Knowing the only nation that is good with „tech stuff” we found an Indian dude. Why? Because all the Romanian, Russian, Ukrainian, Bulgarian, Croatian actually work, know English and are pretty much the usual guys who get things done.

Since this post isn’t about that, yeah, we found an Indian dude.

We initially thought coming up with excuses is normal and we treated him like the usual Romanian, Russian, Ukrainian, Bulgarian, Croatian guy. But we knew he wasn’t, otherwise how could we complain about all remote developers?

Anyway, short story, he didn’t work much. If we’ve hired a normal Eastern European, or Westerner or anything from Moldova to the West (Hell, we could’ve went to Georgia and be fine), we wouldn’t had this problem, but, again, this is about writing articles having an impact, doesn’t have to do with programming at all.

Besides, did we mention we do Ruby on Rails and we use Apple products? So you understand how high (figuratively speaking, we actually do a lot of drugs) we are from a technological point of view, of course.

Of course, we left the dude to „develop” for 3 months, because we are completely politically-correct. We wouldn’t expect an Indian dude to try to cheat out of work and do everything (that we already know Indian dudes do) in the book to circumvent actually working.

I mean, the work this Indian dude put in not working… It was a damn lot! He worked more not working than it would’ve actually took to do the silly Ruby on Rails (on a Macbook - did we mention we use Apple products?) tasks.

So, yeah, tell those stupid remote workers they are stupid from the start and don’t get yourself fooled.

P.S. We were paying like $8/hour (it doesn’t matter he lived in the US, H1-B meaning poor idiot person, throw him $5 and you’ll be his God) which should be about 2 apartments per hour in India, right? Those f-ers are so poor and stupid. Why aren’t they rich like us? Cause they are stupid.

P.P.S We have iPhones and Macs because we are so good developers. Linux? Never heard of it.

5 Likes

Pai asta l-a facut pe indian si mai atractiv. Ieftin si mai sta si in SUA? Ce afacere!
Unii isi merita soarta si apoi cand se ard, incearca sa arunce vina si gaseasca totu felu de povestioare de genu’ asta. Asta presupunand ca povestioara aia e chiar una reala. Chiar si daca e, mi se pare bullshit din diverse puncte de vedere.

Si daca programatorii lucreaza on-site, vin la birou, le dai access la datele personale ale utilizatorilor tai?

E o impresie falsa ca programatorii care i-ai angajat si vin la birou sunt de “incredere” comparativ cu aia care sunt remote. Asta face parte din psihoza sefilor.
Stiu pe unul, sef, care nu-i placea ca unii lucrau remote, si a facut o remarca de genul “Pai daca eram fata in fata, era altceva” in conditiile in care el, seful, era un mare idiot in felul in care trata si vorbea cu oamenii din echipa sa. Fac pariu ca daca nu se lucra remote, mare parte din echipa ar fi plecat.

2 Likes

Nici mpj nu e fanul unei echipe in birou cu oameni remote, ori total remote, ori total local.

Sa stii ca din toata treaba asta compania iese mai nasol decat respectivul. OK, omul ala e un dubios care incerca sa fenteze un sistem, si nu i-a mers. Dar si compania a angajat pe cineva ca senior, dar deabia dupa 2-3 luni si-au dat seama ca abia stia RoR? Ce fel de proces de interviu aveau? Ce fel de alte procese interne aveau de au lasat toata treaba asta sa stea asa?

7 Likes

Așa-s toți managerii. Au programat ceva cândva, au văzut că nu e de ei și au început un business. Și îi păcălesc toți.

E plin Upwork-ul de genul ăsta de povești.

Pe mine mă deranjează arongața americanilor. Au suficienți absolvenți de CS care nu-și găsesc de lucru, dar indienii sunt mereu angajați. „Normal”. E mai eficient să dai $20 000 pe an față de $120 000.

Dar când vin să comenteze că de ce Rajeet nu face treabă și trage pe toți în piept. Jeez, câtă aroganță.

1 Like

M-am straduit să citesc tot textul. Mi se pare cea mai trasă de păr poveste pe care am citit-o vreodată :slight_smile:

3 Likes

@RedGuard Tu te tot legi de american si indieni, dar nici firmele de la noi nu angajeaza remote. Sunt aceleasi preconceptii, Gigel si Ionel trebuie sa vina la birou sa programeze, altfel nu e firma serioasa (pai la ce-am mai cumparat masa de ping-pong de 250E, nu?). Si cand stai sa te gandesti la hoardele de programatroci din firmulite, firme si multinationale, in care se perinda mii de studenti care pleaca la firma vecina cum isi gasec plus 100E la salariu, si ramane un soft vai de steaua lui, fara leadership, unde toti programatrocii toarna smoala si vai de ala care vine urmatoru’. Dar nu, e important sa avem o hala plina de oameni care se uita la ceas sa se faca ora 5 (desi, cine pleaca la 5 fix, ntz ntz nu e bine de el, daca-l vede sefu’…)

2 Likes

Back to the topic:

Deci cum? Desi aveau un policy clar, fundamental, indianul a facut pipi pe policy-ul lor din prima zi, si compania a acceptat, cu tot CTO-ul lor, si cu tot 2FA VPN-ul lor? LOL
Pai daca ei lucrau numai cu masina data de companie, inseamna ca aveau si restrictii la ce masina se poate conecta in reteaua lor, deci, ce sa inteleg? S-a facut o exceptie, compania si-a modificat setarile de securitate?

Ce vrea de fapt sa se inteleaga? Cat de binevoitori au fost ei cu indianul ala si indianul le-a tradat increderea? Ma intreb daca cel care a scris isi da seama ca de fapt se face singur de kakao, in special compania lui. Sunt diverse motive care-mi vin in cap, incepand cu interviul dar ma gandesc si la companiile pentru care ei dezvolta diverse proiecte.

Oh noes.

3 Likes

Again, România are 110 000 de oameni în IT, din care poate 45 000 sunt programatori. Cine știe câți au terminat o facultate din ăștia? Poate 60%.

Iar apoi tot ce se face în România e outsourcing, multe firme lucrează pe $15-$20/oră din care au de plătit și contribuțiile la stat, și spațiu, și contabilitatea/secretara/curățenia/electricitatea/net-ul/scaunele alea de 200 de lei care se strică în 3 luni.

Așa că oamenii ajung la sume fabuloase de $6 - $8/oră, de râd indienii de ei.

Eu mereu am susținut ca lumea să facă freelancing. România oricum are oameni de nici 0.01% din necesarul vestic nu acoperă. Iar indienii sunt 90% ca Blake ăla.

Păi indianul meu plătit cu 3000 de euro pe lună nu zicea: We must implement design patterns. Ok, întreb, care din ele? Nu contează, trebuie să avem design patterns în aplicația noastră.

Iar restul, dacă nu copiază codul de pe Stack, scriu programe ca în liceu, cu variabile a, b, i, array, etc.

Freelancing nu e tot outsourcing?

Revenind la on-topic: nu pricep ce concluzie se poate trage din articolul ala, caci nu prea are sens. Autorul recunoaste ca din prima zi indianul nu a respectat regulile fundamentale de lucru ale companiei. Dar ei au acceptat. Deci ce sens mai are ce s-a mai intamplat apoi? Restul e telenovela, cu Sherlock Holmes forensic investigator care dibuieste pe indianul care e de fapt agentul Smith si clonele sale :male_detective: :male_detective: :male_detective:

4 Likes

Din articol se înțelege:

  1. Dacă vrei să fii developer meseriaș, lucrează pe Mac.
  2. Dacă nu faci Ruby on Rails, nu exiști.
  3. Ei sunt cei mai politically-correct oameni de pe planetă.
  4. Ei fac programare serioasă, chiar dacă să dispari de la serviciu o lună e perfect ok, să nu vii la lucru e perfect ok, să nu ții cont de nici o regulă e ok. Ei au sprint-uri și faci warm-up meetings dimineața. Dar dacă nu participi, e ok.
  5. Deși știau că indianul nu are nici o tangență cu programare, ei îl luau în serios de ce vestici care nu discriminează sunt.
  6. De ce politically corecți erau, puțin spionaj al vieții personale e perfect normal. Să accesezi un sistem informatic care nu e al tău plus conturile unei persoane e, de asemenea, super ok, că era omul indian. Woops!
  7. Cum au scăpat de indian, pac, au luat numai developeri buni care își fac treaba fără cusur.

P.S. Freelancing înseamnă să iei tu ăia $20/oră. Nu să treacă prin ceva firmă și ție să îți rămână $8.
P.P.S De la anul cică scad taxele pe PFA :smiley:

Later: Mai știți vreo activitate plătită înafară de programare unde șeful să te scuze că nu lucrezi o lună întreagă? Întreb pentru un prieten. Dacă pleacă o lună de-a lela să facă plajă garantez că va fi la fel de indian și el la chip.

2 Likes

Din experienta proprie multi indieni cu care am lucrat si (lucrez inca din pacate) ce-i drept au probleme grave. Multi sunt foarte nesimtiti. Dar nu putem generaliza, caci exista un contra exemplu intotdeauna, si daca vrem sa fim corecti, sunt destui romanasi la fel de “buni” si cu aceleasi probleme. Rasismul chiar n-are nici un fundament mai ales cand e vorba de programare. Poti avea infirmitatea lui Stephen Hawking, nu conteaza decat ce cod ai facut commit.

Revenind la remote work: Lucrul remote e un “animal” interesant si diferit. Are multe neajunsuri, dar marea majoritate sunt pentru developer (suprise!), nu pentru companie. Compania are foarte mult de castigat, pe diverse planuri. Trebuie experienta atat pentru companie sa stie sa conduca o echipa remote (ce e interesant e ca chiar obliga pe unii sefi sa fie mai coerenti), dar pentru developer o sa aiba surpriza sa descopere dupa ceva timp, ca totusi era mai “mijto” cand se ducea la job, iar acum s-a trezit ca are diverse challenge-uri, in special de ordin personal. Nu neg ca lucrul remote are si beneficii pentru developer, ar trebui de exemplu sa insemne mai putin stres. Teoretic. Lista de task-uri din JIRA si deadline-urile raman aceleasi, si daca esti la birou in New York, Manhattan si daca esti remote intr-o garsoniera comfort 2 in Bucuresti, Ferentari. Cand iti bati capul cu ce abordare si arhitectura mai putin evidenta alegi la un task, nu devine cu nimic mai usor daca esti la etaju 45 pe 641 6th Ave in NY.

1 Like