Bootstrap - potrivit pentru incepatori?

De curand am inceput sa lucrez la un proiect folosind Bootstrap, dar dupa ce am “scanat” documentatia si am inceput sa lucrez la proiect, am intrat in ceata.

Pe Internet vad ca se promoveaza ca un tool care iti usureaza munca, dar eu gasesc dificil sa caut/memorez clasele pentru anumite task-uri si chiar sa fac lucrurile basic, pe care cu css simplu le fac mult mai rapid.

Stiu ca exista o curba de invatare, de aceea m-am gandit sa fac acest topic.

Se investesc timp sa invat sa folosesc Bootstrap sau sa continui cu plain CSS si sa inteleg conceptele din spatele framework-ului?

1 Like

Sună ca și cum ești pe punctul de a folosi ceva pentru că e la modă, nu pentru că ai nevoie :smile:

2 Likes

Cred ca e mai important proiectul decat nivelul tau de experienta.

Din punctul meu de vedere Bootstrap vine si cu multe lucruri inutile, iar in functie de proiect si de cat ai nevoie din Bootstrap uneori e mai simplu sa scrii CSS-ul de la zero.

Fiind si eu incepator, mi se pare mai util (din foarte multe puncte de vedere) sa imi scriu singur codul.

1 Like

Tintesti sa devii competent, sau tintesti altceva?

1 Like

Eu sunt mare fan bootstrap, dacă se poate l-aș folosi în orice proiect. Dar evident nu se poate fără să îmi scriu și eu CSS customizat peste (fișier diferit evident).

M-am apucat acu ceva timp să îl învăț pe un prieten programare (@alexaly999), a făcut niște cursuri HTML/CSS pe codecademy și când ne-am apucat de practică l-am învățat să folosească ceva elemente din bootstrap. Lui i se pare foarte ok să folosească componente web făcute de alții foarte ușor, meniuri, butoane, panouri, etc, și am văzut că se descurcă și cu bootstrap și cu CSS scris de el, nu-i problema

Și eu recomand bootstrap pentru orice începător, desigur trebuie să înveți și css. Recomand bootstrap pentru că poți face un website responsive foarte ușor, pentru că ai aproape tot ce e nevoie într-un website. (părerea mea)

1 Like

Sa ajung la un nivel intermediar, sa inteleg sistemul lor de aranjare in pagina, sa cunosc si sa inteleg clasele principale, mai pe scurt sa pot folosi framework-ul cu usurinta, nu chinuit ca acum.

Nedumerirea mea este daca merita sa investesc timpul invatand cum sa folosesc aceasta unealata sau ar trebui mai intai sa inteleg si sa folosesc css chior?

Nu merită.

De ce ai investi timp pentru a învăța ceva care nu oferă nici o garanție că va fi în zonă peste doi-trei-cinci ani și care este doar un layer extra peste ceea ce va fi în zonă peste cinci ani? :smile:

Cred că ar fi mai util să dezvolți tu ceva similar componentelor din BS (pornind de la grid până la componentele de JS). După ce ai dezvoltat aceste componente vei cunoaște suficient JS și CSS pentru a putea folosi BS/Zurb/Etc. fără nici un fel de probleme.

4 Likes

Mie mi s-a parut dificila partea de aranjare in pagina. De ex am obs acel padding stanga dreapta a unui div cu clasa row, pe care daca nu-l vreau trebuie sa fac eu alta clasa.

Asta a fost o problema minora pt ca eram la inceputul proiectului, dar daca era ceva mai subtil pierdeam ceva timp(si cand esti incepator putone lucruri sunt evidente).

Ce mi s-a parut usor de folosit a fost partea de design, totul arata frumos, dar dupa acel prag trebuie sa studiezi la modul serios documentatia.

Poate ma insel, din aceasta cauza am si facut acest topic.

Am inteles, multumesc de raspuns!

Eu nu vad nimic complicat in Bootstrap, cel putin atata timp cat stii CSS la un nivel decent. Oricarei clase ii poti vedea “modul de functionare” uitandu-te la proprietatile css pe care le are. De exemplu, daca te uiti la clasa “row”, o sa vezi ca are are doar “margin-left: -15px; margin-right: -15px;” Ceea ce inseamna ca nu e deloc un element indispensabil, ci doar iti anuleaza padding-ul, dat de clasele col-*. Asa poti proceda cu fiecare clasa, vei vedea ca daca analizezi css-ul, nu e deloc complicat. Sa nu uiti ca multe clase, sunt doar pentru design, ci nicidecum pentru a functiona responsive.

2 Likes

Mie mi se pare simplu, il folosesc la aproape toate proiectele pe care le am. Probabil contine mult mai mult decat am eu nevoie, dar de ce as scrie o clasa de la 0 cand o am la indemana ?

Sau poți începe cu ceva mai “basic”, cum ar fi http://purecss.io/.

3 Likes

Vad ca nu a folosit nimeni termenul de Portabile sau Mobile etc. Incercati sa faceti o pagina responsive pentru mobile si pentru pc doar din HTML si CSS, dupa 8 ore de munca la ceva ce sigur nu merge in totalitate vine cineva si iti arata ca putea fi facut in 20-30 min perfect functional cu bootstrap :smiley: . (un carousel (slideshow) in 5 min perfect asezat cu totu :smiley: )

1 Like

Tind sa fiu impotriva. Motivul?

Adica ok, ai invatat suficient de bine CSS incat sa stii ce face fiecare chestie din boostrap, la o aruncare de ochi peste cod? Bun, acum poti incepe sa folosesti Boostrap pentru ca este cross-browser. Nu intelegi CSS-ul suficient incat sa stii ce face boostrap-ul, la o aruncatura de ochi peste CSS? Ok, poti folosi Boostrap la un site sau doua, daca esti in graba, dar fara a intelege CSS-ul cum trebuie, nu ajungi nicaieri, fiindca poate te ajuta pe termen scurt, dar pe termen lung iti pune multe piedici.

Also, arunca un ochi aici:

Link catre playlistul de pe youtube.

[quote=“Cristany, post:11, topic:1959”]
dar de ce as scrie o clasa de la 0 cand o am la indemana ?
[/quote]Fiindca uiti sa o scrii? Daca nu scrii alt CSS, in afara boostrap-ului, ajungi la situatia in cauza.[quote=“Bone_Mihai, post:13, topic:1959”]
dupa 8 ore de munca la ceva ce sigur nu merge in totalitate vine cineva si iti arata ca putea fi facut in 20-30 min perfect functional cu bootstrap
[/quote]Again:

Discutie: Cum funcționează Flexbox (Joc) - #2 de iamntz
Playlist: https://www.youtube.com/watch?v=Vj7NZ6FiQvo&list=PLu8EoSxDXHP7xj_y6NIAhy0wuCd4uVdid

n-am stat sa citesc toate raspunsurile, dar pentru incepatori recomand css curat. daca inveti css n-o sa ai nici o problema sa inveti un framework

1 Like

Ai citit restul răspunsurilor de aici?

Ca o paralelă, uite-te pe câteva cursuri de chitară pentru începători (pe youtube). Vei observa că majoritatea insistă pe aim for accuracy, not for speed. Și este valabil pentru orice domeniu unde ai de învățat ceva. Alți termeni cu același înțeles: baby steps sau kaizen.

1 Like

Vreau sa punctez ca discutia Bootstrap VS plain CSS mie personal mi se pare la fel ca discutiile framework VS plain code.

In general, de ce sa reinventam roata cand avem un framework/librarie care face ce avem nevoie ? Ca sa nu uitam cum se reinventeaza roata ?

In cazul de fata, de ce sa reinventam roata cand bootstrap face ce avem nevoie in anumite situatii ?
Si aici vreau sa subliniez “in anumite situatii”. In situatia unui incepator eu sunt de parere ca este mai bine sa foloseasca bootstrap, ca sa nu reinventeze roata, si ca sa mareasca viteza de dezvoltare, astfel mentinandu-si si motivatia.

Si pana la urma discutia se rezuma la a folosi unealta potrivita pentru proiectul/task-ul potrivit.
Ca incepator nu ai cum sa stii ce unealta este potrivita pentru ceva anume pana cand nu esti familiarizat cu uneltele disponibile, deaia cred ca incepatorii ar trebui sa se concentreze pe a experimenta cat mai multe unelte/frameworkuri/librarii/limbaje.
(Doar niste pareri.)

1 Like

Daca asta ii demotiveaza, atunci ce o sa faca atunci cand o sa dea de un bug pe care oricat ar incerca nu il pot rezolva, fiindca o sa stie framework-ul foarte bine, dar nu o sa stie arhitectura suficient de bine?

Ok, acum ar intra in discutie si Electron/NW.js vs. native development, insa chiar aici este problema: unealta potrivita pentru proiectul potrivit nu mentioneaza si timpul potrivit. Electron/NW.js e bun, insa nu-ti ofera acelasi nivel de acces la OS-ul host, precum codarea pentru acel OS, insa scurteaza timpul si complexitatea.

TL;DR: Unealta potrivita la proiectul/task-ul potrivit si la timpul potrivit.

Bootstrap e overkill in multe proiecte. Mai ales in lucruri dezvoltate de un incepator.
Si ghici ce trebui sa stii pentru a selecta doar partile ce iti sunt utile din Bootstrap? Exact, CSS.
Si de ce Bootstrap si nu Foundation sau Skeleton sau etc.

Da, e usor de folosit. Da, poate fi util, atunci cand stii cat de cat ce faci.

Eu am ramas cu impresia ca framework-urile/librariile sunt chestii foarte utile, dar folosite de oameni care stiu deja ce fac. Lucruri ce iti usureaza munca, iti ofera rapididate. Dar asta presupune ca deja stii limbajul din spate.
Altfel doar memorezi niste chestii si nu intelegi cum/de ce se folosesc asa.
Poate parea util pe termen scurt, dar e distructiv pe termen lung. Si astfel vezi oameni cu multi ani de experienta, dar care sunt la nivel de junior defapt.

5 Likes

Sunt de acord cu tine, hai sa punem problema altfel… De ce folosim Photoshop cand practic poti face totul din Microsoft Paint ? …aaaa pentru ca iti usureaza timpul de lucru si practic ai multe efecte/unelte prestabilite.

Sunt de acord. Oare clientul stie munca depusa (sau macar il intereseaza )? sau il bucura un rezultat rapid (vesnicul DEADLINE)? [quote=“Sapioit, post:14, topic:1959”]
nu ajungi nicaieri, fiindca poate te ajuta pe termen scurt, dar pe termen lung iti pune multe piedici.
[/quote]
Pe termen scurt e tot ce are nevoie un incepator sa ii prinda gustu sa inteleaga si sa il faca sa vrea… Ce poate fi mai dificil pentru un incepator decat sa vada un text document cu un cod… fara sa stie ca exista unelte care ii simplifica munca si il ajuta sa inteleaga ce face codul. Varianta 2 : Intri pe freelance si gasesti un proiect frumos sa transformi un PSD in HTML si sa fie responsive :smiley: si zici… hmmmm muncesc 3-4 zile valoreaza cam 100$ … si vine altu iti ia proiectul pe 20$ si il face in 8 ore