Building a Hackintosh

La un moment dat - prin 2007-2008 - am cochetat cu Hackintosh. Atunci mi s-a părut cel mai tare OS, dar am început să mă lovesc de tot felul de decizii dubioase de design și funcționalitate: resize la ferestre doar dintr-un singur colț (dar s-a schimbat acum un an parcă), nu puteai face merge la două foldere (dacă vrei să muți un folder într-un loc unde ai un alt folder cu același nume ca primul, un folder se ștergea), sistemul dubios de ferestre (cmd+tab pentru a schimba între aplicații, după care cmd+`; dacă apăsai cmd+h îți făcea minimize la fereastră, pentru a face restore la o fereastră era o combinație de genul cmd+tab urmat de un alt+cmd parcă) și, mai ales: ce face butonul + din bara de titlu? Să nu mai zic nimic de accelerația ciudată a mausului!

Plus faptul că era hackintosh însemna că nu puteam face update la sistemul de operare dacă nu apărea un patch, trebuia să caut drivere pentru placa de sunet sau cea de rețea șamd.

Dar știu oameni care au schimbat definitiv sistemul de operare. Știu și oameni cărora le place OSX.

Prin urmare, niște unii s-au gândit să facă o listă cu componente ce sunt compatibile cu OSX:

http://www.tonymacx86.com/446-building-customac-buyer-s-guide-october-2014.html

Și o discuție aici: https://news.ycombinator.com/item?id=8578172

De ce ai face un hackintosh?

  • Nu e nici un secret că Apple are produse scumpe.
  • Cu aceiași bani (sau chiar mai puțini) poți avea mai multă putere de calcul
2 Likes

Mi-am facut primul hackingtosh prin 2010, inca am un sistem facut, destul de puternic, intr-o carcasa mica + 2 monitoare.

Recent am ajutat un prieten sa-si faca, si era foarte interesat de “frate da’ merge Dota 2?”, raspunsul este “da, frate, merge si Dota 2”

2 Likes

Oamenii se împart în 10:

  • cei ce văd PC-ul doar ca instrument potrivit pentru distracție (jocuri, filme)
  • cei ce văd (și/sau) folosesc PC-ul ca obiect al muncii :wink:
1 Like

Mi-am instalat si eu Mac OS acum vreo 2-3 ani pe laptop apoi si pe PC. Nu mi-am cumparat special un sistem pentru a-l instala, dar cred ca m-am chinuit in jur de o saptamana pe laptop si un weekend pe PC. Mergea destul de bine, dar nu m-am putut obisnui cu shortcut-urile specifice Mac OS… mai tarziu am vandut si laptop-ul si PC-ul si nu l-am mai instalat pe ceea folosesc acum, dar… acum vreo luna am gasit niste tutoriale cum sa instalezin Mac OS 10.9 cred in VMWare, sau VirtualBox si chiar aveam nevoie pentru niste teste intr-un iPhone/iPad simulator asa ca m-am apucat din nou. Mi-a luat in jur de zi, si am reusit sa-l instalez in VMWare. Nu pot sa zic ca merge brici, dar merge, pentru ce am eu nevoie imi ajunge :slight_smile:

Uitati si cateva linkuri pe care le-am salvat in Evernote, in timp ce cautam si experimentam:

1 Like

Cred că am încercat Hackintosh doar o dată, și am abandonat după câteva ore de căutat drivere. Prin facultate m-a prins ușor microbul cu Linuxul (când am căutat să-mi compilez driverul de nvidia o săptămână ca să pot face Compiz-ul să meargă).

Între timp am mai auzit o poveste de la un prieten care programa în Objective C la firmă, și când au angajat un coleg nou au încercat să-l pună să lucreze pe un Hackintosh în perioada de probă. După 2 zile au comandat un Mac, cică nu era utilizabil.

În timp am făcut switch-ul aproape complet Linux. Folosesc Linux Mint Debian Edition (engine grafic Cinnamon) și la lucru un MacBook Pro. Ca developer prefer Linux dacă este posibil (shortcut-uri pe tastatură la orice), însă sunt conștient că dacă l-aș pune și pe MacBook aș pierde jumătate din autonomia bateriei și nu e chiar fain. Plus că unele aplicații care-mi trebuie nu mi-ar merge (Excel)

Așa că pe PC acasă lucrez pe Linux, la lucru pe OS X. Primele impresii despre OS X le-am comentat deja pe blog.

@balazs: am încercat și în Virtual Box și în VMWare; în ambele se mișcă în ultimul hal, inutilizabil pentru ce aveam eu nevoie (adică tot emulatorul ios)

@Luxian: un hackintosh bun este cel puțin la fel de utilizabil ca un mac… nativ. Este bătaie de cap la setarea inițială și la update-urile de sistem, dar în rest e ok.

Vrei să comentăm articolul tău aici sau pe blog? :blush:

Se baga cineva la facut un tutorial de instalare hackintosh?

1 Like

@iamntz, intr-adevar in VirtualBox merge foarte greu, si chiar si in unele versiuni de VMWare. Eu am instalat OS X Mavericks in VMWare Workstation 10.0 si da, cateodata merge mai sacadat, dar ca sa pornesc un simulator de iOs si sa incarc un site, apoi sa deschid un Safari pentru debugging, merge destul de bine. Il am instalat pe un laptop cu 8Gb RAM cu procesor i5 @ 2.3GHz.

Da, putem comenta aici. Chiar sunt curios de impresiile altora.

Nici o aplicație nu crapă și nimic nu se blochează (cel puțin din ce am folosit eu).

Este că n-ai folosit Xcode? :smiley:

Când închizi ultimul tab, aplicația pare să se închidă (te aștepți la asta). Însă aplicația rămâne cumva activă în background.

O explicație mai detaliată găsești aici. La fel ca managementul ferestrelor, e una din chestiile ceva mai greu de înțeles (pentru că nu ai metafore la care să poți apela pentru a explica acest comportament)

După ce apeși minimize la o fereastră, nu mai poți să o faci din nou vizibilă fără să folosești mouse-ul.

Cmd+Tab până la aplicația dorită și, înainte să dai drumul la cmd apeși Alt.

Nu există funcție de Cut/Paste pentru fișiere. Dacă vrei să muți ceva va trebui să te descurci cu Drag-and-drop.

Varianta (semi) oficială, citită pe forumurile Apple este următoarea: nu ți se permite cut/paste file pentru că, în cazul în care faci cut la un fișier apoi ocupi clipboard-ul cu altceva, fișierul se pierde.

Ctrl + O, sau meniul de “Open file” are un mare minus: nu poți să specifici direct calea fișierului pe care vrei să-l deschizi.

Parcă Cmd+Shift+G îți permite să introduci path-ul direct. Nu știu dacă funcționează și în fereastra de open/save, dar în Finder merge sigur.

În OSX există o treabă foarte tare, ce mi-aș dori uneori să fie și în Windows1: poți trage de icon-ul din title bar. Adică, presupunând că ai o fereastră de Finder deschisă în folderul /foo/bar/baz. Când activezi fereastra de save as și ești în /bar/baz/foo, poți să tragi de icon-ul Finder în pop-up-ul de save (e mai greu de explicat decât de arătat; trage de acest icon și vei înțelege la ce mă refer)

Tastaturile Apple nu au Home/End. Taste utile pentru programatori. Noroc că merg configurate când folosești o tastatură normală.

Nu știu cum ai reușit să le configurezi; eu niciodată nu am reușit să fac butoanele alea să funcționeze predictibil. A fost mai ușor să mă obișnuiesc să folosesc cmd+left arrow

1 o funcționalitate asemănătoare se obține instalând Listary și activând Set input focus to file list automatically for Windows Explorer

  1. Nu, nu folosesc XCode. Între timp am mai descoperit aplicații care se blochează (gen clientul de la Github)
  2. Aici m-am obișnuit cu sistemul de management al aplicațiilor, însă pot spune că prefer Windows-ul sau Linux-ul (nu Unity), unde pot naviga printre toate ferestrele cu Ctrl + Tab și nu trebuie să-mi rup degetele tastând Cmd + ` sau să țin Alt apăsat ca să deschid o fereastră care e hidden/minimized.
  3. Cum să faci move la fișiere a fost explicat în comentarii. Faci Copy și apoi când vrei să dai Paste apeși și Alt pentru move.
  4. Cmd + Shift + G merge în meniul de Open, însă la unele aplicații nu poți face Paste din tastatură (exemplu phpStorm). Trebuie să uzezi mouse-ul pentru asta (insert facepalm here).
  5. Nu știu cum am făcut de am programat Home/End, însă folosesc zi de zi tastele alea la lucru. Am o tastatură normală (non mac) și nu-mi amintesc să-mi fi bătut prea mult capul cu configurarea și de aia nici nu am bookmark cu ce am folosit pentru configurare.

Explicația la Cut&Paste e cea mai stupidă pe care-o puteau găsi!
În momentul în care faci “Cut” nu copiezi tot fișierul în memorie și-l ștergi de pe disk, ci doar îl marchezi pentru mutare. Dacă faci “Copy/Cut” la altceva, uiți că fișierul ăla trebuia mutat și-l lași la locul lui. E atât de simplu. Așa funcționează pe Windows și-s dispus să bag mâna-n foc că la fel e și pe Linux.
Gândește-te numai ce-ar însemna să vrei să faci Cut&Paste la un .iso de 8GB dac-ar fi așa cum zice explicația aia despre care vorbești tu… :smile:

1 Like

@IonutBotizan Eu știu asta. Ce zice Lucian , de alt+cmd+v făcea - cel puțin la o versiune mai veche de osx - o serie de comenzi: întâi copia fișierul dintr-o parte în alta și abia apoi ștergea sursa.

@Luxian: cum se comportă când vrei să muți un fișier mare pe aceeași partiție? Se întâmplă instant sau apare bara de progres?

Deși e off-topic vreau să precizez că diferența de funcționalitate a cut/copy/paste la fișiere este o chestie de filosofie (pe Windows faci Cut/Paste, pe OSX faci Copy/Move), ți se pare normală cea cu care ești obișnuit, apoi depinde și de gust.

@iamntz move e instant dacă e pe aceeași partiție, e logic: se updatează doar allocation table-ul. Dacă e pe altă partiție trebuie să copieze efectiv datele dintr-o parte in alta, la fel ca orice alt OS.

@iamntz E aproape instant. Oricum, e greu de zis din moment ce am cu SSD și n-am fișiere mari la îndemână. Nu-mi amintesc să fi văzut vreodată progress bar pentru move. Cred că e similar cu drag-and-drop pe aceiași partiție.

Problema nu era că-i zice “Copy/Move” ci că nu exista deloc până acum câțiva ani, iar acum, când există, e mai complicată decât era nevoie (comanda nu e vizibilă în meniul contextual dacă nu apeși tasta Alt). Desigur, o dată ce-ai învățat-o, nu mai e o așa mare problemă, dar de unde ar trebui să viseze utilizatorul de rând ce trebuie să apese în plus (față de CMD + V) pentru a dezlănțui “magia”? :stuck_out_tongue:

N-am știu asta, Lion a fost primul meu contact cu OSX :slight_smile:

E drept că Alt e destul de obscur, dar cred că majoritatea userilor “normali” fac drag & drop și move e default (dacă muți pe aceeași partiție).

Ca sa nu deschid un thread nou:

Acum cateva zile Windows Update s-a decis sa-mi buseasca complet sistemul (ce-i drept, am si eu o parte din vina, pt. ca am incercat sa le rezolv update-ul lor busit, FFS MS!), in final am dat format.

Prin format practic am curatat unul din SSD-uri si cum am doua, am mutat ce date mai aveam pe data keeper HDD apoi ca un middle finger catre MS hai sa incerc si un Hackintosh in dual-boot.

~1h ma tarziu (keep in mind this is the 1st time I do this) aveam un macOS Sierra fully working, accelerat via un 980 GTX prin drivere oficiale de la nVidia.

Am avut doar cateva mici probleme post-install:

  • sa editez /EFI/CLOVER/config.plist pt. a-mi incarca la boot driverele de la nVidia (vs. manual la fiecare boot)
  • sa-i schimb SMBIOS pe un iMac cu Ivy Bridge via MultiBeast (13.2)
  • sa folosec ssdtPRGen.sh pt. a seta correct Turbo ratios (inainte nu trecea de 3.4Ghz)

asta dupa ce am urmat install tips de pe tonymacx86.com

Alte probleme:

  • avand un SMBIOS pt. un iMac imi apar updates pt. Thunderbolt - insa le pot da ignore
  • inainte sa dau ‘Update All’ trebuie sa citesc un pic and search on tony

Pe scurt, este nevoie de un pic de vigilenta pe partea de updates.

Concluzie, so far:

Runs buttery smooth, I might actually use it as a main and transform W10 into a glorified Steam box.

My config:

  • i7 3770(non-K)
  • MSI Z77A-G45
  • Asus Strix 980 GTX
7 Likes

Știu pe cineva care stă de ani buni pe hackintosh (de pe vremea când trebuia un DVD descărcat de pe torrents - i.e. iATKOS) fără prea mari probleme.

Dacă ai noroc să nu ai micile probleme uzuale (i.e. standby, camera, messages), te-ai scos :slight_smile:


Partea asta mi se pare foarte ironică :smiley:

1 Like

dap, doar ti se pare :slight_smile:

  • windows updates MUST NOT break your PC - this is why I paid for the damn thing
  • Hackintosh updates are EXPECTED to break your build since it’s NOT officially supported by Apple in any way (on my Mac I’ve been upgrading since Mavericks without ANY glitch whatsoever)
1 Like