Bulgaria Got a Law Requiring Open Source

Pe scurt, statul bulgar nu va putea folosi software ce nu este open source. Iar chestia asta ar fi foarte tare dacă s-ar adopta și la noi, pentru că vor fi ceva mai greu de justificat sume de genul 2 mil pentru ANAF sau mizerii de genul edu.ro.

https://thepolicy.us/bulgaria-got-a-law-requiring-open-source-98bf626cf70a#.jjid7ylxt

5 Likes

2 Likes

@dakull Cam asta ar fi una din partile negative, precum motivul principal pentru care nu vad sa se intample asta…

Va putea folosi Windows, Word etc, însă nu v-a mai putea plăti pentru soluții software custom ce nu sunt open-source. E o diferență destul de importantă care induce puțin în eroare și face știrea să pară puțin mai bombastică.

Ca să fiu ontopic mi se pare o decizie foarte bună, și mi-ar plăcea să adoptăm și noi așa ceva. Așa vom avea și noi șansa de a crește calitate produselor pe care le plătim din banii noștrii. Nu va mai exista “securitate prin obscuritate” sau “tunuri” date pentru software de 2 lei.

Later edit: sunt curios dacă poate fi evitat prin licențiere (maschezi costul de dezvoltare prin licențiere)

1 Like

Nu e atât de importantă. Nu-mi fac griji în privința softului comun, pentru că, în teorie, ăsta are un preț public și nu poate veni X să spună că a dat 50.000 pe o licență de office.

Evident că s-ar putea face tot felul de mișmașuri, dar legile sunt date întotdeauna pentru oamenii cinstiți :slight_smile:

1 Like

Argumentul acesta intra in categoria “Omor o musca cu un flammenwerfer”. Problema de baza este coruptia iar ceea ce fac ei este o eschiva care de fapt este o masura anti-capitalista (sau anti-liberalista. oricum e anti-ceva).

De ce ai impune unei firme normale de programare sa-si arunce pe geam munca daca vrea sa faca ceva pentru stat?

Daca chiar vrei sa le faci ceva celora care abuza sistemul - bloody fix the flawed system.

Nu e o idee neaparat buna, nimeni n-a zis ca nu poate Siveco sa lucreze cu linux si LibreOffice la pret de Windows 10 si MS Office.

In plus majoritatea scolilor/institutilor abia au un administrator care stiu cu ce se mananca Windows 7 (majoritatea folosesc Windows Xp in 2016), linux ar fi ca si chineza.

Nu e obligatoriu ca prețurile să fie la fel ca până acum. Nu m-aș mira ca de la începerea aplicării legii să se tripleze prețurile din cauza asta. :slight_smile:

Deci ajungi la o noua forma de coruptie indusa chiar de legea in cauza. fuck logic?

1 Like

Nu este „corupție”, ci piață liberă. Vrei să fie publice sursele, marci banul.

Nu mă înțelegeți greșit, sunt de acord cu faptul că aplicația este a oamenilor care plătesc pentru ea și au drept de proprietate asupra codului, dar una e să fie X% șanse să vină altă firmă după tine la mentenanță la un moment dat și alta e să fii 100% sigur că TOATĂ LUMEA o să aibă acces la ce dezvolți tu acolo, inclusiv competiția pentru proiectele viitoare.

1 Like

Banul vine de la contribuabili si ajungi tot la o forma de coruptie legislativa. De ce mai simplu nu transformi sistemul de contracte cu statul in ceva care este 100% compatibil cu piata libera? That is my whole point. Legea este ca un pansament peste un picior rupt.

Se poate prin servicii gen “Custom Premium Support”, sau re-dezvolti acelasi produs de 15 ori, fiindca (1) ai schimbat specificatiile proiectului, (2) ai schimbat hardware-ul si (3) ai schimbat echipa/echipele care dezvolta produsele.

Nu tot ei sunt aia care pun un strat nou de asfalt in fiecare an si borduri o data la 2-4 ani? Adica, totusi, coruptia e coruptie, nu se poate elimina chiar asa usor…

Achizitiile publice la suprapret este una din cele mai folosite metode de a fura bani de la stat, cum adica nu iti faci griji?

Un soft custom nu are un preț la care să se raporteze => 2 mil pentru anaf.ro :smiley:

Pe de altă parte, un soft ce poate fi cumpărat de oricine nu poate fi achiziționat de stat cu un preț/adaos prea mare, că e tras de urechi cu “păi cum dai tu 5000€ pe o licență de Office când ea costă pe emag 400€?”. Mă rog, cel puțin teoretic…

Poate așa e, dar în niciun caz la modul „vindem Office cu 50k”. Nu din revânzare de licențe se fac banii ăia buni, fiți serioși…

Sau se plateste pentru suport 24/7 printr-o linie directa cu Microsoft de prioritate inalta care, din anumite motive, nu e folosita (gen nu are nimeni nevoie de ea) sau e folosita doar de cateva persoane (ca sa nu apara in statistici ca n-a fost folosita deloc).

Udrea deja a cumparat licente Windows si Office cat pentru fiecare om din Romania… Cred ca era logic ca cineva sa isi dea seama ca nu e in ordine ceva. Faza e ca doar dupa ce a plecat Basescu s-au apucat astia de dosare.