Bune practici în procesul de demisie

Continuarea discuției de aici.

Poti detalia te rog putin? Intr-adevar nu am auzit pana acum de cerinta de a trece un test psihologic (desi intalnind anumite persoane mai dificile, poate nu ar fi un lucru tocmai rau).
In legatura cu preavizul de 15 zile, mie mi se pare un lucru de bun simt, chiar si fara o clauza scrisa in contract (“gentlemen’s agreement”). Ce anume te deranjeaza?

Multumesc

1 Like

Clauza aia functionează în ambele sensuri. Adică nici angajatorul nu te poate da afară de pe o zi pe alta :slight_smile:

În plus, e o chestie care se numește „codul muncii” și care are și ceva legat de preaviz.


Referitor la analize: sunt chestii de bază: vdrl, tbc. Adică chestii cu care nu ai vrea să vină colegii la muncă.

Rezultatele psihologicului și analizele sunt confidențiale, angajatorul primind de la medic doar o calificare de genul „apt” sau „inapt”

1 Like

Eu sunt de acord cu clauza de preaviz; am fost in situatii in care am stat chiar mai mult de 15 zile, pentru ca asa mi s-a parut corect fata de angajator, iar cei la care am plecat au fost si ei intelegatori.

Consider ca angajarea nu presupune o relatie de mosier-iobag, ci mai mult o forma de colaborare care sa fie reciproc avantajoasa. Astfel daca esti profesionist pana la capat, nu iti bagi picioarele in tot si nu parasesti compania de pe azi pe maine, doar pentru ca ai primit o oferta mai buna, ci ramai o pentru o perioada de tranzitie, care poate dura 15 sau mai multe zile. In plus, firma care te-a recrutat poate aprecia faptul ca dai dovada de seriozitate in raport cu fosta firma.

Sunt curios sa aflu perspectiva lui isti ca spunea ca nu ii place clauza de preaviz.

1 Like

Referitor la chestia asta cu preavizul, o întâmplare amuzantă:

În Anything you want, autorul povestește o chestie foarte interesantă: când avea ~20 ani, a vrut să plece de la locul de muncă. Fără a-i spune ceva angajatorului, a găsit un prieten cu care a venit câteva zile la muncă, i-a arătat ce are de făcut, l-a instruit etc. Când a considerat că îi poate lua locul, s-a duc cu el de mână la angajator, i-a zis că pleacă și cam asta fu tot.

Ani mai târziu, când a ajuns el, la rândul lui, angajator, un angajat a zis că vrea să plece. Derek, foarte natural, întreabă: „ok, unde ți-e înlocuitorul?”.

6 Likes

Consider perioada de preaviz ca fiind de bun simţ şi cât eram la firmele anterioare am negociat o perioadă de tranziţie de minim 40 zile lucrătoare cu viitoarea firmă, dar am făcut-o mai mult pentru că am vrut să fiu om cu foştii colegi şi şefi, demni de respect, și nu neapărat datorită vreunui ideal.

Din păcate astăzi firmele se mănâncă de vii între ele pentru oameni calificaţi și, ca urmare, cu greu cred că asemenea gesturi nobile mai sunt luate în considerare… poate pe vremuri, când jungla era mai puţin sălbatică, mai erau unele firme atente la aceste detalii.


@iamntz: îmi cer scuze în prealabil, dar mă tem că un split este iminent

2 Likes

Din fericire, eu am colaborat doar cu oameni cu bun simt; poate a fost si vorba de noroc, insa am evitat cu buna stiinta sa lucrez cu persoane lipsite de moralitate, avide doar dupa bani.

Prin “profesionist pana la capat” ma refer nu doar sa-ti faci treaba cat timp lucrezi la companie, ci conteaza si felul cum o parasesti. Un preaviz de 40 de zile cum spui tu mi se pare ireprosabil (in cazurile mele au fost in jur de 30 de zile lucratoare).

In rest, sunt de acord cu ceea ce spui.

2 Likes

Avizul medical este obligatoriu, la fel si cel psihologic in anumite cazuri.

LE: Voiam sa zic ca este obligatoriu prin legislatie.

Nu sunt de acord cu nici un preaviz deoarece este doar un pretext psihologic. In primul rand firmele mici n-au absolut nimic ce face daca tu nu mai vii la munca de pe o zi pe alta, chiar contabilul te va suna sa vii frumos sa ii semnezi demisia ca sa nu aibe probleme. Problema preavizului e ca trebuie sa stai inca 15 zile peste cele 30 de zile ca sa iti primesti salariul, deci e mai bine sa iti primesti salariul si sa pleci fara sa iti dai demisia. (colegii de la facultate au facut asa, un coleg chiar si-a primit salariul cateva luni fara sa se duca la munca)

E total altceva daca ai deja vechime si nu vrei sa iti lasi colegii doar asa sau nu ai nici un motiv sa nu stai. Dar daca esti doar un nimeni pe acolo care are 4-5 luni vechime si se vede clar ca n-are nici un rost sa muncesti in plus trebuie sa fi nebun sa iti pierzi timpul.

Testul psihologic era pentru cei care vroiau masina de serviciu daca imi amintesc bine, mie nu imi trebuia neaparat. Ma rog, era putin mai complicat decat ce am zis.

1 Like

Se poate sa se mai fi schimbat lucrurile de cand ai interactionat cu firma aceea @isti37 , dar si eu stiu ca un test psihologic e obligatoriu, dintr-o foarte recenta experienta (mai putin de o luna). Face parte din evaluarile de medicina muncii la angajare si odata pe an ale angajatilor impuse de lege. N-am vazut niciodata chestiile astea ca pe ceva bataios de cap - din contra, primesti un control de vedere si o masurare de tensiune pe gratis, in timpul programului :smiley: . In abstract ar trebui sa fie un plus pentru angajat, in sensul ca poate angajatorul vede probleme la nivelul populatiei de angajati si poate sa rectifice ceva in mediul lor. Poate nu e asa important la birou, dar la uzina e o idee buna.
In teorie cel putin. In practica toata treaba e destul de “rubber stamp”. N-o sa fie nimeni pus pe bara ca a “picat” testul psihologic - orice ar insemna asta [1].

In legatura cu subiectul principal, sunt curios si eu de slujbe cu preaviz de 15 zile, pentru ca mi se pare destul de putin :). Pe unde am fost (sample size N=5), aveau o luna, stipulat in contract [2]. Pe masura ce avansai in rang, era si mai mult chiar - VP of X dadea 3-4 luni atentionare, de exemplu. Care mi se pare destul de decent, in industria noastra. E deajuns sa faci handoff la un proiect de marime medie, si sa nu fie foarte stresant procesul, astfel ca ultima saptamana e mai mult Reddit decat munca.

De asemenea, angajatorii stiu ca un nou recrut trebuie mai intai sa demisioneze etc, deci nu se pot astepta ca cineva sa inceapa decat intr-una doua luni (daca mai e si o mica vacanta inter-job-uri), asa ca nu m-as simti foarte sub presiune. Mai mult, avand in vedere dinamica pietei de ingineri software, pot sa astepte si mult mai mult (in doua cazuri, au fost OK cu 3+ luni de la semnarea contractului de munca, la inceputul muncii propriu-zise).

[1] Desi am un tovaras care a fost refuzat la inrolarea in armata deoarece a picat un astfel de test. A fost o decizie inteleapta din partea armatei romane :slight_smile:
[2] Deci doar “disparutul” intr-o zi ar fi tehnic incalcarea contractului. Care fireste, in majoritatea cazurilor n-o sa fie urmarita de catre angajator, ca nu e timp bine cheltuit. #iamnotalawyer si depinde de companie, pozitie, cati dusmani ai acolo etc.

Absolut. Atunci când e vorba de responsabilitate nici un sistem nu are ce să-ți facă. Te-ar putea pedepsi, da, dar nu o să-ți inducă brusc un sentiment de vină. :slight_smile:

Uite o situație ipotetică:

  • firmă micuță, patru-cinci angajați. Maximum doi angajați/proiect;
  • firma ia un proiect nou, măricel (plus mentenanță la alte câteva proiecte);
  • trei angajați pleacă [1].

Întrebări:

  • Cine se ocupă de proiectul nou?
  • Cine face mentenanță la proiectele vechi?

Ia în considerare că un angajat nou are nevoie de minimum una-două luni pentru a se acomoda cu firma, cu workflow etc

[1] Sigur, dacă pleacă jumătate din firmă s-ar putea să fie o problemă nu la angajați, dar ignorăm acest aspect; este o situație ipotetică.


Acestea fiind spuse, poți pleca fără preaviz dacă angajatorul nu și-a respectat obligațiile din contract (iar la o firmă mică sunt șanse destul de mari să se întâmple așa). De exemplu: ore suplimentare neplătite, neplata contribuțiilor la stat etc.

1 Like