C++ dupa care ce ?

sunt incepatoare. invat c++ si evident vreau sa ma angajez la un moment dat. Ideea e , am inteles , ca dupa ce inveti un limbaj de programare , tb sa alegi pe ce mergi cu limbajul ala . aplicatii web, sau altceva ? un framework ??? si nu stiu despre ce e vorba… Ma poat ajuta cineva cu ceva informatii ? Multumesc!

Cu C++ poti merge pe desktop. Pe web este mai greu.

Pe web mai accesibil ar fi php, python.
Dupa C, pasul urmator ar fi java sau c#. Ambele au framework-uri pt web. Nu poti trece direct la ele fara sa inveti fundamentele.

Personal ti-as zice sa te uiti cat poti peste C/C++ si dupaia sa treci la unele din cele sus mentionate.


Sunt foarte multe lucruri de invatat si concepte noi. Prima data concentreata-te pe C/C++ si apoi vezi ce faci pe urma. Nu te grabi !

Dacă abia înveţi C++, eşti extrem de departe de a te angaja pe baza lui :slight_smile: Limbajul în sine este aproape complet nefolositor, următorul pas va fi să înveţi platformele cu ajutorul căror să faci ceva util (GUI, printing, 2d/3d drawing, animaţii, calcule matematice, baze de date, protocoale de reţea şi multe multe altele). În vreo 5 ani probabil vei putea aplica pentru un job :slight_smile:

1 Like

Nu e o idee prea buna sa incepi cu C++. Oricum esenta nu sta intr-un limbaj, ala e doar o unealta. Dar totusi nu vrei sa incepi cu o unealta prea complicata. Incearca python.

2 Likes

pai asta mi se cere la facultate … si nu prea am timp si de chestii extra… stiu ca daca vrei poti , dar timpul e destul de limitat. asa ca incerc sa stiu c++ si apoi sa il pun in aplicare

aoleu… lesin… deci urmatorul pas ar fi platforme… multumesc.

Daca tot inveti C dar vrei sa te duci spre aplicatii web poate limbajul Go ar fi mult mai potrivit pentru tine intrucat are sintaxa extrem de apropiata de C dar in acelasi timp e orientat mult spre aplicatii de retea (nu mai ai nevoie neaparat de alte servere, framework-uri, etc) :sunglasses:
Singura problema reala ar putea fi joburile putine in aceasta zona.

1 Like

Dacă ar fi să învăț C++ (am câteva idei de bază), urmatorul pas ar fi sa fac aparate Arduino :slight_smile:

Pt Arduino tre sa stii si ceva electronica :sunglasses:

N-as zice ca e greu. Prin 2015 am facut un wearable care se conecta la o aplicatie Android (nici asta nu e specialitatea mea) fara sa stiu nici C++, nici electronica.
Electronica stiam oarecum de cand desfaceam aparate prin casa sau asamblam calculatorul, dar oricum e generic.

Daca ai terminat de învățat c++. Și nu doar sintaxa. Mă refer fundația limbajului. In special cum funcționează un calculator. Cat se poate de low level. Vei realiza că restul limbajelor nu mai reprezintă o bariera. Deoarece toate funcționează pe același principiu. Vei realiza că un limbaj este doar o unealta (o interfata) cu un aspect puțin diferit de restul și care uneori este putin mai specializata.

Dilema unui începător este că nu realizează cat de nesemnificativ este un limbaj în comparație cu fundațiile domeniului in care dorește să îl folosească. Poti sa bati cuie si cu un ciocan si cu o piatra daca stii cum sa bati un cui.

Hai sa luam ca exemplu protocolul TCP. Acest protocol sta la baza multor alte protocoale. Printre care și HTTP. Baza internetului pe care îl vezi tu de zi cu zi. Daca nu intelegi acest concept atunci degeaba ai invatat tu 10 limbaje de programare. Ca nu esti in stare sa creezi un server HTTP indiferent de limbaj. Daca nu ti se ofera un framework in care doar faci server->start(8080) si BAM. Cel mai tare programator din curtea scolii.

Daca timpul tau este o preocupare. Atunci pot spune cu siguranta ca C++ nu este ce cauti. Daca nu esti pregatit sa dedici cativa ani din viata atunci nu faci decat sa pierzi timpul. Deoarece nu vei realiza niciodata potentialul acestui limbaj.

Daca vrei sa te axezi pe web-dev (sau vrei sa consideri acest lucru pe viitor) atunci pot spune din nou ca C++ nu este ce cauti. Dupa cum sa mai spus. Este posibil. Dar daca nu esti bazat pe cunostintele tale si nu ai putina experienta. Atunci nu vrei sa dai ochii cu dificultatile intalnite in mentinerea unui server. Unde securitatea si disponibilitatea sunt mai severe decat in orice alt domeniu. Aici un crash sau memory leak inseamna indisponibilitate. Un buffer overflow inseamna o vulnerabilitate. Aici nu cazi pe perne, cazi pe pietre. (daca intelegi ce zic)

Nu lasa limbajul sa dicteze domeniul pe care sa te axezi. Asta o decizi tu. Limbajul e doar o unealta (dupa cum sa mai spus).

6 Likes

pai sunt sigura ca ai dreptate si ca domeniul e f vast. dar , daca am invatat limbajul asta-oarecum- spre ce sa ma indrept acum ? nu ma refer la un alt limbaj , ci la ceva care sa ma duca spre o angajare . Vad prin anunturi , ca pe langa limbaj/e de programare , se mai cer si alte lucruri . bazat pe limbajul asta , care e calea de urmat? Scuze, fiind domeniul atat d vast si eu cu asa putine cunostinte, nici nu stiu sa fiu explicita.

Invata ce ti se preda in facultate. Axeaza-te in special pe teorie (nu neglija practica, insa), ai timp dupa aia sa te saturi de practica pana peste cap.

Spre orice multinationala mare. Daca stii C/C++ bine si algoritmi ai o gramada de posibilitati in alte zone decat aplicatii web. Ar fi indicat sa stii si ceva Linux.

De ce sa nu duca si la a-ti porni propria afacere?

nu. nici nu ma gandesc… e si mai multa bataie de cap…si oricum nu sunt pregatita… in viitor poate.

Tulai! Câtă polologhie :slight_smile:
Cu C/C++ NU mori de foame. Never ever! Period.

Nu ai timp. Nici o problema. La facultate la laboratoare ti’n-te de ala care preda. Sa iti explice orice nu intelegi. Da orice. Sa nu iti pese de ce zic cei din jur. Tu ai platit pentru “meditatiile” alea de acolo. Orice chestie indiferent cat de banala ar fi, daca nu intelegi trage de maneca sa ti se explice.

Dupa cum s-a spus si mai sus, orice inveti necesita timp, mult timp. Dar 2-3 ani aia in facultate de exercitiu, da sa te tii de el, vor fi benefici la angajare.

Oricine te va angaja dupa facultate, e perfect constient ca ai zero experienta in productie. Si nu e nici o problema. Dar vor sa vada ca ai habar. Ca nimeni nu sta sa explice ceea ce trebuia sa stii deja din scoala.

Un stagiu de practica in vacanta de vara, iarasi e benefic, ca vezi metode si unelte de lucru care nu le vei vedea la scoala.

Un văr de-al 2-lea de-a lu’ C++ este C# (.Net Core), care iti da voie sa faci si aplicatii desktop cat si web si/sau server-client. Si e al naibii de bine platit.

Daca ajungi sa te simti confortabil cu C++, trecerea la C# (a lu Microsoft) sau Objective-C (a lu’ Apple/IOS) e ca trecerea de la limba romana la Italiana sau Spaniola :wink:

7 Likes

Complet offtopic
Ca o paranteza, am vazut niste cod ObjectiveC si mi s-a parut scarbos ! :slight_smile:

Well … vrea sa se faca “Soldier of Fortune”

1 Like

mersi mult.