Calitatea conferintelor e in cadere libera[rant]

S-ar putea sa fiu doar eu dar tot trebuie sa o zic: calitatea conferintelor a scazut dramatic in ultimii ani.

In 2020-2021, cu toata faza asta cu pandemia, am gasit rar, foarte rar talks care chiar sa imi starneasca atentia si sa ma tina cu fundul in scaun atent la speaker si a sa prezentare.

Sunt mai multe probleme fundamentale care, zic eu, ne-au adus unde suntem. Si poate impreuna gasim solutii. Nu stiu daca o sa ne si auda cineva, tho.

  • Cercul viicios incepe cu talks sponsorizate si bagate subtil pe gat intre talks foarte tehnice sau ale unor speakeri cunoacuti. Chestia asta o fac cei de la Devtalks cu nerusinare de cativa ani. Iar daca in 2017-2018 eram dispus sa imi platesc bilet sa fiu prezent la Devtalks, in 2021 nici gratis si nici online nu am participat. Ce sa vad la ei? Advertoriale?
  • A doua problema pe care o vad este infiintarea departamentelor de Developer Relations si contractarea de Developer Advocates. Oameni partial tehnici, cu skills super bune de comunicare. La noi sunt prezenti in numar mai mic cei drept, dar sunt prezenti prin companiile mama, cu sucursale in Ro, care au deja Developer Relations la sediul central. Oamenii astia au timp sa faca abstracte, prezentari, etc, sa le trimita la toate conferintele, au bugete de deplasari si timp special pentru asta. Efectiv asta au ei in fisa postului. Devine din ce in ce mai greu pentru un dev normal sa prezinte la o conferinta din cauza lor. Pentru ca un dev normal are un job. Trebuie sa scrie abstractul si sa faca ppt-ul in timpul lui/ei liber. Trebuie sa isi ia concediu si sa zboare la respectiva conferinta(pre-covid, dar argumentul ramane valabil). Daca mai esti si speaker neplatit, pentru ca nu te numesti Robert C. Martin sau Martin Fowler, e deja bomboana de pe coliva.

Si uite asa cum valoarea overall pe care o primim scade dramatic iar asteptarile sunt ca trebuie sa ne conformam. Pentru ca indiferent cat de skilled e un developer advocate, tot nu e la fel de tehnic(si probabil nu va fii niciodata) ca un full-time dev care chiar s-a lovit de problemele alea in productie poate.

Un Dev advocate “cel mult” imi poate arata un demo. Ceva mai mult decat un hello world asta e clar, dar tot nivel “demo” ramane.

Anyway, eu o sa iau o pauza de la conferinte in perioada urmatoare. Cand or reveni live, in locatie poate revin si eu pentru ca “zi libera”. Dar in rest….I’m out.

3 Likes

Adaugă și politically correctness-ul, SJW & co la listă, pentru că se întâmplă niște chestii și în zona aia:

  • de dragul diversificării este musai să fie proporții egale de spearkeri: LGBTQ, femei, asiatici, de culoare etc. Nu am o problemă cu nici unul dintre grupuri, dar am văzut destule situații în care era o problemă cu individul. (un exemplu bun este „what’s new in DevTools” unde pur și simplu nu se înțelege ce vorbește).

  • Apoi este problema cu „dacă ceea ce spun este offensive?”. Acum câțiva ani Crockford a fost eliminat dintr-o conferință (Nodevember) pentru că a îndrăznit să facă o… glumă. Parcă a fost ceva asemănător și în lumea WP. Ori chestiile de genul ăsta te fac - ca profesionist adică - să te gândești de două ori înainte să vrei să vorbești la o conferință

9 Likes

Sa nu uitam si ca numarul conferintelor a crescut, tot din cauza pandemiei si a mutarii lor online. As zice ca informatie buna este, dar e diluata si mai greu de gasit.

2 Likes

Si Unchiu Bob e persona non grata de cand a “indraznit” sa recunoasca ca l-a sustinut pe Trump. E in full swing takeoveru marxist in vest.

Meritocratia e white supremacy

Ca sa deplineasca o cota de diversitate, prezentatorii sunt alesi in functie de identitate, nu de ce stiu sa faca. Recent niste security researcheri rusi au gasit o vulnerabilitate urata la procesoarele Intel. Le-a fost refuzata prezentarea la BlackHat pe motive vagi cum ca nu e interesant/nu au loc etc. In schimb au loc de prezentari de tipu “Increasing diversity in cyber security”

7 Likes

Singurele conferinte online la care am participat au fost cele de la ADCES.

Nota ca il cunosc pe organizator. :slight_smile:

Am avut bilet si la Devtalks(primit pe moca) anul trecut, dar nu am rezistat mai mult de 10 minute.
Eu unul prefer conferintele offline. Chiar daca talk-urile nu sunt cine stie ce, macar mai apuc sa mai dau un salut cu unul cu altul, poate mam mai vad si cu fosti colegi din facultate, chiar liceu.

4 Likes

Sunt de acord, majoritatea își prezintă propriul produs în loc de o idee, o problema, o soluție sau un pattern.

Iar chiar și când vine cineva cu ceva interesant călărește aceeași prezentare un an la toate conferințele posibile.

Apropo, legat de prezentări bune, Julian Shapiro a scris câte ceva despre ce au în comun cei care fac prezentări bune. (Probabil o să creeze un handbook, are deja unul legat de scris și e foarte bun)

SJW e mai mult în SUA/West, la conferințele la care am fost ăia sigur nu aveau treabă. MC-ul făcea o glumă mai proastă ca alta și fura curent.

1 Like

Am ajuns sa prefer sa ii urmaresc direct pe yt/alte platforme de streaming si prefer sa platesc direct accesul sau sa le donez lor bani decat sa haltesc toata politica care ni se baga pe gat si tot marketingul deja meeeega deranjant de la conferinte + ca niste nenici si tantici filtreaza ei ce si cine participa.

Consider ca sunt la un nivel de maturitate profesionala la care recunosc un speaker bun sau creator bun de content si il urmaresc direct acolo unde isi face el disponibil contentul. Asta inseamna democratizarea “invatamantului” si distributiei de content, elimini din “gatekeepers”.

3 Likes

Inevitabil ajungi la situatia asta. Vei face o nota mentala cand vei gasi un speaker bun undeva, si il vei cauta pe unde are el/ea content.

Dar problema nu e rezolvata. Si o vad chiar inrautatindu-se de la an la an.

Istoric vorbind, orice om nou intr-o industrie va cauta sa se imbunatateasca. De multe ori, chiar sponsorizat de compania pentru care lucrezi. Deci inevitabil, la conferinte vor fii multi oameni entry-level.

Ce facem cu oamenii astia noi care vin in IT? Ce ii incurajam noi sa faca? Raspuns: Orice altceva mai putin innovatie si dedicare catre excenta intr-un domeniu. E ok asa cum esti, nu te stradui sa fii mai bun decat vecinu. De fapt, vecinu e vinovat ca e mai bun ca tine, e un straight white male bully white supremacist care merita sa faca inchisoare cu orange man.

Nu ai specificat la ce categorie de conferinte te referi, din punctul meu de vedere sunt 3 categorii si ar trebui discutate separat:

  1. Community driven - pana in 100-200 EUR taxa de participare, organizat de comunitati. Un exemplu in zona asta ar fi JSHeroes la care am participat acuma 3 ani si a fost ok.
  2. Commercial cheap - 200-500 EUR taxa de participare - astea sunt conferintele la care primesti invitatii peste invitatii pe linkedin si spamat pe e-mail
  3. Commercial expensive - 1000+ EUR taxa de participare, de obicei evenimente pe mai mult de 2 zile

Cele din categoria #2 sunt de evitat ca in general nu obtii nimica de acolo si sunt si foarte generaliste deoarece incearca sa se adreseze unei comunitati cat mai largi.
La #1 depinde de resursele comunitatii respective, daca sunt oameni implicati acolo si reusesc sa atraga speakeri.
La #3 nu am observat schimbari majore.

1 Like

Nu stiu acuma sa le pun in categorii. Iti dau 2 exemple care se incadreaza la ce zic eu mai sus: Devtalks si Gophercon. Ambele de anul acesta. La devtalks e deja din 2017 “traditia” asta. In 2021 doar au “imbunatatit” formatul.

Bineinteles nu toate expunerile sunt proaste. Ar fi si culmea. Nu ar mai veni nimeni, si cred ca am specificat asta. Insa, zic eu ca sunt mult prea multe expuneri platite in conferinte mari. Iar multe dintre ele nici macar nu sunt semnalate ca fiind sponsorizate!

Mai degraba zic ca #1 in categoriile tale sunt cele mai ok.

Pentru o prezentare faina de 1 ora, trebuie sa investesti undeva la 20-40 de ore (pregatit continut, facut slideuri, exersat, obtinut feedback, rescris etc.). Normal ca speakerii vor sa refoloseasca cat mai mult prezentarea.

Vorbesc de prezentări de 15-20 min cu conținut efectiv.

Eu sincer nu vad probleme trebuie doar sa fii mai selectiv la ce conferinte mergi, Gophercon pare sa fie ceea ce trebuie, DevTalks nu. Am impresia ca multe conferinte sunt folosite de cei de la HR ca ocazie buna sa adune date despre oameni (din cate stiu in spate la DevTalks e tot o firma de soft).

Uite aici unul fain, eu nu am apucat sa particip si vroiam foarte mult ca e si foarte accesibil pentru mine Craft Conference care are loc anual in luna Mai in Budapesta focusat foarte mult pe engineering.

3 Likes

Da, 40 ore daca esti un speaker experimentat sunt de ajuns. Altfel timpul e mai mare (mult mai mare daca vrei sa iti iasa ceva calitativ).

Niciodata nu am preluat doar slideurile “vechi”, de fiecare data am iterat pe ele pt o noua prezentare. De la incorporat raspunsuri la intrebari primite anterior, pana la schimbat jumatate din slideuri pentru un mai bun storytelling.

Azi daca am material de un talk sa zicem ca am curaj sa merg in fata unei audiente cu o sapt de pregatire. Am avut nevoie de 5 ani sa ajung aici. Si mai am de invatat.

4 Likes

Tin minte recent o conferinta, un AI guy foarte cunoscut a incept cu “rebutting” la un articol cred, in care zicea ca tipul ala e wrong, si the python … nu mai stiu cum se numesc, dar sunt niste fisiere, si poti rula codul interactiv, step by step, sunt peste tot in AI, in fine, a zis ca sunt bune ca dev enviroment.

Cel care a scris articlolul nu s-a suparat, dar AI dude a fost suspendat, sanctionat etc, pt el a fost un soc a zis ca nu mai vine la nici o conferinta vrodata, si avea mereu prezentari interesante, din ce stiu a fost retrasa sanctiunea dupa ce toata lumea a zis ca e ridicol, insa el a zis ca nu mai revine oricum.

1 Like

Pune puncte din cand in cand ca ne sufocam citind.

2 Likes

nu stiu cum e la voi, dar mie imi e foarte greu sa raman focusat la conferintele online. Am calculatorul in fata, pot sa fac si altceva … etc. La cele fizice era ok ca daca intram intr-o sala vroiam nu vroiam asistam pana la sfarsit.

2 Likes

Eu inchid orice altceva si folosesc un browser alternativ, nu cel principal. Dar da, e o problema destul de mare in special cand MC-ul o arde pe langa sau inclusiv cand e ceva complex.

Ultimele conferinte au avut un canal de Discord in care puteai vorbi cu cei care tineau prezentarile.

Da browserul separat e o idee buna, dar ca experienta tot mi se pare mai misto live :grin: