Cand credeti ca se va reveni la birou?

Dupa cum evolueaza pandemia, oare la anul pe vremea asta sau mai devreme revine lumea la birou?

La mine, cica pana la sfarsitul lui mai am lucra full de acasa. Dupaia am incepe sa cam venim. Nu toti odata insa.
Asta prin februarie.

Si am inteles ca se vor adauga 3 zile de acasa si 2 la birou

Darrr, sa vedem :grin:
La anu, eu zic ca o sa fie mai bine :innocent:

toti odata din februarie?

1 Like

Nu se poate altfel decât a se specula pe tema asta, deci poate că da, poate că nu…

Ne putem uita la trecut și putem oarecum extrapola: a durat mai bine de doi ani, patru valuri. S-a rezolvat printr-o combinație de factori: igienă, mască, distanțare socială. Chestii ce sunt cam ignorate cu succes la covid. (în plus, față de secolul trecut, acum avem călătoriile, deci chiar dacă într-o comunitate virusul moare, sunt șanse măricele să fie adus înapoi)

Apoi depinde și de câți se vaccinează și cât de eficient e vaccinul la mutații șamd.

Eu aș zice că un an este varianta optimistă. Cred că vor mai trece cel puțin încă 2-3 ani până revenim la o normalitate asemănătoare cu ce aveam până în 2020 :slight_smile:

3 Likes

nu toti odata. am editat si raspunsul.

Dar la cum se prezinta situatia, mai stam pe acasa. Se ignora masurile sanitare. Cel putin la mine in oras lumuea mai buluc, unii fara masca etc. Nu vreau sa ma gandesc cum este la Bucuresti.

nu, dar gen, pana dispare conceptul de full wfh sa fie chiar si o forma hibrida, 1-2 zile pe saptamana de la birou. Acum, e cam toata lumea freelancer, gen cand vine momentul cand o sa fii cumva marginit de un oras, fie si printr-o zi pe luna de la birou.

Speranța mea personala e ca la Pastele Cailor. Realist vorbind banuiesc ca la anul. Sper sa ne lase macar 2 zile sa lucram de acasa, altfel o sa ma gandesc serios sa schimb locul de munca.

2 Likes

Noi avem un stil de lucru foarte colaborativ. Si pot sa va spun, ca lucrul de acasa, chiar si cu Slack/Google Meet 8h/zi pornite este naspa. Eu abia astept. La noi, la birou, se poate intoarce oricine, dar cum multi nu vor inca, sa merg singur mai bine stau acasa.
Interactiunile sunt mult mai bune personal, in special daca lucram 3 sau mai multi si trebuie sa vorbim constant ce si cum sa facem.
Dar nah … asta este. I can’t wait for it anyways. Eu sper ca in toamna sau inceputul anului viitor.

2 Likes

anul asta in mod sigur nu. sper ca pe undeva pe la anul. dar chiar si asa, cel mai devreme o sa fir probabil pe la jumatate. abia a inceput valul 3 si lumea-i proasta. vaccinul e cam inutil, perioada in care esti imun e foarte mica. cea mai buna sansa e un tratament eficient.

Eu duc dorul biroului si pt ca in corporate asa-numitul “coffee corner” e o mina de aur in a cunoaste colegi si a afla si alte lucruri decat cele din marunta ta echipa.

2023 cred că ar părea mai realist

Am început din ianuarie să merg parțial la birou, de obicei merg dimineața. Lumea s-a cam plictisit de Slack și prefera să vb față în față. Mai spui o glumiță, o bîrfă. E altceva.
Avem un meeting săptămînal de ~ o oră pe Zoom cu toată lumea să ne punem la curent cu ce mai face fiecare.

1 Like

deabia astept sa stau din nou in trafic 1 ora jumate sa pot sa bag o barfita cu colegii in coffee corner

sau sa aud toate discutiile despre pantofi, haine, parfumuri, vacante in timp ce incerc sa ma concentrez la scris cod

remote e net superior, mai ales daca esti genul care nu depinde de altii sa iti tina mana ca sa iti faci treaba

echipa mea oricum e imprastiata in toata lumea, ar fii chiar stupid sa ma intorc la birou ca sa fac acelas lucru ca de acasa

5 Likes

E clar ca lumea e împărțită pe topicul asta. Personal nu vreau sa pierd 3 ore pe zi pe drumuri si inca 8 in zgomot aproape permanent. Daca nu ne vor acorda macar 2 zile remote imi dau demisia si ma car in alta parte.

1 Like

Un avantaj pe care eu l-am uitat in perioada aceasta a fost ca prin faptul ca vorbesti sau explici o problema la o pauza de tigara de exemplu te ajuta pe tine sa intelegi mai bine problema si sa o rezolvi chiar daca celalalt nu te ajuta de fapt cu nimic.

Acest lucru nu se prea intampla daca lucrezi acasa singur si n-ai cu cine vorbi. Acasa ai avantajul ca poti sa stai singur si sa fii focusat mult pe ceva, ceea ce de obicei e mai bine, dar cateodata ai nevoie sa explici problema altcuiva ca sa o intelegi.

La noi se poate merge la birou, eu personal evit sa ma duc la birou fiindca imi ia o ora buna de mers-intors, ma costa benzina sau daca merg cu trotineta n-am asigurare la laptop, ma costa mult mancarea (nu mai gasesti nici un meniu decent la 20 lei) si colegii mei oricum lucreaza in Anglia/acasa. Acum am si echipament mai bun acasa, daca ii dau managerului o lista de cumparaturi cred ca ma trimite la plimbare. Adica nu ma duc la birou ca sa programez pe 2x1080p cand acasa am 2x4K

Munca acasa imi da un avantaj de cel putin 1000 de lei pe luna.

1 Like

La 1h dus-intors cat zici ca faci tu pe drum, ai uitat sa adaugi aproximativ 10 zile calendaristice pe an pierdute in trafic.

In fine. Ceea ce va trebui sa acceptam cu totii este ca nu va mai fii la fel. Indiferent de eficacitatea vaccinului. Sau aparitia a “n” tratamente.

Sunt multi ca mine care nu vor accepta sa vina la munca mai mult de 1 zi pe saptamana. Si daca firma curenta nu va oferi asta, demisia si “next”. Peste 2/3 din “oportunitatile” primite pe linkedin in ultimele 6 luni sunt “remote only”. Chiar nu ma mai intereseaza sa fiu prezent zilnic la program.

Acest aspect va dezvolta o alta dinamica la birou. Intrucat astia ca mine sunt destul de numerosi, poate minim 50%(desi as baga mana in foc ca sunt 2 treimi), beneficiile pe care le enumerati mai sus cu cafeluta si pauza de tigara nu vor mai fi niciodata ce au fost pre-pandemie. Asa ca sunt foarte curios cum o sa decurga totul.

6 Likes

La faza cu 10 zile pot să zic că în medie majoritatea pierde mai mult de 10 zile pe tiktok și Instagram.

diferenta este ca una e o alegere, cealalta iti este impusa

3 Likes

Cum așa? Locul de muncă nu îți este impus… :)))

Te uiți acasă și nu te vede nimeni :wink: