Cand esti 'overqualified"

Am o umila intrebare pentru acest extraordinar forum:
atunci cand ti se repeta in RO ca esti “overqualified” - ce ar trebui sa faci? - o firma, sau?; cum?

Orice sfaturi “fratesti” sunt extrem de binevenite.
Multumesc!

Inseamna ca nu aplici tu la joburi care cer experienta ta, daca chiar crezi ca nu gasesti poti sa incerci ceva remote sau freelance daca vrei strict sa codezi, firmele nu sunt pentru toti pentru ca e mare bataie de cap cu angajati, productie, vanzari, marketing, salarii, iti iei multe responsabilitati. Pana la urma tu stii ce vrei.

Pot sa intreb pe ce tehnologie spun unii ca esti supracalificat ?

La anumite firme de exemplu exista un competency model dupa care se decide si grila de salarizare care trebuie sa fie decis la nivel de firma. Poate intrii la un nivel peste senior si se plateste prea bine pozitia ca sa te poata angaja pe proiectul pe care ai lucra. Eventual tehnic esti as pe orice problema, dar nu ai capabilitati manageriale sau nu doresti sa fii si manager si ei poate cer acest lucru la nivelul tau.

A nu se confunda cu underpaid, daca esti overqualified pe un domeniu, alege ceva de nisa ce te pasioneaza si dezvolta o librarie / un produs care iti va oferii un avantaj pe piata.

Acel “overqualified” trebuie sa-ti ofere o perspectiva pe care majoritatea nu o au si incearca s-o exploatezi.

Ca exemplu Salvatore Sanfilippo (antirez) a fost “overqualified” in domeniul lui si a scris redis, care ulterior s-a tranformat in Redis Labs.

Sau sau… Jordan Walke care lucra la Facebook Ads si a scris FaxJS care s-a transformat in React.js, iar cand a devenit cam “overqualified” pe React l-au lasat sa lucreze la altceva care a devenit ReasonML.

Povesti cu romani nu cunosc, but… you can be the first my friend! Go build that thing and let us tell the story later :heart_eyes_cat:

2 Likes

Calculul pentru o firma e destul de simplu, sa zicem ca este de facut o pagina de login atunci focusul va fi sa gaseasca pe cea mai ieftina resursa capabila sa rezolve problema. Sa angajezi pe cineva la pret 3x nu are nici o logica din punctul de vedere al unui business.

Ce poti face in cazul asta este sa te implici in probleme mai complicate, arhitectura etc… unde cei cu experienta limitata nu fac fata sau consultanta pentru cei care au nevoie de expertiza la nivel mai inalt.

Daca la nivel de firma se decide ca nu e nevoie de persoane experimentate sau ca ajunge 1 persoana pe echipa atunci nu prea ai ce face.