Carti Programare în limba română

Buna. Imi poate recomanda niste carti despre programare? (Orice legat de Web Develop). In Romana ar fi de preferat ca la capitolul engleza stau prost. Tin sa mentionez ca sunt clasa a 8-a deci nu am facut algoritmica sau ceva de genul ca sa primesc chestii complicate. Multumesc.

Limbaje la care am interes: Html, php, css, javascript.

În română e greu, nu știu să existe ceva (în afară de manuale de liceu).

În engleză, eu aș începe cu CODE. Cel puțin prima jumătate este foarte basic:

Pentru varsta ta ar fi mai bine sa inveti Engleza decat programare.
Oricum in liceu vei face C++ si te va lua de la 0 cu programarea: scheme logice, pseudocod, algoritmica, cod.

4 Likes

Daca e ceva ce sa-l sperie de programare pe viata cam asta e #sad

1 Like

Dar, dar mai bine să știe algoritmi decât să arunce 20 de IF-uri unul după altul și pe urmă să-mi răspundă că e perfect ok.

2 Likes

Desi are mai bine de 10+ ani, recomand, doar sa instalezi aceleasi versiuni de php sis a ai grija la ghilimele: ’ sau " http://www.oriceon.com/

Pot sa iti dau cateva titluri din bibloteca proprie (oldies but goldies :wink: ).
Invata singur Php, Mysql si Apache - Julie C. Meloni
JAVASCRIPT pentru World Wide Web - Tom Negrino,Dori Smith
Seria web de Sabin C. Buraga de la Polirom (le mai gasesti prin librarii)
https://profs.info.uaic.ro/~design/seria-web.html

Dar, asa cum s-a spus mai sus fara un minim de engleza si algoritmi nu stiu daca si cat iti vor fi de vreun folos.

Stiu ca era o carte care se chema
Manualul tau de PHP


Vad ca a aparut in 2012

In link-ul de mai jos se afla cuprinsul
https://www.librarultau.ro/carte/manualul-tau-de-php--i33261

Stiu ca cineva de pe aici a scris un curs de php pt incepatori
@geosoft1, carțulia mea de C de peste 1000 de pagini :slight_smile:


Desi eu as zice sa mergi pe tutorialele video. PHP-ul a evoluat destul de mult, iar acele carti au ramas in urma. Ai avantajul ca vezi si un minim de workflow, adica pregatirea pt dezvoltare(cum instaleaza un server web, un editor/ide etc)

1 Like

Programarea nu se învață din cărți.

Recomandarea mea e https://wellcode.ro, o sa fiu mai drastic și îți zic că n-ai ce face cu html/CSS/javascript fără să știi engleză. (Adică cele mai bune resurse sunt doar in lb. Engleză, deci bagă Duolingo pe telefon 2-3 ore zilnic)

Pentru js și html ai freecodecamp (parcă ai și cursuri traduse), respectiv https://javascript.info

3 Likes

De fapt tocmai din carti se invata cu adevarat. Mai putin din articole si cursuri.
Bine, stiu ca de fapt ai vrut sa-l indemni pe OP sa practice programarea si nu doar sa citeasca despre ea dar cred ca e “misleading” sa zici ca nu poti invata programare din carti.

Cartile sunt baza daca vrei sa-ti incepi cariera de programator cu dreptul. Practica vine dupa sau in timpul cititului.

4 Likes

Cartile sunt importante, dar nu de programare in php/html/css ci cand vine vorba de algoritmi, structuri de date, metode de calcul, pattern-uri, modele de baze de date sau standarde de calitate.

Nu putem recomanda niciunul pentru cineva in clasa a 8-a. Adica cred ca daca citesc 10% din studenti cartile astea e bine. Nici eu n-am reusit sa trec prin The Art of Computer Programming si Introduction to Algorithms, sunt inaccesibile daca nu ai un motiv foarte bun sa le studiezi.

1 Like

Pai si de unde ai vrea sa invete programare, chiar daca e in clasa a 8-a? Din articole si forumuri? Informatia gasita pe net e de multe ori incompleta si aproape intotdeauna dezorganizata.
Cartile ofera toata informatia necesara structurata in mod accesibil facand invatarea (daca e o carte buna) o placere. Si de obicei contin cam tot baremul minim de informatie despre un subiect anume - in felul asta nu exista lacune mai tarziu. Sunt sigur ca exista destule carti ptr. beginners care pot fi asimilate cu usurinta.

Si-n plus nu este obligatoriu sa tocesti toata cartea - citesti cat ai nevoie.

AoP n-am citit-o nici eu - matematica folosita acolo e muuult peste nivelul meu. Dar de fiecare data cand incerc sa invat lucruri noi - prima data apelez la carti. Si ii recomand oricui, indiferent de varsta, sa faca acelasi lucru.

2 Likes

Degeaba invata programare din carti in romana ca mai tarziu stack overflow e in engleza.
E cam rusinica sa stai prost la capitolul engleza in 2018. Pune mana si citeste carti in engleza, uita-te la filme cu subtitrare in engleza, cursuri, duolingo, orice, dar nu vad cum ar merge invatatul englezei cu programarea in paralel.

4 Likes

https://profs.info.uaic.ro/~busaco/teach/labs/css/
http://andrei.clubcisco.ro/cursuri/anul-4/semestrul-2/c5-programare-web.html

1 Like

1 Like

Oarecum related
https://viorel.me/2019/thoughts-on-learning-english/

4 Likes