Cat de greu este sa fii luat intr-o firma ca si intern

Salutare!
Abia m-am mutat in Cluj in cautarea mai multor oportunitati sa invat si sa ma dezvolt. Am inceput de cateva luni sa invat Python. Am trecut de basics iar dupa am invatat despre JSON, API, baze de data, git. Mi am facut un mic proiectel pe care l-am pus pe git, un Telegram echo bot caruia ii scrii un mesaj, ce il stocheaza intr o baza de data si ti-l trimite inapoi. Dupa ce am terminat de facut asta, am inceput sa ma uit dupa oportunitati, internshipuri, ceva, orice din domeniu, unde sa invat inconjurat de programatori. Nu am avut prea mare succes pana acum. Ce sanse am sa gasesc ceva avand in vedere ca nu am facultate in domeniu? Daca sunt ele cat de mici, cum ar trebui sa procedez, unde sa mi indrept atentia? E destul de greu sa avansez in cunostinte cand sunt presat de gasirea unei firme in care sa lucrez.

De ce te-ar lua pe tine intern, in loc sa ia un student?

Orice din domeniu, dar nu facultate? Pentru ca intr-adevar, ceva oportunitati de-alea sunt prin Cluj.

Exact aceasta intrebare m-a impiedicat sa ma apuc de invatat mai din timp. De ce as fi eu cel angajat si nu unul ce are facultate. Am facut o facultate, total alt domeniu, nu imi permit sa ma mai apuc de una. Voi continua sa invat de unul singur.
Multumesc oricum pentru raspuns.

De ce nu iti permiti?

Pentru ca uneori (ma hazardez sa spun ca in majoritatea cazurilor) atitudinea si dorinta de invatare conteaza mai mult decat o facultate in domeniu, daca nu e facuta pe bune. Din punctul de vedere al angajatorului (nu am firma mea, dar am luat decizii de angajare), prefer pe cineva care e pasionat, invata repede, si face treaba buna in locul cuiva care vrea sa lucreze in domeniu pentru ca se castiga bine.
@Bion: in limita timpului disponibil, incearca sa cresti dificultatea proiectelor si sa nu te sperii de chestii pe care aparent nu stii sa le faci, pentru orice task exista o rezolvare, trebuie doar rafinate abilitatile tale de search.

Later edit: abilitatile de search nu exclud intelegerea buna a situatiei, parametrilor si rezultatului oricarei operatiuni pe care o faci intr un limbaj de programare.

1 Like

E pasionat dar nu suficient cat sa faca 6 ani de facultate in domeniul pasiunii lui ardente. Aha. Si porcul zboara superluminic.

Sigur ca un ‘pasionat’ de-ala il poate depasi pe unul cu retard mintal sever care a facut o facultate doar ca sa aiba o hartie cu care sa se stearga in dos sau sa se angajeze la stat sau doar s-o afiseze asa, ca a auzit el ca se castiga bine, dar asta e doar un argument impotriva modului in care poate se intra si se poate trece prin facultati.

Conteaza mai mult ce stii decat facultatea. Eu, de ex, am terminat Management ca si universitate si sunt programator PHP (ma rog Full Stack Dev).
Intradevar daca ai facultatea in domeniu, inveti mai repede, avand in vedere ca ai deja un layer de cunostinte, dar din ce am vazut eu in piata se cauta experienta si mai putin daca ai facultatea x sau y.

Continua sa cauti un intership sau sa lucrezi ca junior (daca te califici pentru asa ceva)
If not{
fa proiecte pentru tine/prieteni/familie/whatever dar sa fie cap-coada (adica sa fie un proiect care sa aiba un inceput si o cerinta de functionalitate). De ex o aplicatie de gestiune (gen facturare, produse, comenzi, clienti/furnizori) care iti vor aduce multe “necunoscute” si vei acumula experinta
}
Din experianta mea iti pot spune ca, cunostitele dobandite intr-o companie nu se compara cu ce faci tu acasa (Avand deadline, colegi care te ajuta etc.)
Peace!

1 Like

Aha. Conteaza ce stii. Si cum poti sti mai multe ne-facand facultatea decat facand-o?

@Bion parerea mea este sa mai incerci si sa nu te dai batut. Inainte de locul actual de munca am esuat de mai multe ori.
Cand am facut eu internship ul, aveam un fost coleg care a venit tocmai de la Timisoara. Nu avea backgrounde de IT, ci a terminat constructii.

Daca ai facut un bot de telegram stii, cel putin la nivel elementar ceva lucruri despre web. Fa-ti un cont de Github/Gitlab/Bitbucket si pune codul acolo.

Poti sa aplici direct pe o pozitie de junior developer. Vei avea si un salariu mai mare (depinde) decat un intern.
Daca zici ca lucrat cu python, continua. Invata si partea oop din Python si poti sa incepi sa inveti si un framework cum ar fi Django sau Flask.

Poti sa iti faci si un profil de LinkedIn. Uneori este util.

Pe partea sociala poti participa la tot felul de evemimente tehnice. Cauta pe MeetUp ca sigur vei gasi evenimente de IT, Poti sa intri in grupul de FB al revistei Today software magazine. Din ce am vazut fiecare lansare de nr nou este insotita si de un eveniment. Plus ca primesti revista gratis :smiley:

Succes !

2 Likes

Nu intru in polemica, dar am vazut multi cu facultate de IT lucrand in alt domeniu si am vazut oameni care abia au trecut facultate, fiind foarte buni IT’sti

Cred ca experienta inseamna sa codezi, codezi, codezi.

Exista teoria celor 10000 ore lucrate ca sa devii un profesionist :slight_smile:

1 Like

A fost deja o discutie despre cele 10000 de ore bullshit.

Eu am vazut zero indivizi care n-au facut o facultate in domeniu si erau buni pe domeniu. Ca se credeau buni? Da. Ii credeau altii buni? Da. De obicei altii ca ei. Tot asa, fara facultate in domeniu sau cu facultate facuta ca gasca prin apa. Aia care chiar ajung sa fie buni fara facultate sunt extrem de rari. Atat de rari incat eu n-am avut ocazia sa intalnesc unul cu adevarat bun. Amatori bunicei, da, dar destul de departe de un profesionist (echivlent, ex IQ, etc). Si chiar si aceia sunt cam nimic fata de echivalentul lor la talent, dar cu facultate pe domeniu: Folclorul cursurilor de programare platite sau gratuite

Poti sa codezi pana nu mai poti, mult, mult de tot si extrem de prost. Banalitati peste banalitati.
Nu conteaza numai cantitatea, ci si calitatea. Atat a ceea ce este codat, cat si a celui care codeaza.

Tu vb doar de genii, eu vb despre programatori in general. Parerile sunt extrem de impartite si eu personal iti respect opinia, chiar daca nu sunt total de acord cu ea.

Dupa principiile tale, toti progrmatorii ar trebui sa faca hard work, insa realitatea ne arata ca sunt devi care fac si chestii mai simple, altii cate fac chestii mai grele, aici intervine echipa care adauga + valoare.

Cand vb despre cele 10.000 ore, vb despre f mult studiu, despre try->catch->re-try till it works, then improve.

Toate astea vin odata cu multa experienta, multe esecuri, cu review si inbunatatire (cand ma uit la codul scris de mine acum 3 ani imi pun mainile in cap dar imi place ca am evoluat).

Cat despre @Bion daca iti place cu adevarat sa codezi atunci continua, munca de programator trebuie sa fie una din pasiune, nu una legata de partea financiara, pentru ca vei coda 8-10-12 ore pe zi (ca sa nu mai zis de orele de studiu petrecute).

Best of luck :slight_smile:
Peace!

Try-catch-retry sa dai cu sapa nu prea te ajuta sa progresezi. Ai nevoie si de teorie si de aia fug auto-didactii ca de dracu’. Codezi, codezi, codezi, niste carti cand mai lecturezi? Trebuie si exercitiu, dar trebui sa ai si ce sa exersezi ca sa progresezi cu adevarat. https://ocw.mit.edu/courses/electrical-engineering-and-computer-science/ Cam ca prin alte domenii. Poti sa fii inginer mecanic care a invatat ceva, sau un mecanic ‘expert’ la uns angrenajele. Poti sa fii inginer constructor sau un constructor ‘expert’ la sapat fundatia, bun la dat cu harletul.

Prietene, ce zici tu, am zis si eu mai sus, pe langa codare ai nevoie de mult studiu si de echipa (care sa te ajute)
Nu am zis asta?

Peace:)

Aha. Sunt sigur ca ai studiat toate materiile alea ‘plictisitoare’ care se predau prin facultati. Sau ai facut ‘skip’, pentru ca ‘stiu’, sau ‘sunt prostii’, ‘nu am nevoie’, ‘ajunge sa codez’, ‘intreb un prieten/stackoverflow’, etc.

Din experienta personala acumulata in 15 ani in cateva tari de pe batranul nostru continent, cei care fac chestiile simple pleaca de la birou la 5, ies la bere, au viata sociala, ii doare in cot de finalitatea muncii lor, etc. Pe noi astialalti trage seful (uneori pana la epuizare) ca sa plateasca salariile tuturor, pt ca treaba trebuie terminata si livrata.
Problema e ca lucrurile astea nu se diferentiaza puternic la salariu. Da, iei mai mult, dar nu cat sa justifice toata bataia de cap.
Sa nu mai spun ca programatorii cu stilul lejer nici nu isi bat capul sa se perfectioneze… Stie el @anon31094663 ce zice, si zice bine.

@Bion E foarte buna atitudinea ta, felicitari! Din pacate ai ratat internshipul de vara de la Evozon, unde exact asta se facea. Sfatul meu este sa pregatesti un CV de o pagina (nu mizerii de alea Europass, te rog) si sa il trimiti efectiv la 20-3-50 firme de IT din Cj. Faci o compunere decenta la continutul mailului in care explici ce problema ai (“vreau internship, stiu ca a trebut vara dar eu vreau sa invat la voi in firma, etc”). Corectezi de erori gramaticale/spelling totul si invadezi casutele de mail. De mare ajutor ar fi daca stii un programator din firma sa ii trimiti lui cu rugamintea de a forwarda catre cine se ocupa de categoria “gradinita”. Perseverenta va fi cheia succesului (eu cu 15 ani experienta am trimis 50 CVuri ca sa obtin jobul nou la care sunt acuma). Nu trebuie sa te accepte toti, doar o singura firma! Important e sa iti cresti sansele de succes.

5 Likes

Nu a zis nimeni ca teoria nu e buna. Ajuta foarte mult cand vine vorba de proiectat sisteme corecte, eficiente. In acelasi timp, teoria fara practica ramane la stadiul de teorie. Chestia e ca in lipsa unui profesor, mentor, etc (cursurile “academiilor de IT” sunt praf in ochi, din punctul meu de vedere), fara practica n-ai cum s-o intelegi. Acelasi lucru se aplica si unui student care merge la cursuri care face doar problemele expuse la cursuri/laboratoare, fara sa exploreze, sa iasa din zona de confort. Ceea ce vreau eu sa zic este ca teoria poate fi invatata si in paralel cu practica, in absenta mentoratului, iar eu, din contra, cunosc programatori foarte foarte buni, ori cu facultati de alt profil, ori fara, care pot da clasa in orice moment oricui. Da, si cu concepte teoretice, dar si cu aplicatii practice. In orice caz, o atitudine spre invatare, de orice tip ar fi ea, nu trebuie decat incurajata.

1 Like

Parca era vorba de indivizi pasionati in discutie. Daca ala care merge la facultate e pasionat, normal ca n-o sa se limiteze doar la cursuri/numai teorie. Plus ca ceea ce nu stii tu este ca exista seminarii, laboratoare, proiecte… nu se face numai ‘teorie fara practica’ (ceea ce e o absurditate, dar n-o sa detaliez).

Oricui :slight_smile: In orice moment :slight_smile:
Interesant cat de bun esti tu la evaluat cunostintele respectivilor, si mai grav, la evaluarea cunostintelor/capacitatilor tuturor (inclusiv necunoscuti), ca sa arunci asa cu cuantificatorul universal.

Plus ca ceea ce nu stii tu este ca exista seminarii, laboratoare, proiecte… nu se face numai ‘teorie fara practica’ (ceea ce e o absurditate, dar n-o sa detaliez).

Nu am zis ca se face teorie fara practica la facultate, iteram faptul ca uneori practica de la facultate este insuficienta. Am si zis, in lipsa unui profesor, mentor implicat cel putin atat cat esti si tu ca student, e destul de greu sa treci de la concept la proiect. Poate tu ai avut noroc de profesori buni, dar sunt multi care n-au avut privilegiul asta.

Interesant cat de bun esti tu la evaluat cunostintele respectivilor, si mai grav, la evaluarea cunostintelor/capacitatilor tuturor (inclusiv necunoscuti), ca sa arunci asa cu cuantificatorul universal.

Si tu faci acelasi lucru inca de la inceputul acestui topic. Era o hiperbola pentru a-mi sustine punctul de vedere. Te rog, iti recomand sa mai citesti inca o data postarile mele, si o sa intelegi ca nu am zis niciodata ca o facultate nu e buna sau ce crezi tu ca am zis de te-ai atacat asa, ci doar ca exista uscaturi si la facultate, cat si programatori buni fara sa fi facut facultate, atata timp cat au studiat singuri si sunt pasionati de ceea ce fac.

2 Likes

Eu nu am fost premiantul facultatii :)) dar am impartit biroul de muncii cu sefa de an :))) .Stiu persoane cu note mai mari, cu potential dar nu au vrut pur si simplu sa lucreze in domeniu chiar daca au facut facultate.