Cât de importante sunt studiile?

Da, 6h/Săptămână împărțite în două zile. Sunt și eu optimist că ai profesori înțelegători :smiley:

1 Like

Nici gand. Ti-am zis, eu aveam 2-3 cursuri / seminarii pe zi, la mine seminarul / cursul tinea 2h(110min + 10 min pauza), daca lipseai trebuia sa recuperezi pentru ca nu te primea in examen. Recuperarea era de 50lei pe seminar.
Mai poti lipsi la disciplinele de umplutura, dar sunt puse in asa fel incat sa fie intre discipline unde te obligau sa te prezinti.

Am si eu o intrebare. Vad ca la Cibernetica au program de pe la 7:30 la 13:20, 09:00 la 16:20…etc, dar la ei un curs sau un seminar tine 80 minute, din care probabil se scade si o pauza. Iar la AC din Politehnica Bucuresti vad ca au cursurile de 3 ore si seminariile de 2h, la mine tineau 2h… care e faza? Eu credeam ca la toate facultatile e la fel.

1 Like
  1. Scutirea de impozit este pentru angajator, nu pentru angajat. Daca reusesti sa te intelegi cu ei si sa iti adauge banii aia la salariu, good for you :smirk:
  2. Scutirea respectiva o sa dispara in cativa ani. Mai are de trait cam tot atata cat mai are si norma de venit la PFA. Deci daca vrei sa faci facultate doar pentru o scutire de impozit, s-ar putea sa nu fie chiar cea mai buna alegere + ca pana termini tu e posibil sa nu mai fie valabila scutirea respectiva. Parerea mea e ca daca faci o facultate, fa-o pentru ca vrei si/sau pentru ca iti place. In ziua de azi pentru a fi IT-st nu iti trebuie studii superioare. Si mi se pare perfect normal.
4 Likes

Imi pare rau @noah ca ai trecut prin ce ai descris mai sus insa la ultima fraza te contrazic. In Romania, cu PHP, ca angajat, poti trece lejer de 2000 de euro, net, lunar. Iar ca PFA poti ajunge la 3000, poate chiar mai mult.
Problema e ca nimeni nu ti-i da daca nu ai experienta.

1 Like

Nu vad de ce ti-ar parea tie rau, sincer sa fiu nici mie nu-mi pare, ce am scris dupa licenta a fost o refulare pe care daca ar fi sa aleg in acest moment nu as mai fi postat-o.
Nu imi pare in niciun caz rau ca am facut o facultate, as recomanda oricui sa faca in orice moment fara indoiala. In opinia mea facultatea este in acest moment o experienta valoroasa de viata, informatiile pe care le capeti sunt doar de a te initia intr-un domeniu si nu de a te plasa pe piata muncii. Pentru asta facultatile ar fi trebuit sa inglobeze un fel de scoala de meserii cum este afara, dar nu se intampla asta iar ce ofera este exact ceea ce isi propune invatamantul superior sa ofere.

Imi pare rau ca am lasat impresia ca mi-as plange de mila, nu o fac, scopul posturile a fost doar de a relata experienta.

Despre salarii cu atat mai bine si iti multumesc ca ai lamurit problema. Daca ai timp si mi-ai putea trimite un mesaj privat in care sa-mi spui si pentru polul opus salariile si cerintele ti-as ramane recunoscator.

1 Like

I moved 8 posts to a new topic: Studii necesare pentru inființarea unui PFA

Nu știu cine e Jeffrey asta, dar ce zice e o prostie.

Cand vorbim de educatie, Jeffrey care a fost autor tutsplus si are un site de e-learning(laracasts) extrem de apreciat in comunitate, cred ca are si el un cuvant de spus.

Nu e saptamana in care sa nu vad ceva de laracasts pe reddit :smiley:

1 Like

La o prima vedere, Jeffrey spune o prostie.

Dar mesajul lui nu este adresat europenilor. El se adreseaza americanilor. Care in momentul terminarii facultatii pornesc in viata cu o datorie de minim 100K de dolari.

E simplu sa spui ca bate campii, e mai greu sa intelegi de ce le bate.

9 Likes

@iamntz, sa zicem ca esti junior, la inceput, ca doar de asta te gandesti sa faci o facultate si vrei sa lucrezi ca programator. Ca junior daca nu lucrezi intr-o echipa incepi cu stangul pentru ca iti vor functiona scripturile insa nu vei scrie un cod ok.

Intr-o firma ca junior incepi de pe la 4-500 de euro si in 3 ani ajungi cam la 900-1100 de euro (asta daca te misti din loc in loc ca sa cresti atat salarial cat si profesional).
Daca trebuie sa lucrezi si faci o facultate la ID in domeniu, costa cam 500 de euro / an * 3 ani = 1500 de euro ca sa fii licentiat si sa iei cei 16%.
Dupa cei 3 ani cand ai ajuns la aprox. 1000 de euro, cei 16% vor insemna 160 de euro / luna in plus la salariu. Astfel, iti vei scoate investitia cu facultatea in aprox. 10 luni de lucru ca middle licentiat in IT (cel mai probabil ca economist cu deprinderi in informatica).

Scenariul tau cred ca e valabil doar pentru un middle-senior care face freelancing ci nu lucreaza intr-o firma.

Da, facultatea nu e buna doar pentru cei 16%. Printre altele e buna si daca vrei sa pleci din tara iar angajatorul, ca in 90% din cazuri, cere acel “bachelor degree”.

1 Like

Există vreo facultate ID în domeniul IT?

Cibernetică, la ASE. Am fost eu o perioadă, când mi-a devenit clar că nu am de gând să o termin la zi. Apoi am abandonat și ID-ul :smiley:

1 Like

Pentru clarificare, ID = Invatamant la Distanta.

Suna extrem de cunoscut! :smiley:

1 Like

@iamntz, pe langa cele de la ASE, mai exista CIG (contabilitate si informatica de gestiune) la Hyperion si Mate-Info la Titu Maiorescu. Toate acestea sunt incadrate ca facand parte din domeniul IT.

1 Like

Cred ca am mai scris in alt topic, si anume: cei 16% scutire nu sunt pentru tine, ca angajat. Sunt pentru S.C. XYZ SRL care te-a angajat, ti-a facut contract de munca si ti l-a inregistrat.
Ba stiu chair o firma(mare, de outsourcing) care iti spune verde-n fata treaba asta.

Sa faci o facultate in IT doar pentru scutire de impozit mi se pare ca si cum te-ai insura doar pentru ca fata are zestre.

4 Likes

Eu știu o firmă la fel de mare care plătește angajații pe CIM cu salariu minim pe economie + PFA cu normă de venit, dar negociază salariile nete și se ocupă ei de plata tuturor dărilor de pe PFA. =)) Amuzant, ce să zic…

PS: Și e vorba de o firmă d-asta pe care o tot vedem prin presa de specialitate, capital românesc, sute de angajați.

3 Likes

Pai si cand vorbim de situatii din astea mai are rost sa discutam de terminarea unei faculati in domeniul IT doar de dragul unei scutiri de impozit? Ce scutire au respectivii la putin peste 1000 ron brut pe CIM?

1 Like

@tacheshun, in Orange de exemplu daca lucrezi ca programator sau intr-un deparatament ce presteaza servicii tehnice catre grup fiind inca student, atunci cand termini facultatea, cei 16% iti revin tie. In alte corporatii stiu ca negociezi o marire atunci cand ai si acea scutire de impozit cu tine. Daca ai noroc de o firma care tie nu-ti da nimic din acea scutire, simte-te dator sa pleci! Sunt o gramada care au nevoie de programatori si care le-ar da acel impozit lor sub forma de marire :smiley:

Bravo Orange, ce sa zic…De aia nu e bine sa generalizam. Pe de alta parte raman la ideea ca nu e bine sa faci o facultate doar pentru o scutire de impozit.