Cât poate câștiga un programator autodidact?

Ti se pare mult?

Continuarea discuției de aici

Pai hai sa vedem conditiile:

Cunosti multi de-astia? Ca un exemplu (sau cateva) se poate da, a se vedea exemplul cu electricianul, care ar trebui sa ne motiveze pe toti sa ne facem electricieni care castiga peste un milion de euroi pe an… dar daca e ceva exceptional (poate cu ceva ‘truc’ la mijloc, cum ar fi un mic tun mafiot la bugetul de stat sau asa ceva), cum poti sa ii spui cuiva ca ‘poate’ castiga suma aia? Foarte putini dintre cei cu studiile lui Becali au averea lui. Sa ii ametesti pe toti cu ‘ai putea’ ca sa ii motivezi sa mearga la un curs de becalism pe bani bunicei e… “insert qualifier here”.

Sunt convins ca ar lua banii aia daca ar studia intens 2-3 ani. Dupa astia 2-3 ani de studiu si mana de lucru formata prin Romania, daca lucreaza cu straini sigur face banii astia.

Un front end developer care stie react bine ia banii aia fara prea mare efort (stiu eu cativa).
Un phpist care face teme de wordpress cred ca poate lua dublu (stiu cativa care au facut sute de mii de dolari din wordpress development).
Un rails developer poate ca ia triplu.

Dar nu lucrand pentru romani.

Nu e wishful thinking ca in 2-3 ani sa ajungi un programator decent. Ca sa inveti HTML si CSS decent cred ca iti ia o luna - doua. Dureaza mai mult sa inveti Javascript daca nu ai niste baze ale programarii din liceu (variabile, structuri de date, structuri repetitive / conditionale, functii, OOP, functional programming), insa cred ca intr-un an ajungi sa stii javascript foarte bine.

Problema e ca majoritatea romanilor nu stiu sa invete, pentru ca la scoala nu au fost indrumati sa devina autodidacti. Ca sa nu mai zic ca foarte putini programatori citesc carti de programare si “manualul”.

Nu mi se pare deloc mult nici cat cere Codecool, daca te invata sa faci un site complet (full stack). Ai un mare beneficiu si ca inveti ca intr-o scoala, alaturi de alte persoane care sunt de nivelul tau si cu care te poti sfatui. Singura cerinta e sa suplinesti tot ce inveti acolo cu studiu individual.

@anon31094663 care au fost ultimele 3 carti de programare pe care le-ai citit? :slight_smile:

Ca sa nu mai zic ca fratele meu e designer (foarte bun). A scolit pro bono cel putin 5 prieteni, dintre care 3 au ajuns sa faca aproape de $10,000 pe luna in maxim 3 ani si au cel mai lejer program.

2 Likes

Evidenta anecdotica cu povesti nemuritoare, cea mai tare evidenta :slight_smile:

Realizezi ca exista statistici, nu? Ele nu sunt asa cum zici tu.

Bai fratilor, trebuie sa va invatati ori sa va renegociati contractele, ori sa lucrati cu oamenii care trebuie :grin:

Incep sa vad un pattern in discutiile in care e implicat @anon31094663… si anume ca multe dintre ele se duc pe campii.

4 Likes

Niște chestii:

  1. Cum ceva, „majoritatea românilor INSERT SHITTY HABIT HERE”. Sunt convins că albanezii, turcii sau nemții (în majoritatea lor, nu doar poveștile de succes) sunt experți în învățat chestii noi. Not
  2. Problema la programare este că nu este nevoie doar de învățat, este nevoie să-ți antrenezi mintea și să gândești într-un anume fel. Ceea ce e un pic mai greu de realizat în 1-2-3 luni. Poate că asimilezi suficient html/css pentru a fi eficient, dar pentru restul… mai puțin
  3. Manualul? Manualul cui? Când ai citit ultima dată manualul unui limbaj de programare? Când ai învățat vreun limbaj de programare din manual?
  4. Ai vreo statistică la „foarte puțin citesc”? Sau se referă strict la cercul tău de cunoscuți?
1 Like

Te rog sa explicitezi. Uite aici un top ales la intamplare, pe judetul Satu Mare, primele 20 de firme cu codul CAEN 6201, activitati de realizare a softului la comanda.


Dupa cum vezi, aia de pe locul 20 are cifra de afaceri de vreo 44000 si ceva euroi pe an, ceea ce deja e sub suma aberata de 10000 dolari / luna. Si asta e pe un judet intreg.
Foarte putine au un singur angajat care sa realizeze suma aia.
Pe scurt, realitatea e alta decat o prezinti tu.

1 Like
  1. D’aia am zis ca pentru a invata javascript decent e nevoie de un an (mai mult sau mai putin).
  2. “Manualul” bibliotecii. De ex: documentia oficiala react, rails, laravel, django, postgresql, mongodb etc…
    N-am zis ca inveti un limbaj de programare din manual, ca nu prea exista asa ceva. Insa nu strica sa treci prin MDN docs daca vrei sa inveti javascript.
    Si, da, eu am invatat din “manual” de mai multe ori. Ultima oara s-a intamplat citind TypeScript handbook.
  3. Care sunt ultimele 3 carti de programare citite la tine? :slight_smile:

Mai citeste odata ce am scris. Banii aia ii faci lucrand pentru companii dinafara (freelancing). Prin Romania iti faci doar mana de lucru.
Si, din nou, eu stiu personal oameni care fac $10,000 pe luna fara prea mare efort (bineinteles, nu lucreaza pentru romani).
Ti-as spune ca stiu programatori si designeri care sunt milionari in dolari, dar cred ca ar fi inutil.

Dusul ala pe campii de fapt nu e, doar ca unii inteleg mai greu. Exact asa isi fac reclama firmele respective si pretind bani multi pentru ‘scolire’, cu promisiuni de castiguri mari, care vor acoperi cheltuiala ce in felul ala pare mica. Cum sa nu sara fraieresteanul, daca i se promit sume de 10000$/luna?

1 Like

Aha. ‘freelancingul’ ala se face la negru, sau cumva ajung PFAurile sa bata firmele?
Cat despre ‘stiu’ e absolut irelevant. Si eu stiu un ‘electrician’ care are sute de milioane de dolari.

1 Like

Sunt cazuri izolate, extrem de putine raportat la marea majoritate a celor care activeaza in industrie. “Snowflake”.
Si eu am fost caz izolat din asta, cu toate taxele la vedere, dar am decis sa angajez si sa trainuiesc oameni. Asta a insemnat din start ca trebuiau accesate contracte mai slabe, pt ca nu poti pune un junior sa faca acele lucruri pt care se platesc sumele alea.
Asta ca sa nu vorbim de sumele platite in vest drept salarii, in aceeasi industrie (hint: mult mai mici decat ce se scrie aici). Si oamenii chiar stiu meserie si sunt in top 5% ca salarizare pe tara.
Va rog eu sa nu mai promovati ca si adevar informatii bazate pe outliers statistici.

4 Likes

Nu stiu pentru cine ai lucrat si in ce conditii, dar vorbesc foarte serios si fara sa te jignesc ca ar trebui sa faci o reevaluare daca 5,000 de euro ti se pare mult.

mvpfactory.co, care lucreaza preponderent cu romani, plateste banii astia pentru front end developers - au un day rate de 250 - 300 de euro.
Tot acolo un django developer isi ia 600 de euro pe zi.

Toptal plateste si mai bine.
Si, bineinteles ca banii aia ii faci legal (PFA, micro etc), ca doar nu suntem in anii 90.

Nu e vorba despre cum mi se pare mie. Sau ai uitat care e subiectul?

Aha. Si atunci de ce nu sunt 1000 de firme in top 10 pe judetul ala? :slight_smile:

Habar n-am si nici nu-mi pasa, ca doar nu stau sa fac analize socio-financiare cu ce se intampla in Adunatii Copaceni.

Nu mi-ai raspuns care sunt ultimele 3 carti de programare citite. Nu te judec daca nu iti amintesti si poti ignora intrebarea in continuare.

Subiectul e ca baiatul asta poate sa ajunga sa faca banii astia in 2-3 ani. Ti se pare irealizabil sa inveti vue la un nivel bun in 2-3 ani? Mie absolut deloc. Ti se pare irealizabil sa lucrezi pentru companii dinafara care sunt dispuse sa dea banii astia?

Ti se pare irealizabil sa inveti vue la un nivel bun in 2-3 ani?

Degeaba inveti Vue ca si framework daca nu inveti sa rezolvi probleme. Sa inveti sintaxa unui limbaj sau functionalitatile unui framework este partea usoara, dpmdv.

1 Like

Dap, nu ma refeream la a invata Vue intr-un mod inchis, fara sa stii sa il folosesti. Dar, cine stie, poate subestimez eu efortul necesar…

Irealizabil? Nu. Ineficient? Cu siguranță. Gândește-te că acum 3-4 ani React și Vue erau la început, iar angular era pe val (alături de alții mai mărunți: Ember, Backbone+Marionette & co). Presupunând că ai învățat framework-ul, cum crezi că poți migra spre framework-uri mai noi? Cât de ușor îți va fi dacă vei avea creierul setat pe „Angular mode”?

Vezi tu, companiile din afară caută români pentru că-s mai ieftini. Crezi că se înghesuie companiile externe să plătească la fel ca în vest? Hahaha.

Pentru că are relevanță zero. Dar dacă te face să te simți mai bine:

  1. sunt la jumătatea Pragmatic Programmers ed2
  2. am recitit Code Complete
  3. am pe listă User Story Mapping și ediția a doua din Refactoring.
2 Likes

Aha. Poate ca cel care a deschis topicul e din ‘Adunatii Copaceni’? Si daca nu e, parca vorbeai despre lucratul pentru clienti din afara, aia din Adunatii Copaceni au interzis prin lege la asta?

Am ignorat-o pentru ca suna a tenativa de ad hominem. De fapt, e ad hominem.
Dar totusi, o sa-ti fac partial hatarul si o sa-ti spun doar ce lecturez acum (printre altele): Electron Scattering in Solid Matter, A Theoretical and Computational Treatise.

Nu ‘irealizabil’, ci putin probabil. Bill Gates de exemplu a dovedit ca e ‘realizabil’ sa ai miliarde de dolari din software. De acolo pana la a promite cuiva ca ‘daca face x si y’ o sa aiba si el la fel, e cale lunga si cu tromboane multe.