Intellectual activities such as playing chess or regular social interaction have been linked to a reduced risk of Alzheimer disease in epidemiological studies, although no causal relationship has been found.
Va dati seama cate soft-uri open source o sa fac la pensie? Ma mut in padure si codez open source, asta-i viata
exact ce-am zis si eu
Ce mi se pare curios este ca soacra mea impreuna cu sotia fac front comun si imi repeta cel putin saptamanal ca nu o sa pot programa decat pana la un maxim 40 de ani si ca ar trebui sa ma gandesc serios sa trec pe project management sau alte asemenea.
Mai grav e ca si un prieten mai in varsta, fost programator acum prof universitar, imi spune acelasi lucru.
Sunt cateva exemple cum ar fi Douglas Crockford, Denis Ritchie(RIP), Ken Thompson, Dave Thomas care inca mai scriu cod(scriau in cazul lui Ritchie) la varste destul de inaintate si asta imi da sperante.
Mai avem: Uncle Bob, Kent Beck
pai stai. nu orice dev bun e si un PM bun. s-ar putea cu toata experienta ta de dev sa fii per ansamblu un PM prost.
sunt persoane care nu comunica extraordinar cu restul lumii, trebuie sa suporti pretentii, aere, prostie… nu-i usor.
Linus nu l-am auzit sa se planga, si are deja 44, http://thread.gmane.org/gmane.comp.version-control.git/57643/focus=57918
Ma intreb pana cand a programat Dennis Ritchie.
Observ ca nimeni nu realizeaza ca prinzand experienta o sa poti face intr-o ora ce faceai intr-o zi or more acum x ani deci tehnic vb. vei putea lucra 3-4 ore pe zi in care sa rezolvi probleme relativ mari cu usurinta iar restul de timp il poti folosi pentru a sta in parc cu familia si a fi atent la princhindel sa nu dea iar cu capu de topogan ca iar iti zice nevasta ca te porti ca un adolescent inutil
Și ce faci cu situațiile în care efectiv e nevoie de scris mult cod? Să fim serioși, p-aici sunt mai mult web devi, iar asta înseamnă că nu vei lucra mereu cu algoritmi extrem de complicați sau cu probleme pe care să le poți soluționa prin linia aia magică de cod.
Pei intocmai ca ceea ce facem nu este rocket science
CRUD si formulare… n-ai cum sa scapi…
Nu zice nimeni ca nu poti delega asta and then cherry pick projects/tasks - ipotetic vorbind vei fi buricul pamantului
Serios acum - da nu vei putea scapa de anumite task-uri repetitive insa nu te opreste nimeni sa iti codezi propriul plugin in vim care sa iti genereze cod dupa bunul plac You can always hack/mend your tools and that is just exquisite.
Cred ca programarea va disparea in urmatorii 10 ani. AI-ul se dezvolta rapid. Programele vor fi scrise de computer dupa specificatii. Chiar si specificatiile vor fi definite de computer.
Pana acum se presupunea ca asa ceva nu va fi posibil, deoarece pentru ca un program sa poata fi scris de un computed din specificatii, specificatiile ar trebui sa contina la fel de multa informatie ca un program scris de un programator, deoarece computerul nu are de unde sa-si ia bitii de entropie lipsa si sa completeze detaliile care ar lipsi dintr-o definire clara a obiectivelor.
In zilele noastre, e clar insa ca acei biti de entropie, computerul ii completeaza din experienta, inghitind milioane de fragmente de cod, cu rezultate, cu rating cu aprecieri calitative si cantitative si orice altceva. Definitiile abstracte pot fi intelese din ce in ce mai bine de un modul NLP. Asa ca dupa parerea mea, mai avem maxim 10 ani in meseria asta…
O sa fie nevoie de noi sa scriem programele care vor scrie alte programe
Nu de noi. Sunt unii care lucreaza de niste ani la chestia asta. Au avansat foarte mult. Deja exista AI care genereaza soft. Uite la chestia asta.
Stiu ca exista un proiect care face machine learning pe github cu intentia de a crea o masina care sa evalueze cod, iar eventual sa genereze. E o chestiune de timp.
Programatorii o sa fim ca politistii. Daca un politist ar aresta un om nevinovat pentru a-si justifica leafa, ce ar opri un programator sa nu puna bug-uri intentionat in codul de machine learning
In momentul in care computerele vor scrie singure programe si specia umana va fi amenintata cu disparitia, vedeti scenariul din Terminator 2:
The system goes on-line August 4th, 1997. Human decisions are removed from strategic defense. Skynet begins to learn, at a geometric rate. It becomes self-aware at 2:14 a.m. eastern time, August 29. In a panic, they try to pull the plug. And Skynet fights back. It launches its ICBMs against their targets in Russia. Because Skynet knows the Russian counter-strike will remove its enemies here.
Astea sunt viziuni din filme cretinoide. Inteligenta artificiala capabila sa scrie programe mai bune decat un programator, nu este in mod necesar constienta. Cum de altfel, softurile care sunt capabile sa faca traducere automata dintr-o limba in alta, nu sunt constiente. Sunt in schimb foarte capabile in respectivul domeniu. Eu nu vorbesc de AI-ul ala din SF-uri, ci de aplicatiile practice, utilizabile in viata de zi cu zi.
Iata ce face AI-ul azi.
http://silvia4u.info/silvia/
(Editat)
Cei care ati facut AC nu ar trebui sa va faceti griji. Voi va faceti proprii roboti pe care ii veti inchiria, veti sta la soare in Bali si va uitati cum creste contul.
Pe termen scurt sunt soferii si profesorii din cate vad, dar sincer sa fiu asa s-a spus si despre actori, cantareti si functionarii publici de mult timp si inca nu au disparut.
Eu am citit ca momentan nu se poate simula activitatea creierului uman pentru ca nu se poate reproduce cortexul, adica cel care la oameni rezolva problemele si constienta.
Discutia asta ca programele o sa scrie singure am avut-o cu un coleg prin 2006, am fost fascinat de generatoarele de cod, am scris si eu un generator de data acces layer, dar lucrurile nu au evoluat asa demult de atunci, eu folosesc tehnologie .NET, Microsoft a creat un framework pentru generare cod pe baza de template-uri, poti face scaffolding in ASP.NET MVC sa generezi formulare CRUD, dar mai mult decat atata nu cred ca se poate face.