Cât timp să stai într-o companie IT ca middle developer?

Cât timp să stai într-o companie IT ca dezvoltator?
În prezent lucrez într-o companie ce dezvoltă propriile produse (20 programatori angajați) lucrez de 1,5 ani și am posibilitatea de a mă muta la o firmă de outsourcing (mai mult de 5000 devs angajați) cu salariul în creștere cu 1/2.5 față de compania actuală, în timp ce compania actuală oferă 2x salariu, dar lucrează ca team lead ceea ce pentru mine mi se pare prea devreme.
Este prima mea companie ca programator, sunt foarte confuz.
Compania actuală mi-a oferit posibilitatea de o mulțime de lucruri noi, dar sunt probleme cu arhitectura, managerii, care pun bețe în roți, mai ales sunt seniori, de la care nu pot să învăț în noile metode de dezvoltare, dar oferă libertate în cazul deciziilor, tehnologii folosite.
Curent sunt product owner la 2 produse, am încercat să folosesc cel mai nou stack, dar vreau să mă dezvolt profesional și nu știu ce să aleg.
Pe de altă parte compania outsourcing, mă va limita din punctul de vedere creativitate deoarece sunt o persoană creativă, dar oferă oportunitatea de a învăța lucruri diferite de la alți dezvoltatori.

O companie care dezvolta propriile produse e mult mai valoroasa ca o companie de outsourcing.

Dar in functie de proiect o companie de outsourcing poate fi mult mai lejera, adica poti avea perioade in care abia trebuie sa faci ceva si ai timp de invatat. In plus daca ai noroc poti schimba proiectele/echipele.

5 Likes

Poti sa stai intre 1 zi si 40 de ani. Poti sa si iesi la pensie de acolo. Depinde de cum te simti tu. Daca inveti lucruri noi, daca esti expus la probleme diverse si challanging, nu vad niciun motiv sa pleci. Salariul e alta discutie, dar si asta trebuie avuta. Din experientele majoritatii oamenilor pe care ii cunosc, schimbarea companiei duce la cele mai mari cresteri salariale.

La cum se misca lumea, sa ai discutii anuale pentru performance review si eventual marire salariala este mult prea putin. Companiile care o duc bine au realizat demult asta si fac review-uri la 6 luni. Poate chiar mai devreme daca angajatul a avut o perioada buna, daca a livrat intocmai si la timp.

Eu personal nu m-as duce la companii de outsourcing. Am avut cel mai mare progres tehnic la companii de produs. De departe. Bineinteles, ca asta nu e o regula. Si nici chef de cearta nu am.

5 Likes

Si eu zic companii se produs.

Personal, as recomanda sa te uiti spre companii/clienti mari, care pun accent pe calitate. In companiile mici de multe ori, fiind limitate financiar, se pune accent mai mult pe a livra cat mai repede / cat mai mult, lucru care poate genera probleme pe termen lung, daca managerii / arhitectii au rol de “firefighters” sau sunt focusati sa rezolve si sa implementeze orice feature cat mai repede / ieftin / usor.
Depinde foarte mult si de planul tau de viitor, daca vrei sa te dezvolti in zona de senior / expert pe anumite ramuri / tehnilogii, sau te gandesti sa te dezvolti si in zona de social skills pentru a ajunge un Team Lead sau Product Owner.

2 Likes

Da asta e idea, consider că nu am experiența necesară pentru a deveni team lead.

team lead dupa 1.5 ani, si asa ajungi cu vulnerabilitati ca enrol sau cum se numeste forkul ala eth RO.

1 Like

Intreaba-i ce calitati vad la tine de iti propun rol de team lead. E doar o modalitate de a te contraoferta sau chiar te califici pentru un astfel de rol? Un manager bun isi promoveaza oamenii competenti, le ofera provocari noi, deci e posibil sa ai parte de o sansa mai rara pentru un om cu 1,5 ani vechime si in acelasi timp de un manager bun.
Faptul ca esti product owner la 2 produse, daca faci fata la rolurile astea + development inseamna ca e ceva de capul tau :slight_smile:

In outsourcing chiar daca au aia 5000 de developeri, poti nimeri pe un proiect nasol, vechi, cu probleme mai mari decat cele actuale. Poate poti schimba, poate nu…

Eu recomand o companie de produs dar care sa aiba cateva produse mai serioase, cu vreo 100-200 de angajati. In felul asta, ai sanse mai bune sa schimbi echipe daca nu-ti place un produs, tehnologie, sa experimentezi mai mult in aceeasi companie si sa ramai totusi la un nivel de procese/calitate similar. Evident poti sa aprofundezi mai mult domeniile/business-ul in care activeaza compania si sa te dezvolti intr-o directie de product management, daca deja cochetezi cu rol de product owner. Intr-o companie de outsourcing, mai greu asa ceva.

1 Like

pentru salariu optim trebuie sa schimbi pe la fiecare 2 ani. Altfe ajungi ala cu 10 ani in firma si 10 000 lei salar care ia interviu la oameni cu 4-5 ani total pe salar mai mare

2 Likes

Poți elabora?

@John.Ionas cred că ți-ai dat singur răspunsul. Poziție de lead cu “manageri nașpa” cum ai zis tu, nu e o combinație bună. Mai este un topic despre ce înseamnă lead. Este cu totul altă mâncare de pește față de dev. Plus, dacă ai responsabilități care te depășesc și nu ai parte de ajutor, ajungi la overburn.

3 Likes

@isti37 @tacheshun @gabriel1 @mih11 @ionutdev @alex.io
Mulțumesc tuturor de răspunsuri!
Am ajuns lă o concluzie că necesit un background mai mare de experiență pentru a deveni un lead bun, iar gîndul de overburn mi-a trecut și mie prin cap, deoarece sunt niște chestii bazice pe care nu le admin la moment, dar pe parcurs mă vor distruge din punct de vedere psihologic.
Creșterea în carieră consider că la moment trebuie să fie pe primul loc, atracția de a avea un venit mai mare te pune în ispită, dar necesită să fie mai mult raționaliment din punct de vedere profesional.
Am avut o creștere progresivă în această companie, care mi-a oferit multe chestii să le fac din creativitatea și ambiția mea de a afla lucruri noi. Am început să nu fiu atît de progresiv ca înainte, deoarece am simțit un mic overburn din cauza limitărilor oamenilor ce nu dorească să afle tehnologii și metode noi, iubindu-și zona de comfort.

1 Like

Compania actuala pare dispusa sa te tina. Zi-le exact ce te deranjeaza (bani, stack, etc) si poate se mai rezolva din ele.
Si eu as ramane intr-o companie de produs, la outsourcing poti sa ai noroc, dar de cele mai multe ori n-ai :). Si daca te plangi aici de tehnologii vechi, stai sa vezi pe un proiect legacy.
Nemtii se pensioneaza dupa 20-30 de ani la aceeasi companie. (Bine, asta e si din cauza ca la ei aceleasi pozitii sunt remunerate cam la fel indiferent de companie / industrie si asta nu prea e un motiv sa te muti).

Poti sa clarifici ce inseamna 1/2.5 crestere?

1 Like