Câteva experiențe personale și o privire sceptică asupra IT-ului românesc

O lectură interesantă despre starea industriei IT de la noi (și nu numai) și despre ce șanse avem să fim, de fapt, într-o bulă ce stă să explodeze.

Via zoso

Și o replică:

12 Likes

Din ce am citit, tipul s-a apucat de IT de prin 2011. 5 ani e o perioada prea scurta sa iti faci o idee despre industria software din postura unui programator.

Eu n-am înțeles care-i mesajul și ce rost are articolul ăsta… :confused:
Pe bune, de mult n-am mai citit ceva atât de lung și atât de gol în același timp. Așa pot unii să vorbească fără să spună nimic!.. :thumbsdown:

3 Likes

Faptul că 90% din ce se face în România dpdvd programare reprezintă outsourcing este ceva foarte foarte foarte nașpa. Românii, contrar opiniei generale, nu sunt genii ale IT-ului, ci raportul „calitate/preț” pe care-l oferă momentan este unul foarte bun. Când prețul ăla o să crească prea mult, atunci bula se va sparge.

Și are dreptate, dacă-mi permiteți să-mi dau și eu cu părerea. :smiley:

5 Likes

Sa ma ierte Dumnezeu, dar s-a apucat Sapiot de scris prin alte parti? Adica intreg articolul a fost rezumat de @Bogdan_Ciubotariu in 3 randuri.

Eu cred ca viitorul IT-ului romanesc se sprijina - in lipsa unor masuri guvernamentale - pe lipsa legislatiei si controlului warez. De fapt, totul a pornit de aici, de la resursele nelimitate oferite de warez si caracterul autodidact al natiunii.

Evident, statul nu participa la ciclul nastere si dezvoltare de concepte/tehnologii/proiect, ci face pe popa la inmormantarea lor. Fara chitanta.

5 Likes

Replica: cauza → efect :smiley:

O vreme am lucrat într-o casă de brokeraj, pas necesar în educația mea. Apoi, prin 2011, intuiția mi-a spus de o nouă schimbare a trendului — IT. Așa că m-am mutat, treptat, într-un business din domeniu. Am început să învăț programare (PHP), acesta fiind noua modă a zilei. Și am început să înțeleg în detaliu industria.

fight (efect)

Ca să produc, am nevoie de programatori. Voi angaja acei programatori care cunosc limbajele necesare pentru low-end. Dar marja de profit e relativ mică. Trebuie să compensez prin cantitate. Ajung în deficit de muncă — crește presiunea pe salarii. Apar școlile de cod care speculează nevoia mea. Neofiții, transformați în programatori, trebuie să învețe acele limbaje de care am nevoie pentru a livra.
Astfel, din motive strict structurale, noile valuri de programatori vor fi din start educate într-un sistem care nu este realmente competitiv — pe termen lung — pe piața mare, internațională, dar care le poate asigura un venit peste medie în piața de muncă românească.

cererea si oferta e ca selectia naturala, repara tot.

1 Like

In incercarea de a imi schimba felul in care scriu in bine, am ajuns sa scriu mult 3 idei in 15 pagini. Acum incerc sa (re)devin (mai) pragmatic.

Ontopic: Cred ca ceea ce observa el (sau ce vrea sa transmita) este o scadere constanta a raportului calitate/pret, care poate duce la probleme economice pentru cei cu o slaba pregatire in domeniu. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca in cativa ani, chiar sa nu te poti angaja fara diploma, decat daca ai nu-stiu-cati ani de experienta in domeniu.

Insa nu cred ca asta este problema, ci faptul ca raportul dintre joburi bine platite si joburi importante este in scadere, rezultand intr-o probabilitate mai mica de succes in lipsa unui set de competente profesionale (adica raportul skill-succes va urma o curba mai mult exponentiala decat logaritmica).

Offtopic:S-a inteles ce-am vrut sa spun? Sau trebuie iarasi sa incerc sa-mi schimb modul de exprimare?

3 Likes

In articol sunt niste rationamente intereseante, mai ales prin prisma modului de a privi lucrurile. Din pacate se da exemplu iar un studiu al lui Brainspotting care este influentat strict de clientii lor si tipurile de joburi care necesita recruitteri.

Este bine ca postarea initiala are si link-ul catre replica, din pacate nu a prins la public (20 clicks vs 49).
Un articol lung si sec despre intuitia unui filozof. Daca tot il cititi, sa va uitati si peste comentarii (cele la care autorul raspunde).

1 Like

Permite-mi să te contrazic:

Românii sunt genii în IT, dar…şi un mare dar…spre deosebire de americani…nu sunt ştiu să vândă, nu ştiu să facă business, nu ştiu să creeze produse complete, de la A la Z.

Şi spun asta din experienţă proprie, toată lumea îmi zice că ce bun programator sunt, bla bla, dar mi-a fost foarte greu când am început să lucrez la un proiect în care sunt cofondator, şi să gândesc nu doar partea de programare, ci şi chestiuni gen costuri, marketing, user final, de exemplu oricât de superb mi se pare mie un feature, dacă nu poate fi folosit ca selling point, are rost investiţia de 1 săptămână? Coding + testing + UX testing, etc? Nu. Am avut o grămadă de învăţat de la americani, şi oricât am fi noi românii de hateri pe ei că sunt proşti şi ignoranţi, şamd, la cultura de business n-avem ce comenta.

Şi aici nu avem pe cine blama decât istoria. După 50 de ani de comunism, după ce generaţia de azi a fost crescută de părinţi care n-au auzit în viaţa lor conceptul de vânzări, marketing, business, creare de produs, firmă, etc, este de înţeles că avem lipsuri enorme, iar străinii ştiu şi profită de asta.

Noi muncim, noi nu gândim, nu? :slight_smile:

Părerea mea este că generaţia noastră, şi poate copiii noştrii vor începe să vadă IT-ul (sau orice alt domeniu care în românia se face outsourcing doar - fabrici lohn, etc) ca pe un potenţial business de sine stătător, nu doar linie de asamblare pentru specificaţiile venite de altundeva.

Iar asta cu aşteptatul de la stat…ilustrează exact ce spuneam eu. Mentalitate de oameni care am crescut în post-comunism, statul tre să facă, tre să drege, tre să ne dea. Exact.

Iar ca să fiu on topic, nenea cu articolul iniţial ar face foarte foarte bine să se uite în celelalte domenii, dacă IT-ul i se pare că e o bulă…atunci ce să zic de restul domeniilor care zilnic sunt decimate de introducerea de software şi robotică?

Pot începe cu agricultura, unde pe un câmp plat de câteva sute de hectare proprietate privată nu e chiar dificil să controlez remote tractorul, şi să meargă în linie dreaptă câţiva km, apoi să se întoarcă. Moment în care ce să zicem de bula din agricultură?

Nu e nici o bulă în IT, e o bulă pe Wall Street, care ca de obicei, caută doar refugii temporare pentru bani. Asta este adevărat, iar acolo ar trebui să se dea domnul cu părerea, din moment ce a lucrat în domeniu.

2 Likes

Sper că realizezi că majoritatea specialiștilor spunea la fel în 2000 sau în 2008. :slight_smile:

Nu zic că e sau că nu e o bulă, dar poate că ar fi bine să avem măcar trasate ideile unui plan (sau două) de rezervă.

Normal, ştiu. Nu mă dau specialist, spre deosebire de dânsul din articolul iniţial.

Mie mi se pare că bula nu e în IT, ci pe Wall Street. La fel cum a fost în .com.

Când bula se va sparge, cei afectaţi vor fi IT-ştii care au lucrat pentru firmele implicate în bulă. Dar multe servicii IT sunt în domenii care produc bani suficient cât să se susţină.

Cei mai puţin afectaţi vor fi IT-iştii părerea mea, şi cei mai afectaţi vor fi investitorii. Noi cei din românia suntem undeva la capătul lanţului trofic. Pur şi simplu ne vom ataşa de altă gazdă sănătoasă :slight_smile:

Da, vor fi tăieri de salarii poate datorată bugetelor mai mici, dar voi vă comparaţi cu salarul de 2-3 mii de eur, cu un american care face 10-15k pe lună?

Ei vor avea cel mai mult de suferit, pentru că dacă se termină banii, outsourcing-ul va deveni mult mult mai interesant.
Întotdeauna cei care sunt cei mai sus pică, şi ale căror venituri sunt supra-evaluate. Ceea ce nu e cazul la noi sau la indieni.

Dacă ar fi în românia salarii de la 5k în sus, m-aş teme, dar cât timp sunt de la 1k (şi mai puţin chiar) în sus, vorbim de altceva.

Doar ca perspectivă, dacă lor le scad cu 50% salariile, tot sunt mai scump ca şi noi. Deci la cine e bula până la urmă, la noi sau la ei? Dacă se reduc drastic bugetele, pe cine vor căuta firmele, pe ei care-s scumpi sau pe noi care suntem mai ieftini?

4 Likes

O singură întrebare aici: de ce ar fi românii „genii” și ceilalți nu? Ce avem noi așa special și cei din vest sau din alte părți nu au?

Mie mi se pare că singurul atu pe care-l avem e „foamea de bani”, deși sunt hip-hop-ish. Iar asta se traduce în multe ore de muncă, multe ore de studiu, mulți ani de work-life balance mai spre partea de work.

Statistic vorbind, eu nu cred că noi avem condiții sociale atât de diferite încât să fim mai genii în IT decât alte popoare, deci rămân la părerea că e doar o impresie prea bună pe care o avem despre noi.

Primul lucru care mi-a venit în minte și pe care încerc să-l implementez cât de repede: bani puși la saltea pentru doi ani de zile de trai fără a-mi schimba modul de viață. Treaba asta îți dă o libertate pe care puțini o mai au în zilele noastre…

2 Likes

Poate am fost prea absolut în termeni, dar în general, tehnic vorbind românii sunt buni în IT datorită şcolii (enervante poate) în care se pune mult mai mult accent pe matematică, spre deosebire de vest (în afară de nemţi, acolo e altă poveste).

Astea ar fi condiţiile sociale, şcoala mai dură în general, dar care (regretabil) de ceva ani de zile e pe un trend descendent imens. Când văd subiecte de bac la matematică anii 80, anii 90, anii 2000 (când am dat eu) apoi în zilele noastre…se vede de la o poştă cum scade dificultatea. Eram relativ ok pe medie mai demult, dar azi sunt de-acord cu tine, nu mai avem nimic special faţă de restul, ne-am “democratizat” şi noi şcoala.

Şi foamea de bani e un lucru bun, într-o doză acceptabilă, să ştii. Dacă ai vedea în SUA oameni care se plâng că n-au job, că sunt săraci, că e grea economia, iar ei abia ştiu vorbi propria limbă…de scris nu mai vorbesc. Au dus-o bine pe spinarea părinţilor care au tras la vremea lor, iar acum sunt varză.

Depinde ce intelegem prin IT.

De software nici nu e vorba de bula, e nevoie de software cacalau. Daca ne apucam sa invatam putina chineza si bagam reclame cu Romania pe la ei o sa avem de munca pentru inca 100 de ani pe node, A.I., linux, cnc, orice ne putem imagina.
Totusi pe planul actual competitia e uriasa, orice faci trebuie facut de la A-Z si noi nu prea facem acest lucru. Gen daca ne uitam cum arata un proiect al unui programator american sau german pe github si cum arata un proiect al unui roman (daca are macar github) e jale.

De hardware nu putem vorbi in Romania, tot ce e important tine de SUA/Germania. (dar am vazut destule produse cunoscute cu softul facut 90% prin Cluj) Eventual sunt unele nise mai speciale, de exemplu in Ungaria e plin cu CNC-uri, deci normal ca au software in-house inovator pentru ele.

Mentenanta software-ului este un business solid, doar ca nu este unul foarte profitabil. Gen pe SAP/Oracle la fel ca si pe Cobol o sa fie de munca pentru inca 20 de ani, dar ai un salariu fix. Pe cand daca urci pe un wave cu o aplicatie react scrisa A-Z in 2 ore pe care il descarca vreo 100 de milioane de oameni poti sa te pensionezi in 2 zile. Problema e ca noi romanasii, nu suntem in stare sa realizam produse intregi, in special produse pe anumite nise.

1 Like

Păi nu suntem în stare să facem asta pentru că noi ca societate suntem cu vreo 20 de ani în urma Vestului. Nu prea ai cum să faci aplicații pentru oamenii ăia când tu ești într-o altă realitate. Cel puțin cam de asta cred eu că nu prea se face și partea de „proiectare” la noi.

2 Likes

Dupa ce castigi increderea partenerului vestic, o sa fie f bucuros sa arunce la tine partea de proiectare. Ii scad costurile dramatic (plateste mult mai putin dcat jumatate).

Acum o saptamana am fost in state la o conferinta. Nu se punea problema sa nu stie unde e Romania, multi stiau unde e Cluj, in sensul ca ei l-au adus in discutie. Niste meseriasi au venit special sa vada prezentarea mea, care era despre arhitectura.

2 Likes

Video or didn’t happen? :smiley:

2 Likes

Prin proiectare nu înțeleg tehnic, ci business/features/idei &stuff.

1 Like